Ömer Seyfettin'in Türk hikayeciliğine yaptığı katkılar nelerdi?
Yayınlanma Tarihi:
06.03.2020 16:28
Güncelleme Tarihi: 06.03.2020 16:28
Hikayeciliğimizin, günümüzdeki aşamaya ulaşmasında Ömer Seyfettin'in payı ve katkıları inkâr edilemez. Ömer Seyfettin basamağı olmadan, Edebiyat-ı Cedide hikayeciliğinden Cumhuriyet dönemi Türk hikayeciliğine geçişi düşünmek olanaksız. Ömer Seyfettin hikayeciliğimizin gelişme tarihinde başlı başına bir evre, bir dönemdir. Peki, Maupassant tarzının ülkemizdeki temsilcisi Ömer Seyfettin'in hikayeciliğimize yaptığı katkılar nelerdi?
2/15
Hikaye türünün ustası Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin hikaye türünün ustası sayılır. Edebiyat tarihine de bu sıfatla geçmiştir. Samipaşazade'nin ve Halid Ziya'nın denemelerinden sonra kendisi sırf hikaye veren ilk sanatçı Ömer Seyfettin'dir. Onun eserleri Fransız üstadı Maupassant tarzında kuvvetli bir olay üstüne ve küçük bir roman gibi kurulmuş hikayelerdir.
4/15
Maupassant tarzının ülkemizdeki temsilcisi
İlk hikâyesi 1902'de Sabah gazetesinde çıkan "Tenezzüh"tür. Maupassant tarzı diye bilinen giriş, gelişme ve sonuç bölümlemeli, vakayı ön plana çıkaran, karakter tahlili ve mekân tasvirini geri planda tutan hikâyeyi Türk okuyucusuna Ömer Seyfettin tanıtmıştır.