Lübnanlı ünlü bestekar ve şarkıcı Marcel Khalifa, "Şark Senfonisi" kapsamında İstanbullu müzikseverlerle bir araya gelecek.
Al Sharq Formu tarafından "Geleceğin Taraftarıyız" başlıklı konferans kapsamında düzenlenen konser, 8 Ekim'de Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.
Etkinliğin basın toplantısında konuşan ünlü sanatçı Khalifa, konserde Lübnan ve İstanbul Senfoni Orkestrası ile birlikte sahne alacağını söyledi.
Khalifa, konserde seslendirilecek eserlerde birçok yeniliklerin olacağına işaret ederek, "Farklı kültürlerden müzikler içeren bir çalışma sunacağız. Türklerle bir konserde beraber sahne almak ayrıca mutluluk verici. Çünkü Türklerin kanında müzik var ve bunun farkındalar, bunu hissediyorlar." dedi.
ÖZGÜRLÜK İSTEYENLERİN ÇIĞLIĞI
Yazdığı şarkılarda Arap Baharı'ndan etkilendiğini dile getiren Khalifa, şunları kaydetti:
"Ortadoğu'daki tüm müziklerde elbette Arap devriminin etkisi var. Suriye'den Irak'a, Mısır'a ve Libya'ya kadar özgürlüğü isteyenlerin çığlığını içeriyor bu şarkılar. Oysa ki Arap devrimi 5 yıl önce başlamadı. Çok daha öncesinde kıvılcımları başlamıştı. Çünkü Arap diktatörlükleri, tüm Arap makamları baskıcıydı ve bu baskı Arap devletlerinin kurulduğu ilk günden bu yana da devam ediyor."
Khalifa, konserde seslendirecekleri eserlerin, Ortadoğu medeniyetlerinden izler taşıdığına da dikkati çekerek, "Bu medeniyetleri yeniden buluşturmak, bir araya getirmek adına belki de İstanbul'da bir ışık yakacağız. Bu karanlık dünyada, küçük bir mum yakmayı amaçlayan müziğin pozitif olduğunu ve yıkıcı olmadığını anlatacağız." diye konuştu.
"ORTADOĞU'NUN MOZAİK PARÇALARINI BİRLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Beste yazmanın su üzerinde yürümek gibi olduğunu ifade eden Khalifa, sanatına dair şunları anlattı:
"Müzik benim hayatım, bir rüyamdır ve ben sürekli bir rüya içerisinde yaşıyorum. Müzik benim umudum hem de derdimdir. Bizler çok şey kaybettik ama bizi yine müzik korudu. Bu yaşanan savaşlar her şeyimizi bizden aldı. Bu savaşlar ilk insanların ruhlarını öldürmekle başladı ama yine de umudumuzun olması lazım ve bu umudu yeniden ortaya çıkaran şey müziktir. Müzik konuşmaktan daha güzeldir. Müzik tek başına bir şey yapmaz ama birlik olunca farklı şeyler ortaya çıkarır."
Al Sharq Formu temsilcisi İbrahim Al Juneıdı de Türkiye'de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Marcel ile Türkiye arasında bir ilişki kurmak bize ayrıca mutluluk verici. Türkiye Kürt, Arap ve Türk müziğinin, hatta tüm doğu müziklerinin birlikte yer aldığı bir ülke. Gerçekleştireceğimiz bu konserde kardeşliğimizi göstereceğiz. Ortadoğu'nun mozaik parçalarını birleştirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
SANATSAL İŞBİRLİĞİ
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) Müdürü Sezai Kocabıyık da Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile ortak sanatsal faaliyetlerin yeterince yapılmadığının altını çizerek, şunları anlattı:
"İnşallah bundan sonra daha da sıkı sanatsal iş birlikleri yaparız. Aslında bölgenin müzikleri ile oluşturulan eserlere baktığımızda, biz de Cumhuriyet tarihinde çok yollar katettik. Halk müziği zenginliğimiz çok fazla var. Bütün bölge için geçerli. Bunların özgün haliyle değelendirilmesi ve icra edilmesi önemli ama biz bu kültürleri global bir düzeye çıkarmamız gerekiyorsa, evrensel bir değer haline getirmemiz gerekiyorsa, o zaman tıpkı Marcel Khalifa'nın yaptığı gibi senfoni orkestrasının olanaklarından da yararlanmamız lazım. Gerçekten bizim müziğimizi çok geniş kitlelere bütün dünyaya tanıtabilecek bir proje gerçekleştirmiş oluyoruz bu sayede."
Toplantıda ayrıca İDSO Program Koordinatörü Bülent Evcil ve Lübnan Senfoni Orkestrası şefi maestro Lubnan Baalbaki de kısa bir konuşma yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Integral Media ve Aljazeera Medya Grubu'nun katkılarıyla gerçekleşecek konserde, 50 şarkıcı, 80 müzisyen olmak üzere toplam 150 kişi sahne alacak.