Arama

Üç ayların edebiyatımızdaki yansımaları

İslam alemi için mübarek olan ve Üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarını konu alan birçok edebi eser vardır. Osmanlı döneminde de Müslümanlar, bu faziletli aylara büyük önem atfetmiştir. Dönem şairleri, bu mukaddes zamanların ehemmiyetini yazdıkları Regaibiyye, Ramazaniyye ile üç aylara has türlerdeki eserlerle göstermiştir.

🔸 İslam dünyasının, her yıl maneviyatını tazelediği mübarek Üç aylar, asırlardır Müslümanların hayatında önemli ve müstesna bir mevkiye sahiptir.

🔸 Üç aylar, Osmanlı toplumunun dini ve kültürel hayatında önemli bir noktada. Dönemin şairleri de bu mukaddes ayları, kandilleri ve özel gecelerin manevi atmosferini şiirlerine taşıyarak edebiyatımıza büyük katkı sağlar.

Sultan Süleyman'dan Sultanlar Sultanı'na

🔸 Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan Üç aylar, kandiller, özel gün ve geceler, divan şairleri tarafından kimi zaman edebi bir tür olarak karşımıza çıkmış kimi zamansa şiirlerin içerisinde imge olarak geçmiştir.

🔸 Osmanlı toplum hayatını derinden etkileyen Üç aylar ile ilgili yazılan eserler, okunmanın yanında farklı makamlarda bestelenerek kandil geceleri okunmuştur.

🔸 Regaib, Miraç, Berat Kandilleri ve Kadir Gecesi'nin bulunduğu faziletli dönem ile ilglili Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." şeklinde dua ederdi.

🔸 Peygamber Efendimizin (SAV), dualarına konu olan, kavuşma muştusu ile yaşadığı Üç aylar, divan şairleri vesilesi ile edebiyatımız içinde kendisine yer buldu.

Sultan II. Bayezid'in peygamber sevgisi

Regaibiyye

🔸 Receb, hicri takvime göre yedinci aydır. Receb ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece ise üç ayların habercisi olan Regaib Kandili'dir. Bu mübarek gece, Türk- İslam kültüründe ibadethanelerde özel programlarla kutlanır.

Regaib ne demek?

Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamındaki ragibe kelimesinin çoğuludur. Regaib, hadis ve fıkıh kaynaklarında "bol sevap ve mükafat, faziletli amel" manalarında kullanılır.

🔸 Regaib gecesi için mevlide benzer manzumeler yazılmıştır ve bunların bir kısmı kandil gecesinde okunmak üzere bestelenmiştir. Bu manzumelere Regaibiyye adı enilir.

🔸 Mesnevi nazım şeklinin sıklıkla kullanıldığı regaibiyyelerin bazılarında ise kıta, ilahi, gazel ve kaside gibi şekillerin tercih edildiği görülür.

Sultan II. Mustafa'nın Resul-i Ekrem'e sevgisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN