Natüralizm öncüsü Emile Zola
Natüralist akımın evrensel temsilcisi, dünya edebiyatının önemli kilometre taşlarından biri olan romancı Emile Zola, 29 Eylül 1902'de hayata gözlerini yumdu. Zola insan iradesinin önemsizliğini, yaşamı asıl belirleyenin doğa ve toplumsal çevre olduğunu tüm yapıtlarında kanıtlamaya çalıştı. Yazar, sömürüye, adaletsizliğe, haksızlıklara karşı tutumunu edebiyatına yansıtmakla kalmadı, döneminin gelişmeleri karşısındaki açık politik tutumuyla da öne çıktı. Dünya edebiyatının en önemli isimlerinden olan Zola'nın hayatına birlikte bakalım…
Önceki Resimler için Tıklayınız
Zola romanlarından insan mizacını mercek altına alarak insanın yaşadığı toplumsal çevreye de dikkat çekti. Yazar natüralizmin etkisiyle tüm tabiatı ve cisimleri olduğu gibi işledi. Okuyucunun bakışlarını, kenar mahallelerde, sefalet, açlık pislik, hastalık ve ahlak bozukluğu içinde zor koşullarda yaşayan insanlara çevirmesini istemişti.
Zola, Deneysel Roman adlı yazısında romanı bir deney mekanı olarak gördüğünü ifade ederek "Romancı incelenen olayların gerektirdiklerinin içinde, olguların birbiri ardı sıra geleceğini göstermek için özel bir hikaye içinde kişileri harekete geçirir ." demiştir. Yazar romanlarından anlattığı konularla aslında bir deney yaparak, belirli koşullar içine yerleştirdiği belirli karakterlerin nedensellik zincirine uygun olarak belirli davranışlar sergilediğini göstermeye çalıştı. Romanlarından gerçek yaşantılarının farkında olan insanlar hayallerinin ulaşılmaz olduğunun bilincinde, iyi karakterler iyi sonlara, kötü karakterler kötü sonlara mahkumdu.
Zola ustalık dönemlerinde verdiği eserler ile dünya edebiyatına büyük bir katkıda bulundu. Kısa hikayeyi, dramaturjiyi ve denemeyi oldukça geliştirdi. Eserlerinde natüralist bir bağlılık çerçevesinde doğal bir üslup benimsedi. Özellikle "İnsan Canavarı", "Germinal", "Hayvanlaşan İnsan" gibi kitaplarla ustalığını konuşturdu. Edebiyatta natüralist akımın oldukça başarılı bir temsilcisi olarak tarihe geçti.
Emile Zola'nın bazı önemli eserleri;
Therese Raquin (1867)
Tazı Payı (La Cruée) (1873)
Paris'in Karnı (Le Ventre de Paris) (1874)
Plassans Papazı (La Conquête de Plassans) (1874)
Rahip Mouret'nin Günahı (La Faute de l'Abbé Mouret) (1875)
Bir Aşk Hikâyesi (Une Page d'Amour) (1876)
Meyhane (l'Assommoir) (1877)
Nana (1880)
La Joie de Vivre (Yaşama Sevinci) (1884)
Germinal (1885)
Eser (L'Oeuvre) (1886)
Rüya (Le Réve) (1886)
Toprak (La Terre) (1887)
Hayvanlaşan İnsan (la Béte Humaine) (1890)
l'Argent (Para) (1891)
Bozgun (La Débâcle) (1892)
Doktor Paskal (Le Docteur Pascal) (1893)
Les Trois Villes (Üç Kent) (1894)
Lourdes (1894)
Rome (1896)
Paris (1898)
Les Quatre Evangiles (Dört İncil) (1899)
Döl Bereketi (Fécondité) (1899)
Emek (Travail) (1901)
Hakikat (Vérité) (1902)
Wustice (Adalet) (1902)