Arama

Ünlü yazarların az bilinen çocukluk fotoğrafları

Düşüncelerinden, yazdıkları hikayelerden ve şiirlerden etkilendiğimiz yazarlar da bir zamanlar çocuktular. Öyle ki Edip Cansever, "Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk, hiçbir yere gitmiyor." derken bile çocukluk izlerinin asla silinmeyeceğini, ilmek ilmek hem dizelerine hem de duygularımıza işlemişti. İşte Franz Kafka'dan, Cemal Süreya'ya on yedi büyük yazarın unutulmayan çocukluk halleri...

  • 2
  • 17
Cemal Süreya
Cemal Süreya

İkinci Yeni'nin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya kimdir?

Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir.

A'dan Z'ye Cemal Süreya'yı okumak için tıklayınız.

İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.

Yazarın kitaplarına ulaşmak için tıklayınız..

  • 3
  • 17
J. D. Salinger
J. D. Salinger

Çavdar Tarlasında Çocuklar'ın babası Salinger kimdir?

Jerome David Salinger 1 Ocak 1919'da New York'ta doğdu. Salinger, 1950'lerin ikinci yarısından itibaren New Yorker'da yedi tuhaf kardeşli Glass Ailesi'nin birbirine bağlı uzun öykülerini yayımlamaya başladı. Bu dizi öykülerin ilk ikisini Franny and Zooey adıyla kitaplaştırdı. Glass Ailesi'ne ait yayımlanan son öykü olan Hapworth 16, 1924 ise New Yorker'ın 16 Haziran 1965 tarihli sayfalarında kaldı.

Çavdar Tarlasında Çocuklar'dan hayata dair 10 alıntıyı okumak için tıklayınız.

Salinger, 1963'ten beri yeni bir kitabı çıkmamasına ve neredeyse efsane haline gelmiş bir gizlilik içinde yaşamasına karşın, dünya edebiyat gündemindeki yerini hep koruyor.

Yazarın kitaplarına ulaşmak için tıklayınız..

  • 4
  • 17
Oğuz Atay
Oğuz Atay

Tutunamayan bir adam: Oğuz Atay kimdir?

Ülkemizde çok okunan ve sevilen büyük yazarlarımızdan Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 tarihinde Kastamonu'da doğdu. Nitelikli bir eğitim hayatı geçiren yazarımız, İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'nde öğretim üyeliği yapmaya başladı. 1975'te doçent unvanını kazandı ve Topografya adlı mesleki kitabını yazdı.

Oğuz Atay'ın ölümsüz eseri Tutunamayanlar'dan iç burkan 100 alıntıyı okumak için tıklayınız.

Roman ve öykü yazarı olmasının yanında bir mühendis ve tiyatro oyunu yazarı olan Oğuz Atayı'ın ilk ve en ünlü romanı ülkemizde çok satan ve okunan Tutunamayanlar, 1972'de yayımlandı ve eleştirmenler arasında büyük tartışmaya neden oldu. Tutunamayanlar, UNESCO tarafından 20. Yüzyıl Türk Edebiyatının en seçkin eseri olarak kabul edilir. Eser, Flemenkçeye, Almancaya ve The Disconnected adı altında İngilizceye çevrildi.

Yazarın kitaplarına ulaşmak için tıklayınız..

  • 5
  • 17
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali

Mezarı olmayan yazar Sabahattin Ali kimdir?

Ülkemizin önemli yazarlarından ve şairlerinden olan Sabahattin Ali 25 Şubat 1907'de Kırklareli'de doğdu. İstanbul'daki Muallim Mektebi'nde aldığı nitelikli eğitim sayesinde Yozgat'ta öğretmenlik yapmaya başladı.

Birkaç yıl sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yabancı dil eğitimi alması amacıyla yurt dışına gönderilen isimler arasındaydı. 1928-1930 yılları arasında yabancı dil eğitimini Almanya'daki bir dil fakültesinde aldı. Burada Ivan Turgenyev, Edgar Allan Poe, Thomas Mann gibi yazarların eserleriyle tanıştı. Sabahattin Ali'nin bu yazarlardan etkilendiği görülmektedir.

Sabahattin Ali'ye dair 15 ilginç bilgi 40 alıntıyı okumak için tıklayınız...

Sabahattin Ali, birçok kez askere alınmıştı. Askere alınma sebeplerinden biri II. Dünya Savaşı seferberliğiydi ve ülkemizde hâlen çok satan Kürk Mantolu Madonna adlı meşhur eserini bu yıllarda askerdeyken yazdı.

Sabahattin Ali, son yıllarında ekonomik bunalım yaşıyordu ve tanıdıklarının yardımıyla bir kamyon edinerek nakliyecilik yapmaya başladı. Ayrıca o dönemde Türkiye'den ayrılmak istiyordu ve yakınlarına Avrupa'ya gitmek istediğinden bahsediyordu. Pasaport sahibi olamayan Sabahattin Ali, yasa dışı yollarla ülkeden kaçmaya çalıştı; fakat sebebi hâlen netlik kazanmayan bir nedenden ötürü 1948 yılında hayatını kaybetti ya da öldürüldü.

Yazarın kitaplarına ulaşmak için tıklayınız..

  • 6
  • 17
Peyami Safa
Peyami Safa

Hudayinabit bir kalem erbabı Peyami Safa kimdir?

Peyami Safa, 2 Nisan 1899 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Yazarın babası İsmail Safa, şairdi. Yazarın öğrenim hayatı pek iyi sayılmazdı. Yazarın 8 yaşında geçirdiği bir kemik hastalığı onu derinden etkiledi ve özellikle Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı romanında bunun etkilerini yansıttı. Küçük yaşlarda hayata atılan yazar, bir müddet Posta Telgraf Nezareti'nde görev aldı.

Peyami Safa hakkında bilinmeyen 10 detayı okumak için tıklayınız.

Peyami Safa, Türkiye'de psikolojik romanın öncülerindendi. Peyami Safa'nın "Dokuzuncu Hariciye Koğuşu", "Fatih Harbiye", "Mahşer" gibi kitaplarındaki etkileyici psikolojik tahliller, yazarın edebiyatının en belirgin özelliğiydi.

Peyami Safa, yedek subay olarak vatani görevini yapmakta olan oğlunu kaybedince derin ruhsal çöküntü yaşadı ve 15 Haziran 1961 tarihinde vefat etti.

Yazarın kitaplarına ulaşmak için tıklayınız..

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN