Arama

Yedi Meşalecilerin edebiyatımızda açtığı yenilikler

Yedi Meşaleciler, Cumhuriyet dönemi edebiyatında beyanname ile ortaya çıkan ilk edebi topluluktu. İlk kez Servet-i Fünun dergisinde bir araya geldiler. Yaşar Nabi Nayır, Cevdet Kudret Solok, Vasfi Mahir Kocatürk, Muammer Lütfü Bahşi, Sabri Esat Siyavuşgil, Ziya Osman Saba ve Kenan Hulusi Koray'dan oluşan topluluk iddialı bir ön sözü bulunan Yedi Meşale isimli kitaplarını çıkardılar. Bu kitap edebi çevrelerce çok ses getirdi. Kitaba duyulan ilgiden alınan cesaretle çok geçmeden dergi etrafında toplandılar. Fakat Meşale dergisi latin alfabesine geçişin bir kurbanı oldu ve yalnızca 8 sayı yayımlanabildi. Peki, Yedi Meşalecilerin iddialı çıkışları neydi? Bir grup genç edebiyatımızda hangi yeniliklere yol açtı?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Yazılarımızı tedkik ediniz; kendi dar hususiyetimize, aşkımıza, sevinç ve kederlerimize ne kadar az yer verilmiş olduğunu göreceksiniz.

Hem artık bugünkü nesil hislerin aynen terennümünden zevk almıyor. Meselâ ıztırabı niçin bir kahkaha şeklinde anlatmayalım. Bazan öyle tebessümler vardır ki en derin hıçkırıklardan fazla elem ifade ederler. Sonra mevzularımızı da kabil olduğu kadar genişletmeye çalıştık. "Hep aynı vefasız sevgiliden başka bahsedecek bir şey bulamıyor musunuz?" diyenlere, onu bize değil, bizden evvelki nesillere sormaları daha münasip olacağını hatırlatmak isteriz.
Kariler aynı his ve fikirlerin değiştirile değiştirile kendilerine sunulmasından bıktılar, usandılar. İşte biz edebiyatta bu çürük zihniyetle mücadele etmek istiyoruz.

Canlılık, samimiyet ve daima yenilik : Bizi müşterek bir eser neşrine teşvik eden fikirlerimizi bu suretle izah edebiliriz.
Hakikî bir sanat eseri vücuda getirmek için yazılarımızı sıkı bir tasniften geçirdik ve mümkün olduğu kadar teksif edilmiş bir eser elde etmeye çalıştık. Eline her kalem alanın neşriyat sahasına atılarak kari bulduğu bu zamanda sanat eserlerini bekleyenlerin de bulunduğunu biliyor ve eserimizi onlara ithaf etmekle büyük zevk duyuyoruz."

  • 8
  • 14
KİTAPTAN ALINAN CESARETLE ÇIKAN MEŞALE DERGİSİ
KİTAPTAN ALINAN CESARETLE ÇIKAN MEŞALE DERGİSİ

📌Yedi Meşalecilerin çıkardığı kitap gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ilgi görmeye başlayınca bu durumdan cesaret alan gençler bir yayın organı çıkarmaya karar verdi.

📌On beş günde bir çıkan ve 1 Temmuz - 15 Ekim 1928 tarihleri arasında toplam sekiz sayı yayımlanan derginin sahibi ve mesul müdürü Yusuf Ziya Ortaç'tı.

Alfabe değişikliğine kurban giden dergi yalnızca 8 sayı çıkabildi. Meş'ale'nin son iki sayısının ilk sayfaları ile 6-8. sayılarının kapakları Latin harfleriyledir.

📌Yedi Meşaleciler'den Kenan Hulûsi hikâyeci, diğerleri şair ve dolayısıyla bu hareket de büyük ölçüde şiir hareketi olduğu için dergi şiir ağırlıklıdır. Meş'ale'deki elli dört manzum parçanın çoğu Yedi Meş'ale'nin Muammer Lutfi dışındaki beş şairine aittir.

  • 9
  • 14
NECİP FAZIL'IN ŞİİRLERİ DE MEŞALE DERGİSİNDE YAYIMLANDI
NECİP FAZIL’IN ŞİİRLERİ DE MEŞALE DERGİSİNDE YAYIMLANDI

📌Dergide yalnızca Yedi Meşalecilerin şiirleri yayımlanmadı.

Necip Fazıl, Ahmet Kutsi, Ömer Bedreddin , İlhami Bekir (Tez), Sâlih Zeki (Aktay), Galip Naşit, Nazif Selâhaddin gibi devrin bazı önemli şairleri de Meş'ale'de şiirler yayımlamıştı. Hikâyede ise Kenan Hulûsi yanında zaman zaman Sabahattin Ali de görünmektedir.

  • 10
  • 14
DERGİNİN EN DİKKAT ÇEKİCİ YANI
DERGİNİN EN DİKKAT ÇEKİCİ YANI

📌Derginin önemli bir faaliyeti her sayıda bir edebiyatçının tanıtıldığı biyografi ve tenkit yazılarıydı.

📌Reşat Nuri'nin Damga adlı romanı hakkındaki Fransızca'dan intihal olduğu iddiası Peyami Safa, Köprülüzâde Mehmed Fuad, Ercüment Ekrem (Talu), Mahmud Yesâri ve Aka Gündüz'ün yazılarıyla gündemde tutulmuştu.

  • 11
  • 14
AHMET HAŞİM'İN GÖZÜNDEN YEDİ MEŞALECİLER
AHMET HAŞİM’İN GÖZÜNDEN YEDİ MEŞALECİLER

📌Derginin ilk sayısını okuyan edebiyatımızın sembolist şairi Ahmet Haşim, birtakım değerlendirmelerde bulundu. Ahmed Hâşim derginin ilk sayısında Yedi Meşaleciler'i tanıtırken, "Şair kaleminden çok ressam fırçasıyla çalışan bu gençlerde his ve muhayyileden ziyade gözün rü'yet kabiliyeti yeni bir hususiyet teşkil ediyor" demektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN