Arama

Asr-ı Saadet'te Bayram

Bayramlar İslam aleminde rahmetin, bereketin, bir arada olmanın, dayanışmanın, beraberliğin en güzel yansımaları olarak görülmüştür. Resulullah (SAV) Efendimiz Müslümanların bayramları en güzel şekilde idrak etmelerini istemiş ve bu minvalde hareket etmiştir. Toplumsal manada çok önemli bir noktada olan bayramlar Müslümanların pek çok noktadan gelişimine katkı sağlar.

💠 Resulullah Efendimiz (SAV) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği zaman, Medine ehlinin yılda iki defa olmak üzere yöresel bayram kutladığını görmüştü.

💠 Bunun üzerine Resulullah (SAV) buyurdu:

"Yüce Allah size o iki bayram günlerine bedel olarak daha hayırlı iki bayram günleri ihsan buyurmuştur."

💠 Hadis-i şerifi ile Müslümanlara Ramazan-ı Şerif'in hemen ardından Ramazan bayramını, Zilhicce ayının 10. günü ile beraber de Kurban Bayramı'nı müjdelemiş oldu.

💠 Asr-ı Saadet'te Müslümanlar bu mukaddes günler içinde birbirlerini ziyaret eder, bayramlaşır, meşru bir zeminde eğlenerek bayramı idrak ederlerdi.

(Ebu Davud, "Salât" 245 - Nesâî, "İdeyn" 1)

Edebiyatımızda Ramazan Bayramı

💠 Resulullah (SAV) bayramları müminler için yardımlaşma, dayanışma ve mutluluk günleri ilan etmiş ve bu zaman dilimlerinde toplumsal birlikteliğin artmasını istemişti.

💠 Hem dini olarak hem de sosyal manada birleştiricilik yönü kuvvetli olan bayramlar, Müslümanların bir arada olmalarına vesile olduğu gibi toplumdaki maddi ve manevi eksiklerin giderilmesini de sağlardı.

Geçmişten günümüze ünlü şairlerin dizelerinde bayram coşkusu

💠 Asr-ı Saadet'te, bayram kutlamaları musallâ adı verilen geniş bir alanda herkesin katıldığı bayram namazı ile başlardı. İlk bayram namazı, musallâda hicretin ikinci yılında, Kurban Bayramı'nda Zilhicce ayının onuncu günü kılındı.

Musallâ nedir?

Pek çok kişinin namaz kılabileceği üstü açık mescid, namazgah.

💠 Bayram namazı için pek çok kimse geldiğinden dolayı Resulullah (SAV) eğer aksi bir durum yoksa bayram namazını musallada eda ederdi.

💠 Bayram namazı öncesinde gusül abdesti alan Resulullah (SAV), namaz için en güzel elbisesini giyerdi. Namaz sonrası evine dönerken farklı yolları tercih ederdi.

💠 Ayrıca Ramazan bayramında namaz için evden çıkmadan önce bir-iki hurma yerdi. Bu durum zamanla bayramlarda tatlı yeme ve dağıtma geleneğini doğurdu.

Türk lehçelerinde "bayram" kelimesinin karşılığı

💠 Peygamberimiz (SAV), ashabı ile normal hayatta görüştüğü gibi bayramlarda da onları evlerinde ziyarete gider, ikramlarını kabul ederdi. Kendisi de misafirlerine ikramda bulunurdu.

💠 Resul-i Ekrem (SAV), Müslümanlar arasında dargınlığı hoş görmezdi. Bayramları küslerin barışması için güzel bir sebep olarak görürdü. Zira Resulullah (SAV) buyurdu:

"Bir Müslüman'ın diğer Müslüman'a üç günden fazla dargın durması helal olmaz"

(Buhârî, Edeb, 57 - Müslim, Birr 23-25)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN