Arama

Batı’yı ilmi ile etkisi altına alan İslam düşünürü: İbn-i Rüşd

Çalışmaları ile tarihte derin bir tesir bırakan büyük ilim adamı, fıkıh bilgini ve hekim İbn Rüşd, Aristoteles'in eserlerini onun doktrinine bağlı kalarak şerh ettiği için İslam aleminde "eş-Şarih" olarak tanındı. Vahiy ile felsefenin birbirinden bağımsız olarak nasıl anlaşılıp değerlendirilebileceğini tespit eden İbn Rüşd, ufuk açıcı çalışmaları ile İslam medeniyetine büyük katkılar sundu. Vefatının 823. senesinde meşşai okulunun son temsilcisi olan İbn-i Rüşd'ü daha yakından tanıyalım. İbn-i Rüşd kimdir? İbn-i Rüşd eserleri, felsefesi, sözleri, kitapları, hayatı...

"Fikirlerin kanatları vardır, kimse insanlara ulaşmasını engelleyemez."

Tıbbın bir dalı olan anatomiye de iyi derecede vakıf olan İbn-i Rüşd, insanı, Allah'ın varlığına götüren bir delil ve vasıta olarak tanımlayıp, bunu birçok şekillerde başardığını da her fırsatta dile getirdi. Eserlerini yüzyıllar boyunca Avrupa'da okutan birçok Batılı bilgini düşünceleriyle etkilemeyi başaran İbn-i Rüşd, tıp sahasında yaklaşık 16 eser verdi. Bunlar arasında en tanınmış olan kitabı "El Külliyat Fi't Tıbb", Latinceye tercüme edilerek, yüzyıllarca Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutuldu.

İbn Rüşd'ün derin düşünce dünyasından alıntılar

  • 6
  • 15
İbn Rüşd'ün tıp ansiklopedisi: El Külliyat Fi't Tıbb
İbn Rüşd’ün tıp ansiklopedisi: El Külliyat Fi’t Tıbb

İbn Rüşd, tıp ansiklopedisi olan "El Külliyat Fi't Tıbb"ta, hastalıkları tek tek ele alarak, bu eserinde hiçbir insanın hayatında ikinci bir defa çiçek hastalığına yakalanmayacağını belirterek, sebeplerini en ince ayrıntısına kadar izah etti. Ayrıca gözdeki retina tabakası ve çalışma şekline ilişkin açıklamalarının da tıp dünyasında çığır açan bir nitelikte olduğu kabul edilerek, tıp tarihinde, gözdeki retina tabakasının fonksiyonunu ilk defa ilmi açıdan izah eden alim olarak gösterildi.

"Halka nazari ve mücerret meselelerden değil, ameli ve müşahhas hususlardan bahsedilmelidir."

Üzerinde durduğu en önemli meselelerden bir başkası ise kan dolaşımına getirdiği derin bilgi olan İbn-i Rüşd, "El Külliyat Fi't Tıbb"ta, kan dolaşımının şemasını ana hatlarıyla göstererek, tıp doktoru William Harvey'e öncülük etti. İbn-i Rüşd'ün tıp alanında dikkati çeken diğer bir özelliği ise mikrobiyolog ve kimyager Louis Pasteur'dan önce mikrobik hayat üzerinde durması ve ilmi anlamda açıklık getirmesi oldu.

134 yıl önce insanlığı kurtaran adım: Kuduz aşısı

  • 8
  • 15
Fikirleri nedeniyle sürgün edildi!
Fikirleri nedeniyle sürgün edildi!

İslam filozofu İbn Rüşd, Farabi, İbn-i Sina, İmam-ı Gazali ve Batı filozoflarının eserlerini inceleyerek, Aristo'nun görüşlerini inceden inceye tetkik edip, çeşitli açıklamalar yazdı. İleri sürdüğü fikirlerin İslam dininin esaslarına ters düştüğü gerekçesiyle halkın şikayeti üzerine Kurtuba alimlerinden oluşan meclis tarafından bir süreliğine hapsedildi. Son seneleri keder ve sıkıntılarla geçen İbn Rüşd sürgün edildi.

Ömrünü ilimle geçiren ve arkasında birçok eser bırakan İbn Rüşd, 10 Aralık 1198'de 72 yaşında Fas'ın Marakeş şehrinde vefat etti. Önce burada defnedilen İbn Rüşd'ün naaşı, daha sonra Kurtuba'daki aile kabristanlığına nakledildi.

  • 9
  • 15
İbn Rüşd'ün eserleri
İbn Rüşd’ün eserleri

İbn Rüşd'ün kitapları 12. yüzyıldan itibaren Latince'ye tercüme edilerek, fizik, gök bilim, felsefe, zooloji, mantık, siyaset ve biyoloji gibi konularda pek çok eser veren Aristo'nun eserleriyle birlikte neşredildi.

En temel eserleri arasında "El Külliyat Fi't Tıbb (Tıp Konusunda Toplu Eserler)", "Faslu'l-Makal /Felsefe-Din İlişkisi", "Tehafütü't- Tehafüt (Tutarsızlığın Tutarsızlığı)", "Bidayetü'l-Müctehid ve Nihayetü'l Muktesid (3 Cilt) ve Mezhepler Arası Mukayeseli İslam Hukuku", "Aristoteles Metafizik Büyük Şerhi", "Psikoloji Şerhi / Kitabu'n -Nefs" ve "Siyasete Dair Temel Bilgiler" isimli eserleri yer alıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN