A'dan Z'ye Mehmet Âkif Ersoy
İstiklâl Marşı ve Safahat şairi, millî-dinî hassasiyeti, karakter ve seciyesiyle Türk milletinin gönlünde yer edinen İslâmcılık akımının önemli şahsiyeti… O, Türkiye'nin "milli şairi" Mehmet Âkif Ersoy… İslâm ve vatan aşığı, İstiklâl Marşı'nın güftekârı, Mehmet Âkif Ersoy'un bütün hayatı mücadelelerle geçti. İstiklal Marşı'nın, ilgisizlikten ölen yazarını A'dan Z'ye sizler için derledik.
Âkif dört yaşındayken Fatih'te Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İptidaisi'ne geçti. Aynı yıl babası ona Arapça dersleri verdi. 1882'de ilköğretimini tamamlayarak Fatih Merkez Rüştiyesi'ne başladı. Fatih Camii'nde Esad Dede'nin İran Edebiyatı derslerine katıldı.
Türkiye'nin, Mehmet Âkif tarafından yazılan milli marşı ve şairin en bilinen şiiridir. Milli Mücadele yıllarında, Maarif Vekâleti tarafından açılan yarışmaya Âkif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı ile katıldı ve şiiri birinci seçildi. 12 Mart 1921'de, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edildi.
1926'da, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an-ı Kerim tercümesi ve mealini yazdırmak istedi. Böylece tefsiri Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın, tercümeyi de Âkif'in yapması istenir. Âkif, bu teklifi adına meal denmesi ve Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın tefsirinin yanında verilmesi şartıyla teklifi kabul etti. Âkif, 1926'da tercüme çalışmasına başlar ve 1929'da çalışmasını bitirir. Ama tercümesinin Kur'an-ı Kerim yerine konulacağından endişe ederek vazgeçer.
Âkif 1923'te Abbas Halim Paşa'nın davetiyle, Mısır'a gitti. 1923 ve 1925'te kısa süreliğine yurda dönse de 1925'ten sonra gönüllü sürgüne yine Mısır'a döndü. Ölümünden kısa bir süre önce Türkiye'ye dönen Âkif, İstanbul'daki son günlerini İstiklal Caddesi'nde bulunan Mısır Apartmanı'nda geçirdi.