Arama

Cuma Suresi tefsiri

Müminlerin bayramı olan Cuma gününün merkeze alındığı Cuma Suresi, Esmai Hüsna'nın dört ismini barındıran bir tesbih ile başlar. Cuma Suresi'nde Resulullah'ın (SAV) nübüvvetinin hikmetleri, yahudilerin bencillik dolu iddiaları ve Cuma günü anlatılır. Surede yahudilerin kendilerinin ayrıcalıklı gördükleri üç meselede çürütülür. 11 ayetten meydana gelen sure mushaf sıralamasında altmış ikinci suredir. İşte, Cuma Suresi'nin tefsiri, meali ve fazileti.

  • 10
  • 13

Cuma Suresi 9-11. Ayet

﴾9﴿ Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır.

﴾10﴿ Namaz kılındı mı artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lutfundan nasip arayın. Allah'ı da daima çok anın ki kurtuluşa eresiniz.

﴾11﴿ Ama onlar bir ticaret veya eğlence görünce ona yönelip seni ayakta bırakıverdiler. De ki: "Allah'ın nezdinde olan, eğlenceden de ticaretten de üstündür. Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır."

  • 11
  • 13

Cuma Suresi 9-11. Ayet Tefsiri

◼ Müslümanların cuma günü yaptıkları haftalık toplu ibadetin önemi üzerinde durulmakta ve Resûlullah döneminde yaşanan bir olay ışığında ibadet ciddiyeti ve mabet âdâbıyla ilgili bir uyarı yapılmaktadır. Dilimizde cuma şeklinde telaffuz edilen "cum'a" (cumu'a, cuma'a) kelimesi, "toplamak, bir araya getirmek" anlamına gelen "cem'" kökünden türetilmiş bir isimdir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 12
  • 13

Cuma Suresi 9-11. Ayet Tefsiri

◼ İslâm'dan önce 'arûbe" diye anılan bu günün cum'a adını almasının sebebi hakkında değişik izahlar bulunmakla beraber, bunların ortak noktası toplantı günü olması özelliğidir. Bu günün önemi ve faziletiyle ilgili birçok hadis bulunmaktadır. Bunlardan ikisinin anlamı şöyledir: "Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 13
  • 13

Cuma Suresi 9-11. Ayet Tefsiri

◼ Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet de cuma günü kopacaktır" (Müslim, "Cum'a", 18); "Cumada öyle bir an vardır ki eğer müslüman bir kul o anı denk getirir Allah'tan iyi bir dilekte bulunursa Allah onu kendisine muhakkak verir" (Müslim, "Cum'a", 13-15). Bazı rivayetlere dayanarak müslümanlar cuma gününün kendileri için bir bayram günü olduğunu kabul ederler ve bu güne ayrı bir önem verirler.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN