Arama

Fay nedir, fay hattı türleri nelerdir? Türkiye'deki fay hatları

Türkiye, üç tarafı deniz ile çevrili bir deprem ülkesidir. Ülkemizin neredeyse tamamını kaplayan, üç fay hattı bulunmaktadır. Bunlar Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF), Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) ve Doğu Anadolu Fay Hattı'dır (DAF). İşte, fay hattı ile merak edilen "fay nedir, fay hattı türleri ve Türkiye'deki fay hatları" gibi soruların cevapları...

🔸 Üçüncü derece deprem bölgeleri: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

🔸 Dördüncü derece deprem bölgeleri (en az riskli yerler): Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.

TÜRKİYE'DEKİ FAY HATLARI

🔸 Türkiye deprem bakımından, konumu itibariyle yüksek riskli bir bölgedir. Ülkemizde toplamda üç ana fay hattı mevcuttur. Bunlar; Kuzey Anadolu Fay hattı, Batı Anadolu Fay hattı ve Doğu Anadolu fay hatlarıdır.

🔸 Bilhassa, kendi içinde 9 faydan meydana gelen Batı Anadolu fay hattı ve dünyanın en aktif fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay hattı nedeniyle, Türkiye'de çok sık deprem afeti yaşanmaktadır.

Türk lehçelerinde "deprem"

KUZEY ANADOLU FAY HATTI (KAF)

🔸 Kuzey Anadolu Fay hattı, Saroz Körfezi'nden başlayarak; Marmara Denizi, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü'nün kuzeyine kadar uzanmaktadır.

🔸 Dünyanın en hızlı hareket eden ve en aktif sağ-yanal atımlı faylarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu fay hattı, KAF şeklinde kısaltılır. Anadolu Levhasının, güneyde Arap Levhası ve kuzeyde Avrasya Levhasının arasında kalması ve bu sebep ile batıya doğru açılarak hızlı hareket etmesi nedeniyle yüksek sismik bir aktivite yaydığı gözlemlenmektedir.

🔸 Van Gölü'nden, Saros Körfezine kadar kuzey Anadolu'ndan geçen bu fay, tek bir faydan oluşmaz. Birçok parçadan meydana gelen, ana olmayan fay hatları vardır.

🔸 KAF üzerinde meydana gelen, en son ve en şiddetli deprem 1999 yılında gerçekleşen Gölcük Depremi'dir.

BATI ANADOLU FAY HATTI (BAF)

🔸 Anadolu'nun batısında doğu batı şeklinde uzanan, kuzeyden güneye doğru sıralanan hattıdır ve içerisinde birçok fayı yer almaktadır. Batı Anadolu Fay hattı, Ege Bölgesi'nin tamamını kapsamaktadır.

Türkiye'de yaşanan depremlerin iki ana nedeni vardır:

🔸 İlk neden, Atlas Okyanusu'nun ortalarındaki okyanus ortası sırtının genişlemesidir. Bu genişleme ile beraber Afrika levhasını kuzeydoğu yönünde hareket ettirir. Afrika, Akdeniz altında Anadolu levhası ile çarpışarak altına dalmaktadır.

🔸 BAF üzerinde yaşanan son ve en şiddetli afet, 2020 yılındaki Ege Denizi'nde meydana gelen depremdir.

Türk lehçelerinde "afet, felaket"

  • 10
  • 11

🔸 Anadolu'da meydana gelen depremlerin ikinci ana nedeni, Kızıldeniz ortasındaki okyanus tabanı yayılmasının olmasıdır. Bu hareket Arap Levhası'nı kuzey yönünde hareket ettirir ve Doğu Anadolu fayında yoğun deprem dalgasına sebep olur.

🔸 Afrika levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk sıkışarak Anadolu ve Ege'nin altına dalarak batar. Bu da Batı Anadolu'ya çekme kuvveti uygulamaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN