Arama

A'dan Z'ye Cemal Süreya

Gözlerini hayata bir yük vagonunda açmıştı, İkinci Yeni'nin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya… Yalnızlığın ve aşkın başkenti diyorduk ona. 1990'da yaşamını yitirdi ama Turgut Uyar'ın dediği gibi ''Cemal Süreya hiç ölür mü?'' Şiirleri sokaklara taşan, duvarlara yazılan bir şair o. Sevda sözlerimizi en içten şiire nakşeden bir kalemdir.

…Biliyorum sana giden yollar kapalı

Üstelik sen de hiçbir zaman sevmedin beni…

  • 17
  • 28
PAPİRÜS:
PAPİRÜS:

Papirüs, Cemal Süreya'nın hayatının farklı dönemlerinde birkaç defa çıkardığı ve onun adıyla özdeşleşmiş bir dergidir. İlk olarak 1960'ta dört sayfa olarak yayımlanmaya başlanan dergi, şairi pek memnun etmez ve yayınına bir süre ara verilir. Süreya, 1966'da Paris'ten döndükten sonra dergiyi tekrar çıkardı. Papirüs bu dönemde edebiyat dünyasının vazgeçilmezlerinden biri oldu.

  • 18
  • 28
RASTLANTI:
RASTLANTI:

Cemal Süreya bir söyleşisinde başına gelen rastlantılardan bahsetti :"Bilir misiniz Emmanuella filminin Türkiye'de gösterilmesinde benim rolüm olmuştur. İçişleri Bakanlığı filmi yasaklayınca, Danıştay'a başvuruldu. Danıştay'da bilirkişiyim. Ben olmasaydım o film serbest bırakılmazdı... Rastlantılar... Galiba rastlantılara uygun bir adamım ben" der.

  • 19
  • 28
SEVDA SÖZLERİ:
SEVDA SÖZLERİ:

Şairin bütün şiirlerinin yer aldığı kitabının adıdır. Ölümünden sonra dergilerde yer alan şiirleri de dâhil edilerek genişletilen kitabın en son 61. baskısı yapıldı.

  • 20
  • 28
ŞAİR:
ŞAİR:

Cemal Süreya için büyük şair denir. Ama Süreya bunu kabul etmez. Kendisini 'cins şair' olarak görür. "Sözgelimi" der "Baudelaire benim için cins şairdir, Victor Hugo ise büyük şairdir. Büyük şair, galiba kitlelerin duygularını veya onların isteklerini yansıtmış, büyük temalara yönelmiş kişidir. Cins şairler ise hayatı, dünyayı daha çok kendi imbiklerinden geçirmişlerdir. Abdülhak Hamit büyük şairdir, Yahya Kemal hem cins hem büyük şair. Nazım Hikmet de öyle, hem cins hem büyük şair." Şiirini ise "Güneşten yırtılan caz, kavaldan akan gökyüzü" diye tanımlar.

  • 21
  • 28
TOMRİS UYAR:
TOMRİS UYAR:

Cemal Süreya'nın Tomris Uyar ile yaşadığı aşk edebiyat tarihimizin unutulmaz sevdalarından biri olarak bugüne kadar geldi. Süreya'nın birçok şiiri Tomris Uyar'a ithafendir. Türk edebiyatının en verimli aşkı tanımını hak eden üç yılı birlikte geçirirler. Tomris büyük bir aşktı onun için. Bu aşkın öfkesi de büyüktü, bir tartışma sonrası çok sinirlendi ve birbirlerine yolladıkları tüm mektupları yırttı. Ve bu mektuplardaki aşk günümüze ulaşamadı. Tomris'le ilişkisini bitirdikten sonra onunla gittiği hiçbir mekâna adımını atmadı…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN