Bir tarafında turkuaz denizi, diğer taraflarında ise 350 metre kayalıklarla örülü olan Kelebekler Vadisi, dış dünyadan izoledir ve bu sayede çevre kirliliklerinden çok fazla etkilenmemiştir. Tabi ki vadinin korunmasında, burada bulunan işletmecilerin doğaya verdiği değer ve tutumlarının çok büyük etkisi olmaktadır. Kelebekler Vadisi hem bu eşsiz özellikleri, hem de insanların duyarlılığı sayesinde Türkiye'nin en güzel doğal yaşam alanlarından biri haline gelmiştir.
Dünya Mirasını Koruma Vakfı ( World Heritage Foundation ) vadiyi kaplayan bitki türlerinin zenginliğinden dolayı Kelebekler Vadisini de içine alan Babadağ'ı, Dünya'da korunması gereken 100 dağdan biri ilan etmiştir.
HER YERİ ŞAL GİBİ ÖRTEN KELEBEKLER
Vadi boyunca sevdiklerinizle beraber, gürültü yapmamak koşulu ile (Gürültü, kelebekleri maalesef öldürebilmektedir )çeşitli fotoğraf ve videolar çekebilir, anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Adını meşhur Kaplan cinsi Kelebekten alan vadiyi gezerken her adımınızda sizleri kelebekler izleyecektir. Gürültüden uzak ve nemli alanları seven kelebekler uzunca yıllar burada üremiş ve birçok farklı türün bir arada yaşadığı koloniler haline gelmişlerdir. Vadi boyunca sevdiklerinizle beraber, gürültü yapmamak koşulu ile ( Gürültü, kelebekleri maalesef öldürebilmektedir ) çeşitli fotoğraf ve videolar çekebilir, anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden birisi olan Kelebekler Vadisi 1995'in 8 Şubat'ında 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra milyarlarca, kelebeğin kayaları, ağaçların gövdelerini ve yapraklarını, kısacası her yeri bir şal gibi örttüğünü görmek çok şaşırtıcı bir etki yaratıyor.
Bir ses, bir hareketle havalanıveren kelebekler gökyüzünü kaplıyor, vadiye gölge düşüveriyor. Dünyada ender rastlanan kaplan kelebekleri ile çadır ve bungalovlarda konaklayarak, organik ürünlerle ekolojik bir yaşam sürdürebilir ve batan güneşin büyüleyici manzarası karşısında sihirli bir dünyada yaşıyor hissine kapılabilirsiniz.
2000 metrelik Babadağ'ın eteklerindeki Kelebekler Vadisinin içinde iki patika var. Biri şelalelere, diğeri Faralya köyüne çıkıyor. Köye çıkan yol ise çok dik olduğu için bir iki yerde ancak ip yardımıyla yukarı tırmanılabiliyor.
PLAJI YARIP DENİZE AKAN BİR DERE
Akdeniz'in bunaltıcı yazları Vadi'de pek hissedilmez. Gündüz meltemler, gece dağdan dökülen "akkın" dediğimiz hava akımı rahatlatıcıdır. Kelebekler Vadisi'nin güzleri yaz gibi geçer, baharına doyum olmaz. Baharda plajı yarıp denize akan dereyi izlemek bile bir ömürdür. Denizden gelen hava akımı Vadi kışlarını da yumuşacık yapar ve senede birkaç gün Fethiye'yi bile vuran "don" olayı Vadi'de görülmez.
Hukuki koruma statüleri ve vadinin kendine özgü topografyası, Vadi'nin kitle turizminin olumsuz etkilerinden önemli çapta uzak kalmasını sağlamış ise de bu baskının tehdidine karşın ek çabalar gerekmektedir. Vadi'deki işletmenin uygulamaya çalıştığı anlayış bu çabaları göstermektedir. Ekolojik tarım, ekolojik turizm, kültür – sanat – spor gibi etkinliklere ağırlık verilmektedir. Müşteri yerine misafir ya da müdavim gibi "katılımcı" bir anlayış hâkim kılmaya çalışılmakta, böylece Vadi, kullanarak korumanın nasıl mümkün olduğunun öncü ve model mekânı olma başarısını sürdürmektedir.
Vadi'nin bir bölümünde perma kültür uygulamaları bulunur. Bunların yanı sıra Vadi'de kekik, defne, zakkum, hayıt, ekşi nar, yabani üzüm, keçiboynuzu, karaağaç, zeytin, kantaron, şeytan (sedef) otu gibi kendiliğinden yetişen daha pek çok tür görebilirsiniz.
7 HARİKA KOY VE ALTIN SARISI BİR PLAJ
Kelebekler Vadisinin doğal plajı altın sarısı kum ile kaplıdır. Vadide 7 farklı koy bulunmaktadır. Bu koylar turkuaz rengi ve temizliği ile yüzmek için idealdir.
Birçok tur firması ile Kızılada, Çalış Plajı, Hillside, Şövalye Adası, Dalyan, Samanlık ve Akvaryum koylarına açılabilir, hem müthiş doğa manzarasının, hem güneşin, hem de denizin tadı çıkartılabilir. Kelebekler Vadisi, doğal sit alanı statüsünde olduğu için, hem bitki örtüsü, hem de deniz canlıları koruma altındadır. Bundan dolayı da dalış yapıldığında yüzlerce farklı tür deniz canlısı görülebilir.