Arama

Mehmet Akif'in ilim ve irfan hocası: Arap Hoca

Âkif'in ilminin beslendiği ilk ve en büyük kaynak, onu Kur'an ahlakıyla ahlaklandıran kişi, yani Arap Hoca'ydı. Müderristi. Seksen senelik hocalığında üstadı Hacı Kadri gibi dersten ve Ta'lim-i Kur'an'dan mezun ettiği binlerce talebeye icazet verdi. Cemaleddin Server Revnakoğlu da, Mehmet Âkif gibi Arap Hoca'ya gelmiş, onu dinlemişti. İşte, Revnakoğlu'nun yazdığı yazıdaki öğretmen ve öğrencisinin güçlü bağları, paylaştıkları kaderleri…

  • 1
  • 13
REVNAKOĞLU’NUN ARAP HOCA VE MEHMET AKİF YAZISI
REVNAKOĞLU’NUN ARAP HOCA VE MEHMET AKİF YAZISI

Bu yazı, hocasının dilinden Mehmet Âkif ve Arap Hoca'nın hikayesidir…

Cemaleddin Server Revnakoğlu, "Pek nadir gülen, yağız çehreli, çatık ve gür kaşları, kıvırcık sık sakalı, merhamet telkin eden vakarı, reftarı, tecvit temposuyla konuşan kalın sesi ve meşhur tasnifli telaffuzu ile ismi yerine "Arap Hoca" diye şöhret bulan Fatih'in kırk senelik kurrası, on beş yaşında yetim kalan Âkif'e babası kadar hocalık etmişti." şeklinde tanımladığı hocası hakkında bir yazı hazırlar. Yazı, daha çok Arap Hoca ve Mehmet Âkif ilişkisi etrafında döner. Daha öncesinde Arap Hoca ve onun Mehmet Âkif üzerindeki etkisi bir bilinmezlik içerisindeydi.

  • 2
  • 13
YAZIŞMALARI VETERİNERLİKTEN ÖLÜME KADAR SÜRDÜ
YAZIŞMALARI VETERİNERLİKTEN ÖLÜME KADAR SÜRDÜ

Mehmet Âkif, İstanbul'a gelip hastalandığında da hoca ve öğrencisinin teması devam etmişti. Ancak Arap Hoca kendi rahatsızlığından dolayı öğrencisini ziyaret edememişti. Bu süreçlerde de yazışmayı bırakmamışlardı. Birbirleriyle yazışmalar Âkif'in veterinerlik okulundan mezuniyetiyle başlamış, Âkif'in ölüme yaklaştığı son demlerine kadar devam etmişti. Ölümünden birkaç gün önce de Arap Hoca, Âkif'e nir Kur'an icazetnamesinde bulunması arzusunu dile getiren bir mektup göndermişti.

  • 3
  • 13
EŞREF EDİP’TEN DİLE GELEN HATIRA
EŞREF EDİP’TEN DİLE GELEN HATIRA

Eşref Edip o hatırayı şöyle anlatır:

"Gel gel Asım, dedi; Arap Hocaefendi bana haber göndermiş. Sen onu bilirsin. O benim hocamdı. Hasta imiş. Buraya gelememiş. Talebesinden Hafız Ferhad Efendi'yi göndermiş. Bu Ferhad Efendi benim talebem. Ben bir zamanlar medreselerde edebiyat da okutmuştum. Hürmetle geldi, elimi öptü. Perşembe günü Arap Hocaefendi'den takrib icazeti alıyormuş, cemiyetleri varmış; beni de davet ettiler. Hocaefendi bana çok dua etmiş. Kuzum Asım, o gün gel de birlikte gidelim.

Üstat bunu söylediği zaman hasta bakıcının yardımıyla yatağında doğrulabiliyor, birkaç dakika yatağa dayanıp durduktan sonra yine yatağına uzanıyordu. Birkaç gün evvel ameliyat yapılmış, karnında toplanan sular alınmıştı. Üstat hastalığını unutmuştu…"

Arap Hoca, Âkif'in güzel seciyesini yükseltip onu bir ahlak abidesine yükselten, bu genç adamı Kur'an'ın hafızı kılan, kademe kademe Kur'an mütercimliğine yükseltip Arap dilinde üstat kılan cevheri ona bırakan bir şahsiyetti. Âkif'in ilminin ve ahlakının beslendiği ilk ve en büyük kaynak, onu Kur'an ahlakıyla ahlaklandıran bu kişiydi.

  • 5
  • 13
REVNAKOĞLU’NUN “ARAP HOCA” YAZISI
REVNAKOĞLU’NUN ARAP HOCA YAZISI

Son devrin talim, tecvid ilimlerinde talebe yetiştirmiş, gerçekten büyük bir üstat: Âkif'in hocası Arap Hoca. Herkese merhamet telkin eden vakur halleri, temkinli tavırları, kendisine mahsus tecvidli, tasnifli konuşması ve kırışık yağız çehresi ile ona her yerde "Arap Hoca" derlerdi. "Arap Hafız", "Kara İmam", "Filipeli İmam" da onun isimlerindendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN