Seçkin kalemlerin dilinden yalnızlık
Yalnızlık, insanın tüm telaşlardan uzakta, tek başına kalmasıdır. Bir gelişim metodu olarak insanın kendini bulduğu bir arayış dönemidir. Lakin bu dönemin uzaması sağlıklı olmadığı gibi sosyal ilişkilere de zarar vererek insanın fıtratını bozar. Peki, yalnızlığın edebiyatımızdaki akisleri nasıl, meşhur şairlerimiz yalnızlığa şiirlerinde nasıl yer vermiş, beraber inceleyelim.
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔴 Her şair eserinde kendince belirlediği hususlara eğilerek kitabını kuvvetlendirmeye çalışır. Bu minvalde Özdemir Asaf şiirinde de tanım koyma, problemi tanımlama durumu görülür. Yukarıdaki şiirde, "Yalnızlığın adı / Düşümde kaldı" mısraları ile yalnızlığa tanım bulmaya çalışan bir şair görürüz. Asaf'a göre yalnızlık, bireysellik taşır, tıpkı uyku gibi kişiye özgü, net bir tanımı olmayan bir hâldir. Asaf'ın uykusunda yalnızlığı tanımlamaya çalışması yalnızlığın soyutluğunu bize kanıtlar. Yalnızlık soyuttur ve bu soyutluk en güzel şiirde belli olur. Yalnız insan, kendini toplumdan soyutlayan insandır. Şiirde bulunan sinek imgesi ise yalnızlığa dokunarak onu soyutluktan uzaklaştıran her şeyin yerine kullanılır.
Özdemir Asaf kimdir?
1923 – 1981 yılları arasında yaşayan, gerçek adı Halit Özdemir Arun olan şair. "Garip" ve "İkinci Yeni" anlayışlarının arasında kendine has bir üslup geliştirmiştir.
(X) 🔍 BİLGİ NOTU:
Özdemir Asaf'ın eğitim hayatı diğer öğrencilere göre farklı geçer. Galatasaray'da başlayan lise eğitimini Kabataş'ta nihayete erdiren şair, sırasıyla Hukuk, İktisat ve Gazetecilik Fakültelerini terk eder.
(X) 📍 İLGİNÇ BİLGİ:
Yalnızlık temasıyla öne çıkan şair, çevresince hayat dolu biri olarak bilinir. Bir dönem Güneşspor'da futbol oynamıştır.
📗 Şiir Kitapları
➡ Dünya Kaçtı Gözüme
➡ Lavinia
➡ Yuvarlağın Köşeleri
➡ Yalnızlık Paylaşılmaz
➡ Bir Kapı Önünde
(X) Özdemir Asaf'tan yalnızlığa dair daha fazla alıntı okumak için tıklayın
(X) Özdemir Asaf hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın
"Biz bu şafak vaktinin neresindeyiz
Öyle bir umut gibi gelip geçecek
Yalnızım, yalnızsın, bize kim gülümseyecek.
Ve onlar sevdasını söylemeden bir sokağa sapanlar
İçlerinde nane olan bir yerlerden geçecek.
Bir soğuk yüreğe oyarak soğukluğu
Ya da onlar mı ki akşamlara dek bir bilardo oyuncusu.
Biri bir zincirle ya da bir şapka kenarıyla özdeşleşerek
Birdenbire kaldırabilir ki eğik boynunu.
Ne çabuk
Evet, ne çabuk, akşam oldu mu.
Arklardan yüze yüze geçen anılar
Toplasak, toplasak, neye benzetsek
Kilosu on liradan elmalar tam sıfıra düşecek.
Bir yanda yokluk içinde, bir yanda
Ey sonbahar, ey o büyük çiçek."
EDİP CANSEVER
🔴 Edebiyatımızın farklı biçimlerde şiirler deneyerek başarıyı arayan şairi Edip Cansever, "çok arayıp az bulan şair" tamlaması ile tanınır. Onun için şiir, insanın içindeki bir araştırma sahasıdır. Daima bir sorgulama içerisinde sanat yaşamını geçiren şair, "Yalnızım, yalnızsın, bize kim gülümseyecek." dizesi ile kendi şiir anlayışını da özetler. Ona göre hayat, iki kişiliktir ama bu ikinci kişi okurlarıdır. Yalnızlık ise şiiri besleyen kuvvetli bir damardır.
Edip Cansever kimdir?
1928-1986 yılları arasında yaşayan şair. Varoluşçuluk akımına dâhil olan şair, tiyatrodan da etkilenerek uzun şiirlerinde diyaloglara yer verir.
(X) 🔍 BİLGİ NOTU:
Edip Cansever ilk şiir kitabı olan "İkindi üstü" nü 1947'de 19 yaşında iken yayınladı. Eserin teveccüh toplaması onun şiirde sebat etmesi için bir motivasyon kaynağı oldu.
(X) 📍 İLGİNÇ BİLGİ:
Cansever şiiri, insanın içine hitap eder. Bu sebeple şiirleri normalden çok daha uzundur. Esasında o, şiirlerinde insanlığa uzun bir mektup yazar.
📗 ŞİİR KİTAPLARI
➡ Dirlik Düzenlik
➡ Ben Ruhi Bey Nasılım
➡ Yerçekimli Karanfil
➡ Umutsuzlar Parkı
➡ Sevda ile Sevgi
(X) Edip Cansever'in "Düşüncenin Şiiri" yazısını okumak için tıklayın
(X) Edip Cansever hakkında bilinmeyenleri okumak için tıklayın
"Akşam oldu mu bir kamyon
Bütün dostları alır gider
Bir başına kor
Seni ovanın ortasında
Sonra birden kuru
Kupkuru bir rüzgar eser
Sevdanla özleminle geçmişinle
Artık başbaşasın
Henüz ışımaya başlayan
Yıldızlara bakar bakarsın da
Bir türkü tutturayım dersin
Tutturamazsın
Öyle bir efkar basar ki
Bıçak açmaz ağzını"
SABAHATTİN KUDRET AKSAL
🔵 Her şair kendi edebi yolunu farklı akımlara kapılarak, farklı fikirleri deneyerek bulur. Başka türlü kendine has bir ırmak oluşturmak mümkün değildir. Sabahattin Kudret Aksal, ilk dönem yazdığı şiirlerde açıklıktan yana olarak "Garip" akımına yakın durur. Daha sonralarda ise şiirde, imgenin kapalılığını savunarak "İkinci Yeni" anlayışına yaklaşır. Tiyatro ile yakın ilişkili olması Aksal'ın şiirini daima diri tutar. Sabahattin Kudret Aksal şiirinde, gerçekçi çizgileri izleriz. "Akşam oldu mu bir kamyon / Bütün dostları alır gider" mısraları Aksal şiirinin gerçekliğini ve yalnızlığa yüklediğini önemi yansıtır.
Sabahattin Kudret Aksal kimdir?
1920-1993 yılları arasında yaşayan şair. Şiiri "bir fikri en iyi şekilde sunma" olarak gören şair, süslüden ziyade basit bir dil kullanmıştır.
(X) 🔍 BİLGİ NOTU:
Sanat yaşamının ilk yıllarında "Garip" akımına yakın olan şair, belli bir müddet sonra "İkinci Yeni" akımının çizgisine geçmiştir.
(X) 📍 İLGİNÇ BİLGİ:
Aksal'ın asıl şöhreti yazdığı oyunlardan ileri gelir. Necip Fazıl'dan sonra şiir ve piyes yazımını beraber sürdüren nadir sanatçılardandır.
📗 ŞİİR KİTAPLARI
➡ Şarkılı Kahve
➡ Eşik
➡ Çizgi
➡ Bir Zaman Düşü
➡ Batık Kent
(X) Sultan III. Murad nasıl bir şairdi? Dinlemek için tıklayın
(X) Necip Fazıl'ın ilk pişmanlığı neydi? Okumak ve dinlemek için tıklayın