'Bir hayalim var' sözüyle hafızalara kazınan: Martin Luther King
"Bir hayalim var!" konuşmasıyla hafızalarımıza kazınan Martin Luther King, bundan 51 yıl önce bugün kaldığı otelin balkonunda uğradığı silahlı suikast sonucu öldürüldü. Siyahi bir kadının "yerini beyaz bir vatandaşa vermemesi", bugün ırkçılığa karşı verdiği mücadeleyle tanıdığımız Martin Luther King'in hayatındaki dönüm noktalarından yalnızca biriydi. O olaydan sonra siyahilere yönelik adaletsizlikleri, şiddet içermeyen eylemlere dönüştürecek; kısa sürede bu eylemler geniş kitlelere yayılacaktı.
Giriş Tarihi: 04.04.2019
09:01
Güncelleme Tarihi: 28.08.2019
16:32
Martin Luther King kimdir?
Martin Luther King, 15 Ocak 1929 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde doğdu. Gerçek adı Michael Luther King Jr'dı . Adını sonradan Martin olarak değiştirdi.
Martin Luther'in dedesi Ebenezer Baptist Kilisesi'nde 1914-1931 yılları arasında başrahiplik yapmıştı. Bu yüzden kendisi de Baptist bir rahipti. Kendisinden büyük bir ablası ile kendinden küçük bir erkek kardeşi vardı. Martin Luther King, ilkokula Atlanta'da gitti. Morehouse Koleji'nden 1948 yılında yüksek bir ortalamayla mezun oldu.
"ABD tarihinin en iyi konuşması: Bir hayalim var!" adlı videoyu izlemek için tıklayın.
Martin Luther'in fikir dünyasını etkileyen isim
Üniversite yıllarında siyahi gruplara katılarak aktif faaliyet gösterdi. Burada yurttaş hakları lideri Benjamin Mays ile tanışarak onun fikirlerinden etkilendi.
Üniversitede 3 yıl ilahiyat okuduktan sonra 1951 yılında Pennsylvania'da bulunan Crozer İlahiyat Seminerleri'ne katıldı. Buradan birincilikle mezun olduktan sonra çalışmalarını Boston'da sürdürdü.
Boston Üniversitesi'nde Sistamatik Teoloji alanında yüksek lisans yaptı. Bu dönemde Coretta Scott ile tanışarak evlendi. Çiftin bu evliliğinden iki kız ve iki erkek çocukları oldu.
Irkçılığa karşı ilk hareketleri başlattı
1954 yılında, Martin Luther King, Montgomery'deki Dexter Avenue Baptist Kilisesi'ne rahip olarak çağırıldı.
1 Aralık 1955 tarihinde Rosa Parks adlı bir siyahi kadın, Jim Crow Yasaları gereği "yerini bir beyaz vatandaşa vermemesi" nedeniyle tutuklandı. King, bunun üzerine Montogomery Otobüs Boykotunu düzenledi. Bu boykot bir yıldan uzun sürdü.
Dikkatleri üzerine çeken Martin Luther King boykot nedeniyle tutuklandı. Boykot, Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin eyaletler arası otobüslerde ve diğer ulaşım araçlarında ırk ayrımcılığının sona ermesine kadar sürdü.
Siyahilerin birleşmesinde etkili oldu
Bu olaydan sonra siyahi kiliselerin birleşmesi ve güç birliği yapmasında etkili oldu. Yurttaş hakları reformu için çalışmalar başlatılmasını ve 1957 yılında Güney Hıristiyan Liderlik Konferansı'nın kurulmasında önemli rol oynadı.
Mahatma Gandhi'yi kendine örnek alan Martin Luther King, insan hakları ve siyahlar ile beyazlar arasında eşitliğin en büyük savunucularından biri oldu.
Medyanın dikkatini çekmeyi başardı
1961 yılında Amerikan gizli servisi FBI tarafından dinlenmeye ve takip edilmeye başlandı.
Martin Luther King, şiddete dayanmayan gösteriler düzenledi. Jim Crow Yasalarınca güneydeki ırk ayrımcılığının son bulması için çalışmalar yaptı. Bu protestoların medyanın da ilgisini çekmesiyle istenilen etki oluştu.
Televizyonda ve gazetede yayınlanan yazılarıyla birçok kişi Martin'e destek verdi. Başlattığı yurttaş hakları hareketi 1960'lı yıllarda ülkenin en önemli gündem maddesini oluşturdu.