Arama

12 maddede Stefan Zweig

"Bütün yalnızlar gibi özgür ve bütün özgürler gibi yalnız…" demiş vakti zamanında Stefan Zweig... Yazdıklarına, ruhunun derinliklerinde mahkum ettiği yalnızlığın her türlü acısını da iliştirmiş. Ortaya ise her bireyin kendinden mutlaka bir his bulacağı eşsiz satırlar çıkmış. Zweig'in ölüm yıl dönümünde ruhunuzun derinliklerine işleyen, her biri birbirinden değerli 12 bilgiyi derlerdik.

  • 1
  • 12
HÜMANİST BİR DEHA
HÜMANİST BİR DEHA

Avusturyalı yazar, tiyatro, biyografi ve romancı kimliği ile bilinen Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 yılında Viyana'da doğdu.

"Sen, beni asla, asla tanımayan,

Bir su birikintisinin yanından geçercesine yanımdan geçip giden,

Bir taşa basarcasına üstümden geçen, hep,

Ama hep yoluna devam eden

Ve beni sonsuz bir bekleyiş içerisinde bırakan sen,

Kimsin ki benim için?

  • 2
  • 12
ÜST DÜZEY EĞİTİM
ÜST DÜZEY EĞİTİM

Edebiyat ile küçük yaşlarda tanışan Zweig, üst düzey eğitimler aldı. İngilizce, Latince, Yunanca, Fransızca gibi dilleri konuşabilen Zweig, lise çağlarında ise şiir yazmaya başladı. Alman şair Rilke'den etkilendi ve çalışmalarında onu örnek aldı. 18 yaşına geldiğinde, Viyana Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Bilimleri Fakültesi'ne girdi.

"İnsan sabahtan akşama kadar bir şey olmasını bekler ve hiçbir şey olmaz. Bekleyip durur insan. Hiçbir şey olmaz. İnsan bekler, bekler, bekler, şakakları zonklayana dek düşünür, düşünür, düşünür. Hiçbir şey olmaz. İnsan yalnız kalır. Yalnız. Yalnız.'

Stefan Zweig'in okunması gereken 20 kitabı

  • 3
  • 12
ÜÇ BÜYÜK USTA: BALZAC, DICKENS, DOSTOYEVSKI
ÜÇ BÜYÜK USTA: BALZAC, DICKENS, DOSTOYEVSKI

"İnsanların, düşüncelerin, kültürlerin ve ulusların birbirleriyle uzlaşmasına hümanizmin aracılık etmesini yaşamım boyunca hep hedefledim."

Bu eser ile Zweig, üç usta yazarın yaşam öyküleri üzerinden okurlarını edebiyat tarihine götürdü.

  • 4
  • 12
DERİN TUTKULARIN ADAMI
DERİN TUTKULARIN ADAMI

"Çok büyük bir felakete sürüklendiğimizin farkında olduğunuzu sanıyorum. Edebiyat yaşamımız yok olacak…"

Zweig eserlerinde çoğunda görülen derin tutkuları ve sağlam karakterli kurgular işledi. Mektuplarıyla günlüklerinde döneminin Avrupa felsefesi ve kültürüne birer anıt dikerken, psikolojik analizlerindeki olağanüstü başarısı, onun kitaplarının bu denli sevilmesini sağladı.

  • 5
  • 12
HAYRAN BIRAKTIRAN PSİKOLOJİK TAHLİLLER
HAYRAN BIRAKTIRAN PSİKOLOJİK TAHLİLLER

"Bakışı bir armağan, gülümsemesi mutluluk bağışlama, gelişi bayram olur..."

Zweig'ı bu denli okunası yapan diğer bir özelliği, eserlerinde büyük bir titizlikle oluşturduğu karakterleri ve iç dünyalarına derinlemesine girebilmesidir. Bu başarısının sırrı, kendisinin Sigmund Freud ile yakın dost olmasıdır.

Freud bir mektupta hayranlığını şu şekilde betimler: "Severek okuduğum yapıtlarınızda, üstün değerlere sahip insanın iç dünyasının derinliğini nasıl zevkle okuduğum, bazı antik heykellerin gövdelerini saran şeffaf elbiseler gibi düşünceye şekil eren ustalıklı dilinize nasıl hayran olduğumu size söylemek benim için bir gereksinim."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN