Hz. Nuh kimdir? Nuh Tufanı nasıl gerçekleşti?
Hz. Nuh, "ülü'l-azm" olarak isimlendirilen beş büyük peygamberden biridir. Tevhid inancını yaymak ve insanları doğru yola sevk etmek için peygamberlik görevi verilen Hz. Nuh, pek çok nebinin maruz kaldığı gibi kavmi tarafından inkar edildi. Uzun mücadeleler veren Hz. Nuh, kavminin putperestlikten vazgeçmediğini görünce inanmayanların cezalandırılması için Allah'a dua etti. Yüce Allah bu duayı kabul etti; kendisinin ve inananların kurtulacağını bildirerek bir gemi yapmasını istedi. Peki, Hz. Nuh kimdir? Nuh Tufanı nasıl gerçekleşti? Nuh hangi dinin peygamberidir? Hz. Nuh'un hayatı...
Giriş Tarihi: 14.08.2020
09:23
Güncelleme Tarihi: 11.03.2021
11:49
İMAN EDENLERİN KURTULACAĞI BİR GEMİ YAPMASI İSTENDİ
Kendi yaptıkları karşılığında hiçbir talebinin olmadığını söyleyen Nuh gaybı bilmediğini, melek de olmadığını, sadece Allah'ın emirlerini bildirdiğini ifade edip davetini sürdürmüştür (Hûd, 28-31; Şuarâ, 105-115).
Uzun mücadeleler sonunda kavminin putperestlikten vazgeçmediğini görünce inanmayanları cezalandırması için Allah'a dua etmiş (Şuarâ, 118-119; Nûh, 1-28), Allah Nuh'un duasını kabul etmiş ve inkârcı kavminin tufanla helâk edileceğini, kendisinin ve inananların kurtulacağını bildirerek bir gemi yapmasını istemiştir (Hûd, 36-39).
İNANANLAR VE HER HAYVAN TÜRÜNDEN BİR ÇİFT GEMİYE BİNDİ
Gemi inşa edilirken Nuh'un kavmi kendisiyle alay etmiştir (Hûd, 38). Rivayete göre gemi yapması istenince Hz. Nuh tahtayı nereden bulacağını sorar, ona ağaç dikmesi emredilir ve Hint meşesi denilen ağaçları diker. 40 yıl geçtikten sonra bu ağaçları keserek gemiyi yapar.
Geminin inşası bitince her hayvan türünden birer çift, ayrıca boğulmasına hükmedilenler dışındaki aile fertleri ve iman eden diğer kimseler gemiye bindirilir. Nuh ve ona inananlar kurtulurken, eşi ve oğlu inanmayanlarla birlikte boğulur (Hûd, 40-47; Mü'minûn. 26-29; Furkan, 37; Kamer, 10-17).
İlk Müslümanlar kimlerdi? İslam'ı kabul eden ilk on Müslüman
ONA VERİLEN EMİRLER MÜSLÜMANLAR İÇİN DE GEÇERLİ
Kur'an-ı Kerim'de ayrıca Nuh'un oğlu için dua ettiği, ancak bunun kabul edilmediği belirtilir (Hûd, 42-43, 45-46; Tahrîm, 10). Tufan sona erince, "Ey Nûh! Sana ve seninle birlikte olanlara bizden selâm ve bereketle gemiden in ..." denilir (Hûd, 48). Allah'ın adını zikrettiği peygamberler Âdem'in ve Nuh ile beraber gemide taşınanların soyundan, İbrahim ile İsrail'in (Ya'kub) neslindendir (Meryem, 58); İsrâiloğulları da Nuh ile beraber gemide taşınanların soyundan gelmiştir (İsrâ, 3).
Ayrıca diğer peygamberler gibi Nuh'tan da söz alındığı (Ahzâb, 7), onun hidayete erdirildiği (En'âm, 84), ona verilen emirlerin Müslümanlar için de geçerli ve yürürlükte olduğu (Şûrâ, 13) bildirilir.
Kur'an'da Hz. Nuh'un yaşıyla ilgili olarak şu bilgi yer alır: "Andolsun ki biz Nuh'u kendi kavmine gönderdik de o 950 yıl onların arasında kaldı. Sonunda onlar zulümlerini sürdürürken tufan kendilerini yakalayıverdi. Fakat biz onu ve gemidekileri kurtardık ve bunu âlemlere bir ibret yaptık" (Ankebût, 14-15).
Bu ayetten anlaşıldığına göre Nuh 950 yıl kavmiyle birlikte yaşamış ancak bu sürenin onun bütün ömrünü veya peygamberlik süresinin tamamını mı yoksa tufana kadar olan safhasını mı içine aldığına işaret edilmemiştir.
PEYGAMBERLERİN EN UZUN ÖMÜRLÜSÜ HZ. NUH’TU
Kur'an'da verilen bu rakamı Nuh'un bütün ömrü olarak kabul edenlere göre 40 yaşında peygamber olmuş, 890 yaşında iken tufan gerçekleşmiş, tufandan sonra 60 yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tufan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise Nuh'un yaşı bundan çok daha fazladır.
Bir rivayete göre peygamberler içinde en uzun ömürlüsü Nuh'tur; kendisine 350 yaşında vahiy gelmiş, 950 yıl kavmini davetle geçirmiş, dolayısıyla 1300 yıl yaşamıştır. Hz. Nuh'un kabrinin nerede olduğu bilinmemekte, çeşitli yerlerde ona nisbet edilen makam ve kabirler bulunmaktadır. Bir rivayete göre kabri Mekke'de Mescid-i Haram'da, Mültezem ile Makam-ı İbrahim arasında, diğer rivayetlere göre ise Kerek, Cizre veya Necef'tedir.