Arama

Çağdaşlık adı altında dinlediğimiz şarkılar!

Kültür emperyalizminin silah kullanılmadan Türk milletinin içine nasıl sızdığının, kültür erozyonunu nasıl gerçekleştirdiğinin kanıtı; bir dönemin dilinden düşmeyen meşhur şarkılarıydı. Bu şarkılar Türk milletinin içinde en tehlikeli silah haline gelmişti. Bir nesil okullarında zil sesi olarak duyduğu bu şarkılarla yetişmişti. Peki, kaçımız biliyor, en basit örnek ile “Bir başkadır benim memleketim” diye seslendirdiğimiz şarkının aslında İsrail’in milli marşı olduğunu…

Çağdaşlık adı altında dinlediğimiz şarkılar!
Yayınlanma Tarihi: 20.03.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 20.03.2018 13:25

Bir neslin bu şarkılarla büyüdüğünü, darbelerin önünün bu şarkılarla açıldığını henüz bilmeyenler mutlaka vardır. Örneğin Ayten Alpman'ın seslendirdiği ve marş gibi dillerde dolanan şarkı Memleketim, Polonya asıllı bir Aşkenaz Yahudisi olan İlanit'e ait. İlanit, İsrail'deki müzik kariyerine, dâhil olduğu müzik gruplarıyla başladı. İlk solo çalışmalarına 1968 yılında başlayan İlanit yetmişli ve seksenli yıllarda İsrail popunun en önde gelen kadın solistlerinden biri oldu.

Memleketim parçasını ilk kez Ayten Alpman, 1970'lerin başında okudu. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sırasında TRT sık sık çaldı. Bunun üzerine parça birden sevilmeye başlandı. Melodisi "anonim" diye geçen parçanın Türkçe sözleri Fikret Şeneş'e ait. Parça 1960'ların sonunda, İsrailli sanatçı İlanit tarafından poplaştırılınca, ünü yayılmaya başladı. O sıralarda bizde "aranjman" (Türkçe sözlü yabancı parça) modası olduğundan, beste Ayten Alpman'a kadar geldi.

CHP'NİN SEÇİM ŞARKISI "SEV KARDEŞİM"

Bununla da kalınmadı İlanit'in birkaç şarkısı daha Türkiye'ninmiş gibi lanse edildi. Nilüfer'in Başıma Gelenler'i, Şenay'ın Sev Kardeşim'i ve Yasemin Kumral'ın Bim Bam Bom'unun kaynağı İlanit. 1960'lardan bu yana kültür emperyalizminin içimize kadar girmesine işte böyle böyle izin verilmişti. Hatta bir dönem "Sev Kardeşim" isimli parça, CHP'nin seçim şarkısıydı…

Bu konuyla ilgili çok az yerde çok az kaynakta bilgi bulabiliyoruz. Yarım asrı aşan sanat hayatı boyunca Ajda Pekkan, Emel Sayın, Cem Karaca ve Ayten Alpman gibi birçok ismi müzik dünyasına kazandıran, Türkiye'nin ilk piyanist şantörlerinden İlham Gencer bize bu konuda yardımcı oluyor ve A Haber'in Yaz Boz programına özel verdiği bir röportajında, bu gerçekleri bir bir açığa çıkarıyor:

"Bu ülkede bütün emperyalist güçlerin ihaneti şarkılarla oldu, silahla değil. Eski eşim Ayten Alpman'ın "Memleketim" şarkısı buna en güzel örnektir. Bu İsrail'in milli şarkısıdır. Yabancı şarkının Türkçe 'ye çevrilmesinde mahsur yok, ama bu Türk milletine en büyük ihanet şarkısı oldu. O dönem şarkı TRT'nin raflarında duruyor. İsmail Cem, TRT'ye genel müdür olunca Siyonistlere yardımcı olmak maksadıyla raflardan indiriyor. Memleketim, Kıbrıs çıkarmasında milletin şarkısı diye lanse edildi. Tam bir fiyasko. Hangi Memleket? İçinde Türkiye yok. Biz orada yüzlerce şehit verirken "Ben gönlümü eğlerim gerisi Allah kerim" diye sözleri söylendi. Yahudiler, bu şarkıyla Türk milletinin hissiyatını körleştirdi. Türk marşı denilse de tek bir yerinde bayrak, vatan yoktur. Ben, bu şarkıyı "Bir başkadır benim Türkiyem, ben gönülden severim, gerisi Allah kerim" diye değiştirerek söylüyorum. Plevne Marşı'nı biliyorsunuz. Hepimiz severiz. Darbeciler 1960'larda "Olur mu olur mu, kardeş kardeşi vurur mu/ Kahrolası diktatörler bu vatan size kalır mı?" diye söz yazarak Menderes'i asmanın yolunu açtılar. Darbeler şarkıyla yapılıyor. "Hayat Bayram Olsa", "Sev Kardeşim" gibi şarkılar darbelerin önünde çıktı. Hepsi Musevi şarkıları bunların."

İşte yıllarca bize çağdaşlık adı altında dinletilen şarkılar:

ERTAN ANAPA - HEP MELEKLERE SORDUM

You Mean Everything To Me - Neil Sedaka

Ertan Anapa, "Historia De Un Amor" parçasına uyarlanan Benim Bütün Dualarım Seninle şarkısı ile çıkış yakalayan Türk pop müziği sanatçısı...

YASEMİN KUMRAL - BİM BAM BOM
İlan & İlanit - Bim Bam Bom

KAMURAN AKKOR - AŞK ESKİ BİR YALAN
Enrico Macias - S'il fallait tout donner

SELÇUK URAL - GÜLE GÜLE SANA
Ester Galil - Shalom Dis Moi Shalom

AJDA PEKKAN - HOŞGÖR SEN
Enrico Macias - On S'embrasse Et On Oublie

Enrico Macias, Cezayirli Yahudi kökenli Fransız şarkıcıdır. Dilimize 'Hoşgör Sen' şeklinde çevrilen şarkısı bugüne kadar birçok Türk şarkıcı tarafından seslendirildi. Ama en bilineni Ajda Pekkan'ın yorumu.

NİLÜFER - BAŞIMA GELENLER
İlanit - Bashana Haba'a

GÖNÜL YAZAR- ARKADAŞIMIN AŞKISIN
Enrico Macias - La Femme de Mon Ami

İlk olarak Türk şarkıcı Juanito'nın yorumladığı 'Arkadaşımın Aşkısın' yıllar yılı birçok yorumcudan geçti bunlardan biri de Teoman'ın yorumu. Şarkının aslı Enrico Macias'a ait.

TANJU OKAN - ÇAL ÇİNGENE
Enrico Macias - Zingarella

NİLÜFER- BEN SENİ SEVEN KADIN
Barbara Streisand - Women In Love

ŞENAY - SEV KARDEŞİM
İlanit - Veshuv İtchem

SELMA GÜNERİ - YOLUN AÇIK OLSUN
Neil Sadaka - One Way Ticket

ZERRİN ÖZER - HANİ YEMİNİN
Ofra Haza - İm Nin'Alu

TARKAN - GÜL DÖKTÜM YOLLARINA
Sara Badishi - Agadat Shalom Shabazi

TOVA PORAT - YARIN YOK
Rika Zarai - Casatschok

GÖKSEL - GÜLE GÜLE SANA
Esther Galil - Shalom Dis Moi Shalom

Derlenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN