Geçmişten günümüze ünlü şairlerin dizelerinde bayram coşkusu
Bayramlar geçmişten günümüze kültürümüzün en önemli temel taşlarından biridir. On bir ayın sultanı Ramazan'ın bitmesiyle bizleri karşılayan bayram, içimize neşe ve mutluluk saçar. Bayramın güzelliğini dizeleriyle taçlandıran şairler, kimi zaman bizlere bir anımızı anımsatarak yüzlerimizi gülümsetir kimi zaman da hüzünlendirir. Gelin, divan edebiyatından günümüze, toplumsal hayatımızda ehemmiyeti olan bayram günlerine ünlü şairlerin şiirleri üzerinden bakalım…
Giriş Tarihi: 13.05.2021
18:19
Güncelleme Tarihi: 02.05.2022
14:13
MEHMET AKİF ERSOY’UN BAYRAM SEVİNCİ
🔶 Edebiyatımızda bazı şairlerimiz vardır ki onları bu genellemenin dışında hatta çok ötesinde tutmamız gerekir. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, bayram ruhunu dizelerine yansıtan şairlerimizden biri olmuştur.
"Âfâk bütün hande, cihan başka cihandır; Bayram ne kadar hoş, ne şetâretli zamandır!
Bayramda güler çehre-i mâ'sûm-i sabâvet, Ümmîd çocuk sûret-i sâfında ıyandır
Her cebhede bir nûr-i mücerred lemeânda; Her dîdede bir rûh demâdem cevelândır."
🔶 Akif şiirinde bayramın toplum üzerindeki olumlu etkilerini konu edinmiştir. Akif aynı zamanda bayramın paylaşma ve yardımlaşma yönüne de atıfta bulunmuştur.
🔶 Bütün toplum tabakalarında bayramın önemini ele alan Akif, yetim bir çocuk örneği üzerinden sosyal yardımlaşma düşüncesini temellendirmiştir.
"- Salıncakçı! Kuzum, biraz da bu binsin... Ne var sevâbına say... Yetim sevindirenin ömrü çok olur... - Hay hay!
Hemen o kız da salıncakçının mürüvvetine Katıldı ağlamayan kızların şetâretine."
🔎MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?
NECİP FAZIL'DA ÖLÜMLE İLİŞKİLENDİRİLEN BAYRAM
"Ölüm ölene bayram, bayrama sevinmek var; Oh ne güzel, bayramda tahta ata binmek var"
🔶 Necip Fazıl, "Bayram" şiirini yaşadığı fikirsel dönüşümün ardından kaleme almıştır. Usta şair, ölümü bayrama benzetmiş, tabutu ise "tahta ata binmek" olarak tarif etmiştir.
🔎NECİP FAZIL KİMDİR?
YAHYA KEMAL'İN SÜLEYMANİYE'DE BAYRAM SABAHI
🔶 Yahya Kemal'in en önemli şiirlerinden biri hiç şüphesiz ünlü şairin bir bayram gününün manevi atmosferini aksettirdiği Süleymaniye'de Bayram Sabahı şiiridir.
🔶 İçerisinde tarihi ve gündelik yaşamdan izler barındıran şiir, öyküsel bir anlatımla aktarılmıştır. Hafızalara kazınan en güzel bayram şiirlerinden biridir.
"Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede Bir mehâbetli sabah oldu Süleymâniye`de Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati, Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi Yer yer aksettiriyor mavileşen manzaradan, Kalkıyor tozlu zaman perdesi her an aradan. Gecenin bitmeye yüz tuttuğu andan beridir, Duyulan gökte kanat, yerde ayak sesleridir. Bir geliş var!.. Ne mübârek, ne garîb âlem bu!.."
🔎YAHYA KEMAL KİMDİR?
ABDURRAHİM KARAKOÇ - BAYRAMLAR BAYRAM OLSUN
Bayram ile ilgili yazılmış diğer şiirler 👇
"Yaza dönsün kışınız, bayramlar bayram olsun Dert görmesin başınız, bayramlar bayram olsun Otlar/dikenler dolsun Nemrut'ların çanına Kolay gelsin işiniz, bayramlar bayram olsun."
🔎ABDURRAHİM KARAKOÇ KİMDİR?
"Kargalar, sakın anneme söylemeyin! Bugün toplar atılırken evden kaçıp Harbiye Nezaretine gideceğim. Söylemezseniz size macun alırım, Simit alırım, horoz şekeri alırım; Sizi kayık salıncağına bindiririm Kargalar, ne olur anneme söylemeyin!"
Orhan Veli'nin en çok sevilen 20 şiiri