25 Haziran 1950'de başlayan Kore savaşında, Kuzey Kore askerleri Güney Kore'ye girdi. 25 Temmuz 1950'de Türkiye Kore Savaşı ile ilgili BM kararını onayladı ve ABD önderliğinde oluşturulacak Birleşik Komutanlığa asker yollamayı kabul etti. Bakanlar Kurulu, BM Güvenlik Konseyi'nin talebi üzerine, Kore'ye 4 bin 500 kişilik birlik gönderilmesine karar verdi.
20 Eylül 1950'de Kore'ye gönderilecek askeri birliğimizin ilk kafilesi İskenderun'dan gemiyle hareket etti. 13 Ekim 1950'de Kuzey Kore geri çekildi. BM askerleri Kuzey Korelileri geri püskürttü. 17 Ekim 1950'de Türkiye'nin de Kore Savaşına katılmasıyla ilk Türk askeri birliği Kore'ye ulaştı ve Pusan'da karaya çıktı.
27 Temmuz 1953'te Panmunjom Ateşkesi ile cephede savaş bitti. Kore yarımadası Kuzey Kore ve Güney Kore adı altında toprak bütünlükleri ABD ve Sovyetler Birliği'nin garantörlüğü altında iki ayrı devlete ayrıldı.
Dünya milletleri Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında Kore yarımadasında bir barış harekâtı başlattı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 5 bin 90 kişilik bir tugay ile bu savaşa katıldı. Askerlerimizin her safhasında sıcak muharebe şartlarını yaşadıkları bu savaş kesintisiz üç yıl sürdü ve 27 Temmuz 1953 yılında imzalanan Ateşkes Antlaşması ile sona erdi.
Bir savaş kazanılmasına rağmen Kore Yarımadasında sular durulmadı, gerçek barış bu bölgeye gelmedi.
Derlenmiştir.
Türkçe Tarih,Tarihteki Bugün
.