İsmet Özel kimdir?
Edebiyatımızın yaşayan en önemli kalemlerinden biri olan İsmet Özel sadece şair değil, düşünür kimliğiyle de her zaman ön plana çıktı. Düşüncesinde, şiirinde, varoluşunda devamlılık olan ender yazarlardan biri oldu. Sizler için, 1963 yılında yayımladığı ilk şiirlerinden itibaren, şiiri biçimlendiren ve kendine has bir patika çizen İsmet Özel'in doğum yıl dönümünde 10 farklı portresini derledik.
1963 yılında yayınladığı ilk şiirinden bu yana İsmet Özel, İslami bakış açısı ve şiirlerinde ses ve mana yönünden bağımsız dili ve kendine has üslubuyla Türk şiirinin zirve şairleri arasında bulunuyor.
İsmet Özel, İkinci Dünya Savaşı'nın beraberinde getirdiği maddi problemlerin yaşandığı bir dönemde Kayseri'de doğdu. Özel, eğitimli bir ailenin çocuğuydu. Bu da onun kültürel gelişiminde önemli bir etken oldu.
İsmet Özel eserlerinde Türkiye'nin ya da dünya sisteminin mekanizmasını anlatırken "insan"ı her zaman merkeze aldı. Felsefenin eşlik etmediği yazısı neredeyse yoktur; Tahrir Vazifeleri başlı başına bir felsefe metnidir. Türk okuru Tahrir Vazifeleri'ni yeterince okumadı, yeterince anlamadı.
İsmet Özel hayatı boyunca bir kendilik bilgisi üretti, bir kampın adamı, sözcüsü olmayı varoluşuna kabul ettiremedi.
Müslümanlara, Türklere alelade, sıradan insan olmama, biricik kalma şuuru için çırpındı; o kendisi gibi Müslümanların da kâfirinden ayrı bir hayat yaşaması, varoluş sergilemesi için yazdı, Müslümanlar "herkesleşmek", sıradanlaşmak, basit bir Batı mukallidi olmak için yırtındı.
İsmet Özel'in şiire başladığı zamanlarda Türk edebiyatının en önemli şairleri İkinci Yeni akımına mensup idi. "Ben bu şairlerin ortaya koyduklarını kendi yazma serüvenim için başlı başına bir imkân olarak gördüm. İşte, neyi yazdığım ön plana çıkmaksızın yazmanın önemini yaşayabilirdim. Benim başından beri istediğim şey buydu."
Sözlerinden anlaşılacağı üzere,Özel de bu şiir akımından etkilendi. Çıkış noktası "İkinci Yeni" şiiridir diyebiliriz. Ancak Özel, Fransız ve özellikle İngiliz-Amerikan şairlerinden beslendi. T.S. Eliot, Dylon Thomas, Ezra Pound gibi isimler bunlardan bazılarıdır.
İsmet Özel, edebi yönünün dışında, aynı zamanda bir fikir adamıdır. Özel edebiyata ilk başladığı yıllarda, Marksist eğilimler gösterir. İşte o yıllarda, şimdilerde çok farklı kutuplarda olduğu Ataol Behramoğlu ile birlikte Halkın Dostları adında bir dergi kurar. Dergide ideolojisi doğrultusunda yazılar kaleme alır.
1971 darbesinden sonra kendisini İslami çevre içerisinde değerlendirir. 1974'te Diriliş dergisinde yayımlanan "Amentü" ile mistik bir anlayışa geçer. Edebiyatımızın Özel şairi kendisini son derece cesurca ifade etme tutkusundan hiçbir zaman vazgeçmedi.