İstanbul'u dünyanın unutulmaz şehri yapan yazarlar
Farklı ülkelerin ve kültürlerin kesişme noktası olan İstanbul, dünyanın en eski kentlerinden biridir. 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan İstanbul benzersiz tarihi ve coğrafyasıyla dünya kentleri içerisinde ilham verici yerini her zaman korur. İstanbul, güç ve otoritenin olduğu kadar ilmin, sanatın ve edebiyatın kendisine aktığı yerlerdendir. Asırlar boyunca derin bir kültür ve estetik duyarlılıkla manasını adeta görünmeyecek kadar incelten şair ve yazarlar İstanbul'a gelmiş, en güzel eserlerini burada vermişlerdir. Bu yazarlar ve şairler, İstanbul'un edebiyatını yaparak onu dünyanın en unutulmaz şehirlerinden biri yaptılar. İstanbul'u duyan, tadan bu yazarları sizler için derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Çemberlitaş'ta kaldığı eve ait olan kitabede, eski yazı ve Fransızca olarak "Türklerin saadet ve felaket zamanlarında necip ve sadık dostu Fransız Encümen-i DAniş azasından Pierre Loti (hicri) 1328 tarihinde burada ikamet etmiştir." yazar. Vefatı 10 Haziran 1923'tedir.
Aziyade'den:
"Bu akıl almaz hayali kurmuştum: Doğuda, herhangi bir yerde bilinmeyen bir köşede onunla oturmak(…) Müslüman düşüncesine ters düşen, her bakımdan olanaksız bu düşü yavaş yavaş gerçekleştirdim.
Konstantinopol böyle şeylerin denebildiği tek yerdi; burası eski Paris'in gerçek insan çölüne benzer, herkesin gönlünce denetimsiz yaşadığı birçok büyük şehirden oluşan bir yer, insan burada birçok farklı kişiliği yaşayabilir. Loti, Arif ve Marketo gibi."
Türk şiirinin "Eve Dönen Adam"ı dokuz yıllık Paris hayatını çok verimli geçirmiş, iyi okumuştur. Ayağı yere basan, tarihi ve kültürel değerlere dayanan bir milliyet ve medeniyet görüşüyle en büyük İstanbul şair, yazar ve âşıklarından olan Yahya Kemal,1912'e döndüğü Türkiye'de dikkatleri İstanbul ve İstanbul medeniyet üzerine çekmeyi başarmıştır. Dergi ve gazetelerde yazdığı seri yazılarla İstanbul'u tarihi, günü ve gerçeğiyle işlemiş, anlatmıştır.