Nâyî Osman Dede’nin Mi‘râciyye’si
Miraciyeler edebiyatımızın önemli nazım türlerinden olup genellikle Miraç kandillerinde topluca...
Fikriyat, edebiyat dolu yepyeni program ile karşınızda: “10 Dakikada Edebiyat". Şair - Yazar Mustafa Akar’ın sunumuyla, her hafta kültürümüze ait bir ismi konuşacağımız programımızı Youtube kanalımız üzerinden takip edebilirsiniz. 10 Dakikada Edebiyat’ın ilk bölümünde Yunus Emre’yi konuşuyoruz: “Yunus Emre’yi anlamanın yolu, Yunus Emre şiirleriyle irtibat kurmanın yolu her şeyden önce içimizdeki benlik duygusunu öldürmekten geçer.”
💠 Yunus Emre, Türkçeyi şiir dili olarak kuran sadece bu topraklar için değil, gönül coğrafyamız için de çok önemli bir isim. Şair - Yazar Mustafa Akar programda evvela bu hakikate dikkat çekti.
Bazı isimler çok sık tekrarlandığında ona karşı bir alışma, bir normalleştirme yaşanıyor. Kendi adıma Yunus Emre'nin çok sık tekrarlanması gerektiğini düşünüyorum. Bunun bir takım sebepleri de var." cümleleriyle Akar konuya giriş yaptı.
💠 Yunus Emre dilimizi en sade şekilde şiirlerinde kullanarak Allah Teala'yı zikretmeyi anlık bir eylem haline de getirdi. Akar,
"Yunus Emre'nin bu kadar çok tekrarlanmasına gönlümü kışkırtan sebep onun bizim aklımızı temsil ediyor oluşu. Yunus Emre bizim aklımızı temsil eden en önemli isim. Yunus Emre din dilini Türkçeleştirerek bunu yaptı. Din dilimiz Arapça, Kur'an-ı Kerim Arapça inmiş bir kitap. Öte yandan Farsça da hem edebi anlamda hem de dini kitaplar anlamında önemli bir yer çıkıyor. Yunus Emre ile birlikte Türkçe artık bir din dili oldu. Bunu da şiirleri de başarmış biri Yunus Emre..." ifadesi ile bu hususa dikkat çekti.
Editör
Bekir Salih Yaman
Özge Özkul
Video Editör:
Serkan Hervenik
💠💠💠
FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!
Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;
👉 YOUTUBE 🔔
👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan FİKRİYAT veya fikriyat.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Miraciyeler edebiyatımızın önemli nazım türlerinden olup genellikle Miraç kandillerinde topluca...
Düşünce dünyamızın müstesna ismi Alev Alatlı 2 Şubat tarihinde vefat etti. Düşünceleri ile...
Kedili kütüphanenin her şeyi, tarihimizin en büyük bibliyograflarından, "hocaların hocası"...
İstiklal Marşı gibi bir şahesere imzasını atan vatan şairi Mehmet Akif, son dönem edebiyatımız...
Türkçe ezan söylentilerinin ortalıkta dolaştığı bir dönemde Yahya Kemal'in kaleme aldığı Ezan-ı...
İnsanlık artık durmaktan ziyade daha fazla hızı önemsiyor. Bir eylemi gerçekleştirmekten ziyade...