Arama

  • Anasayfa
  • Eğitim
  • Özgürleştiren sınırlar - Sınırların ortadan kalktığı çağda gençlere önemli tavsiyeler

Özgürleştiren sınırlar - Sınırların ortadan kalktığı çağda gençlere önemli tavsiyeler

NUN Eğitim ve Kültür Vakfınca "Özgürleştiren Sınırlar" temasıyla "Eğitimde 1 Adım Ötesi Zirvesi" İstanbul'da gerçekleştirildi. Zirveye katılan isimler arasında; NUN Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Esra Albayrak önemli açıklamalar yaptı. Fikriyat ekibi olarak biz de oradaydık ve zirveye dair önemli isimlerle bir araya geldik.

Özgürleştiren sınırlar - Sınırların ortadan kalktığı çağda gençlere önemli tavsiyeler
Yayınlanma Tarihi: 24.11.2024 12:38:00 Güncelleme Tarihi: 24.11.2024 14:23

🔹 NUN Eğitim ve Kültür Vakfının düzenlediği Eğitimde 1 Adım Ötesi Zirvesi'nin dördüncüsü, 23 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirildi. "Özgürleştiren Sınırlar" temasını merkeze alındığı zirvede, katılımcılara uzman isimlerin rehberliğinde yeni bakış açıları sunuldu. Yaklaşık 20 farklı şehirden 700 katılımcı yer aldı.

🔹 NUN Okulları Beykoz kampüsünde gerçekleşen Eğitimde Bir Adım Ötesi Zirvesi, Dr. Esra Albayrak'ın konuşması ile başladı. Esra Albayrak, yaptığı konuşmada, sınır kavramının birey ve toplum üzerindeki etkilerini ele aldı. Aynı zamanda Fikriyat'a röportaj veren Albayrak şu ifadelerde bulundu:

"Akıntıya karşı kürek çekiyor muyuz meselesi çekiyor olabiliriz ama çekmemeli miyiz yani onu sormak lazım. Çünkü sosyal bilimcilerin tam da böyle dalganın kuvvetli olduğu dönemlerde o dalgaya kapılmadan zamanın tehditlerini, tehlikelerini okuyabilmesi gerekiyor ki tedbirler zamanla alınabilsin. Bugün geldiğimiz noktada hakikaten sınırsızlık, sınır tanımazlık, sınır bilmezlik bir özgürlük kılıfı içinde satılıyor ve bu başı boşluk hali aslında insanı bir kaosa sürüklüyor, bir çözülmeye sürüklüyor doğrusu bunun insanlık için çok taşınabilir yük olmadığını hepimiz her gün, gerek Türkiye'de gerek dünyada maalesef üçüncü sayfa haberlerini artık birinci sayfaya taşınmasıyla görüyoruz, bunun üzüntüsünü duyuyoruz ve anlam vermeye çalışıyoruz hepimiz oysa sosyal bilimciler bu sürecin geldiğini, vicdan sahibi sosyal bilimciler 10 yıllardır söylüyor. Dolayısıyla bizim eğitimde bir adım ötesinde yapmaya çalıştığımız biraz daha bu dalgaya set yani adeta bir dalga kıran gibi set çekmesi gereken eğitimcileri de tartışmaya aktif aktörler olarak dahil etmek umut ediyorum ki eğitimcilerimizin akıl karışıklığını giderebiliriz çünkü onlara gerçekten çok ihtiyacımız var bugün gençlerin ciddi bir kafa karışıklığı var, bilgiye çok rahat erişiyorlar ancak anlam işleyemiyorlar kimliklerini oluştururken çok büyük kafa karışıklıkları içindeler yanlış yapmaktan çok korkuyorlar ama bir yandan da özgürlüklerinden ödün vermek istemiyorlar gerçekten bilge insanlara ihtiyaçları var artık ve eğitimcilerinde bu role sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum önce kendi aklım karışıklıklarından kurtularak.

Gençlere ne tavsiye ederim sorusuna gelince, gençleri kendileri için özel alanlar açmalarını tavsiye ederim aslında yetişkinlerin de aynı şeyi tavsiye ediyorum kendiliklerini fark edebilecekleri, hakim paradigarları da yaptığı işte ne bileyim sosyal medyada mutlaka bulunmak gibi işte dijital platformları yani Türkçe yatırımın dışında tutuyorum Fikriyat gibi olduğunu düşündüğüm faydalı platformlar var ama bunların dışında çok popüler olduğunu bildiğimiz alanlarda bulunmanın bir aidiyet kurma gereği olarak görüldü dünyamızda bu aidiyetlerden daha çok gerçek bağları öncelemelerini tavsiye ederim yani kendilerine biraz dijitlerinin dışında, gerçek bağlar kurma noktasında hedefler belirleyebilirlerse ve bu hedefleri gerçekleştirebilirlerse ben hayat boyu daha mutlu olacaklarından eminim çünkü yapılan bütün araştırmalar çok meşhur bir Harvard çalışması vardır İşte, mutluluk çalışması çok uzun yıllar şimdi 75 sene kadar sürer bir çalışma, o çalışma bunu çok açık bir şekilde ortaya koyuyor yani "mutluluğun sırrı" dediğimiz şey yani işte kimse hormonlar diyor kimisi işte sahip olduğunuz materyal varlık olarak açıklıyor pek öyle değil kurduğunuz güçlü ve derin bağlar olduğu ortaya çıkıyor dolayısıyla eğer gençler şöyle bizim gibi 40'lı yaşlara annelerimiz gibi 60'lı yaşlara geldiklerinde bir anda toslamak istemiyorlarsa duvara, tavsiyem gerçek bağlar kurmaya biraz daha fazla emek vermeleri, içlerine doğru büyümek için kendilerine vakit ayırmaları zamanın kaydını kaybetmemeleri. Biz de İbnü'l-vakt olmak diye bir şey vardır, umarım gençler kendilerine vakitte kalabilecekleri, anda kalabilecekleri sabiteler kazanırlar. Bu yaratıcıyı kurdukları bağlar anneleriyle babalarıyla eşleriyle dostlarıyla akrabalarıyla kurdukları bağlar kendi zihinlerini geliştirmek için okumaya, düşünmeye, yazmaya ayırdıkları vakit hepsi bu cümleden. Allah yardımcıları olsun biz de onlara yardımcı olmak için çaba sarf ediyoruz."

🔹 Eğitim zirvesi, Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin'in açılış konuşmasının ardından devam etti. Bakan konuşmasında, sınırların bireylerin kişisel gelişimindeki rolüne ve özgürlüğün sınırsızlıkla karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti.

🔹 Tekin konuşamsında; eğitimde sağlıklı sınırların, öğrencilerin sorumluluk bilinciyle özgürleşmelerine olanak sağlanması gerektiğini vurguladı. Bunun yanında Tekin, toplumda bireylerin kendi sınırlarını belirlemesinin, toplumsal uyum ve huzur açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

🔹 Ayrıca, "Özgürlük sınırsızlık ve ölçüsüzlük demek değildir. Sınırsızlık, bireyi ahlaki ölçüden uzaklaştırır ve başıboş bir girdaba sürükler, kimliksizleştirir ve aidiyet duygusunu aşındırır. Oysa insan ancak sınırları içinde kim olduğunu, nereye ait olduğunu ve nasıl bir yol izlemek istediğini özgürce keşfedebilir" açıklamalarında bulundu.

🔹 Bakanımızın konuşmasının ardından "Çöl Üçlemesi" adını verdiği film serisiyle ve kazandığı ulusal uluslararası birçok ödülle tanınan Nacer Khemir, "Sanatın Engel Tanımayan Sınırları" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Sanatı güzellik bağlamında değerlendiren Khemir, "Benim için yaşamın özü aslında güzelliktir. Özgürlüğün kaynağına bu şekilde varılabilir." dedi. Sınır eğitiminin çocuk yaşta verilmesi gerektiğini vurgulayan usta yönetmen, "Çocuklar, genç bir ağaç. Ancak yapay ışıkla doğal ışığın farkını bilmiyorlar. Onlara bu keşfi yapabilecekleri eğitimi vermeliyiz. Sonrasında yapay ışığın peşinden koşmayacaklardır." diyerek konuşmasını bitirmiş oldu.

🔹 Psikoloji alanın önemli simalarından biri olan psikiyatrist, yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, "Yaşam Serüveninde Özgürlük Sanrısı ve Sınırlar" adlı konuşmasını yaptı.

🔹 Sınırlarımızı ve özgürlüklerimizi sorgulayan Sayar, "Hayatta sınırlarımızı iyi belirleyebilirsek o sınırlar bizi ihlallerden korur." diyerek konuşmasına başlamış oldu. Psikiyatrist, konuşmasında; özgürlüğün sorumlulukla birlikte anlam kazandığını ve bireyin, hem kendine hem de başkalarına karşı sınırlarını gözeterek özgürleşebileceğini önemle vurguladı.

🔹 Zirvenin bir diğer önemli konuşmacılarından biri olan Prof. Dr. Dursun Ali Tökel ise; millî, dini ve kurumsal aidiyetlerin yaşamlarımızdaki yerini ve onların kimliklerimiz, ilişkilerimizi nasıl derinden etkilediğinin üzerinde durdu. "İnsanın hür olması için kurtulması gereken ilk şey kendisidir. İnsan, kendisini kendisinden kurtarmadığı müddetçe özgür değildir." diyerek sözlerini tamamlamış oldu.

🔹 Zirvenin bir diğer konuşmacısı olan Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu ise yaptığı konuşmasında vücudumuzun içindeki karar mekanizmalarının çizdiği sınırlar üzerinde durdu ve "Ben ortaya çıkmadan, salt zihin bilinçsizdir." sözleriyle zihnin ve benliğin ayrılmaz bir bütün oluşturduğuna dikkat çekti.

🔹 Türkiye genelinde öğretmenlerin yenilikçi projelerini ödüllendiren "Eğitimde 1 Adım Ötesi Öğretmen Ödülleri", aynı zamanda bu yıl ilk kez düzenlenerek eğitim dünyasına damgasını da vurmuş oldu. Eğitimdeki geleceği şekillendiren projelerle, öğretmenlerin topluma ve öğrencilere kattığı değerler ödüllendirildi. Ödül töreni, Eğitimde 1 Adım Ötesi Zirvesi'nde yapıldı.

🔹 Ödül kazanan öğretmenler, yenilikçi projelerini sergileyerek diğer eğitimcilerle bilgi ve deneyimlerini bu özel günde katılımcılarla paylaştılar. "Deneyimini Paylaş" projesiyle Faruk Gülşen birincilik ödülünü alırken ikincilik ödülünü Melek Kılıç "Dijital Okuma Köprüsü" projesiyle aldı. "Matematik Her Yerde" projesiyle ise üçüncü ödül kazanan isim İbrahim Yıldırım oldu.

🔹 Ayrıca, dereceye giren yedi proje sahibi de mansiyon ödülüne layık görüldü. Öğretmen Ödülleri, eğitimde inovasyonu destekleyerek öğretmenleri onurlandırmayı ve yeni fikirlerin yayılmasını sağlamak amacıyla her yıl düzenlenecek. Bu ve daha bunun gibi projeler eğitimimize önemli katkılarda bulunacak.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN