Libya’da düşman işgaline direnişin sembolü: Ömer Muhtar
Ömer Muhtar, Libya'da işgalci İtalyan güçlerine karşı sergilediği destansı direnişle tarihe geçen bir isim. Coğrafi şartlara dair bilgisi ve uyguladığı stratejik savaş taktikleri ile İtalyanları büyük hezimete uğrattı; muharebelerde gösterdiği başarıları nedeniyle "Çöl Aslanı" lakabıyla anıldı. Onun 22 yıl süren mücadelesi, düşmanın bile takdir ettiği bir destana dönüşmüştü.
🔸 "Çöl Aslanı" lakaplı Ömer Muhtar, bağımsızlık hareketine önderlik etmiş; dünya çapında sembol bir isim olmuştu.
🔸 Libya'nın dağlık bölgesi Cebel Ahdar'da 1860'larda dünyaya gelen Ömer Muhtar, eğitimini bu bölgede etkin olan Senusi Hareketi medreselerinde aldı.
🔸 1911'e gelindiğinde İtalya, Trablus ve Bingazi'ye saldırarak Libya'nın işgaline başladı. İtalyan kuvvetleri bölgedeki Osmanlı güçlerinden teslim olmalarını istedi.
🔸 Osmanlı birlikleri İtalyanların bu çağrısını reddederek, Libya yerel savunma güçleriyle birlikleriyle iç kesimlere çekilip, İtalyanlara karşı mücadele etti.
🔸 İtalyanlar, Trablusgarp vilayetine bağlı Trablus, Fizan ve Sirenayka bölgelerini ele geçirdiler. Kur'an-ı Kerim ve İslami ilimler öğretmeni olan Muhtar, destansı bir mücadeleye başladı.
🔸 Coğrafyayı yakından tanıması ve uyguladığı stratejik savaş taktikleri sayesinde İtalyanları büyük hezimete uğrattı.
Ömer Muhtar kimdir? Ömer Muhtar'ın Libya'nın bağımsızlığındaki rolü…
🔸 Ömer Muhtar kumandasındaki kuvvetler İtalyanlara vur kaç taktiği uygulamış, İtalyan işgal ordusu ile direnişçiler arasında çarpışmalar hızlanmıştı.
🔸 Ömer Muhtar karşısında pek çok İtalyan valisi başarısız olmuş, yerli ahalinin direnişini kırmak için her çareye başvurmuşlardı.
🔸 İtalya'daki yönetim değişikliğinin ardından iktidara gelen faşist lider Benito Mussolini, 1930'da bölgeye İtalyan valisi olarak General Radolfo Graziani'yi atadı.
🔸 Ömer Muhtar ile defalarca görüşen vali, direnişten vazgeçtiği takdirde Hicaz'a veya Mısır'a gidebileceğini, ayrıca kendisine para verileceğini söyledi.