Ünlü şairlerin dizelerinde “kıssaların en güzeli"
Kur'an-ı Kerim'de yer alan Hz. Yusuf kıssası medeniyetimizde yüzyıllarca anlatılagelmiştir. İslami kaynaklardan referanslar almak tarih boyunca yazarlar arasında yaygın bir gelenektir. Bu sebeple Kur'an-ı Kerim'de "ahsenü'l-kasas" (kıssaların en güzeli) şeklinde adlandırılan Hz. Yusuf kıssası, geçmişten günümüze bütün İslam edebiyatlarının konusu olmuştur. Yunus Emre'den divan şairlerine kadar pek çok şairin kaleminde şekillenen Hz. Yusuf kıssası, çağdaş şairlerin dizelerinde nasıl yer almıştır dersiniz? Gelin, Yahya Kemal'den Behçet Necatigil'e, Sezai Karakoç'tan İsmet Özel'e kadar birçok şairin dizelerinde yer alan Hz. Yusuf kıssasına yakından bakalım…
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌 "Eski şiirin rüzgarıyla" şiirlerini oluşturan Yahya Kemal Hz. Yusuf kıssasını baba ve evlat sevgisi üzerinden dizelerini taşımıştır.
Yahya Kemal, bir baba sevgisinin derecesinin ne boyutlara varabileceğini gösteren şiirde, Hz. Yusuf'un özlemiyle yanan Hz. Yakub'un her yerde oğlunu gördüğüne yer verir.
📌 Hz. Yusuf kıssasını aşk teması üzerinden ele alan şairlerden biri de Behçet Necatigil'dir. "Evler şairi" olarak anılan modern şiirimizin en önemli isimlerinden Necatigil, içinde duyduğu hüznü ve özlemi Hz. Yusuf kıssasını bir motif şeklinde kullanarak şiirine yansıtmıştır.
"Kervanlar kalktı gitti.
Yusuf kuyu köşesinde
Uyudu uyandı ah etti.
Yusufçuk bahçesinde
Dala dayandı ah etti
Kervanlar kalktı gitti.
Hasret ne vakte kadar?"
"Oğlan otel odasında
Oturur kalkar ağlar.
Kız, anası yanında
Aynaya bakar ağlar.
Hasret ne vakte kadar?"
📌 Necatigil'in Ayrılıklar 2 isimli bu şiirinde, kavuşamayan iki gencin hikayesi anlatılır. Şair söz gelimi kıssayı yeniden kurgular. Nitekim şiirde kervanlar Hz. Yusuf'u almadan kalkıp gitmiş ve Hz. Yusuf kuyu köşesinde kalmıştır.
📌 Hz. Yusuf ve babası Hz. Yakup arasında hasret ile kavuşamayan iki gencin hikayesi "Hasret ne vakte kadar?" dizeleriyle bağdaştırılır.
📌 Hz. Yusuf kıssasını aslına en uygun biçimde algılayan ve şiirlerine yansıtan genel manada İslamcı çizgideki şairler olmuştur. Şiirlerinde peygamber kıssalarına yer veren Erdem Bayazıt'ın "Derviş Burcundan" şiirinde Hz. Yusuf kıssasına telmih vardır.