Mukabele - 30. Cüz - Mehmet Emin Ay
Kur'an-ı Kerim'in 30. cüzü daha çok kısa sureleri ihtiva eder.
Mushaf sıralamasına göre 3. sırada olan Al-i İmran Suresi, geniş konu yelpazesi ve fazileti ile öne çıkar. Uluhiyyet, hac, yegane din gibi kavramlara değinilen sure içinde bilhassa Hristiyanların Hz. İsa'yı (AS) tanrılaştırmaları, yanlış itikatları üzerinde durulur. Abdullah Hakan Tosun'un sesinden Al-i İmran Suresi 164-171. ayetler...
Al-i İmran Suresi 164 - 171 Ayetler Mealleri
164 - Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allah'ın âyetlerini okuyan, onları arındıran, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki daha önce onlar, apaçık bir sapkınlık içinde bulunuyorlardı.
165 - Düşmanınıza iki mislini verdirdiğiniz kayıp kendi başınıza gelince "Bu nereden başımıza geldi?" mi diyorsunuz? De ki: "O, kendinizdendir." Doğrusu Allah her şeye kadirdir.
166-167: İki ordunun karşılaştığı günde başınıza gelenler, Allah'ın izniyle oldu ve bu, müminleri belli etmek içindi. Bir de münafıkları ortaya çıkarması için... Onlara, "Gelin, Allah yolunda savaşın veya hiç olmazsa savunmada bulunun" denildi. Onlar, "Savaş olacağını bilsek elbette size katılırız" dediler. O gün onlar imandan çok küfre yakındılar. Kalplerinde olmayanı ağızlarıyla söylüyorlardı. Gizlediklerini Allah onlardan daha iyi bilir.
168 - Onlar, oturup kardeşleri hakkında, "Bizi dinleselerdi öldürülmezlerdi" diyenlerdir. De ki: "Eğer sözünüzde doğru iseniz, ölümü başınızdan savın!"
169-170: Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma! Bilâkis onlar diridirler; Allah'ın, lütuf ve kereminden kendilerine verdikleriyle sevinçli bir halde rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Arkalarından gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehid kardeşlerine de hiçbir keder ve korku bulunmadığı müjdesinin sevincini duymaktadırlar.
171 - Onlar Allah'tan gelen bir nimet, bir lütuf sebebiyle ve Allah'ın, müminlerin ecrini zayi etmeyeceği müjdesi ile de sevinç içerisindedirler.
Al-i İmran Suresi 164 - 171 Ayetler Tefsiri
➡ Yüce Allah'ın insanlık tarihi boyunca onların içinden peygamber seçip göndermesi, insanlara lutfetmiş olduğu en büyük nimetlerinden biridir. Çünkü peygamberler insanlığa daima yol gösterici olmuşlar, onların maddî ve daha ziyade mânevî alanlarda kalkınmalarını ve ilerlemelerini sağlamışlardır. Her peygamber insanlığa yeni ufuklar açmış, yenilikler getirmiş ve kendisine inananların insanca yaşamaları için onlara doğru yolu göstermiştir. Bunların sonuncusu, bütün insanlık için bir müjdeci, bir uyarıcı ve âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olan Hz. Muhammed'dir (bk. Enbiyâ 21/107; Ahzâb 33/40; Sebe' 34/28). Onu peygamber (resul) olarak göndermesi, yüce Allah'ın tarihî olarak ilk müslümanlara, evrensel olarak da bütün insanlara verdiği nimetlerin en büyüğüdür (resul hakkında bilgi için bk. Bakara 2/61; özellikle bk. A'râf 7/157). İslâm'dan önce Araplar "Câhiliye dönemi" denilen karanlık bir dönem yaşadılar.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan FİKRİYAT veya fikriyat.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Kur'an-ı Kerim'in 30. cüzü daha çok kısa sureleri ihtiva eder.
Kur'an-ı Kerim'in 29. cüzü, Mülk Suresi, Kalem Suresi, Hakka Suresi, Mearic Suresi, Nuh Suresi,...
Kur'an-ı Kerim'in 28. cüzü, El-Mücadele Suresi, Haşr Suresi,Mümtehine Suresi, Saff Suresi,...
Kur'an-ı Kerim'in 27. cüzü, Zariyat Suresi, Tur Suresi, Necm Suresi, Kamer Suresi, Rahman Suresi,...
Kur'an-ı Kerim'in 26. cüzü, Ahkaf Suresi (6-35), Muhammed Suresi (1-38) Fetih Suresi (1-29),...
Kur'an-ı Kerim'in 25. cüzü, Fussilet Suresi'ni (47-54) Şura Suresi (1-53) Zuhruf Suresi (1-89),...