Blokzincir teknolojisini yalnızca kripto paralarla sınırlandırmamak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Murat Şimşek, bu dijital gelişmelerin pek çok kolaylık ve yeni imkân sağladığına da dikkat çekiyor:
🔸 "Bunu hayırda, iyi ve güzelde kullanma imkânı da var, şerde yani kötü yolla kullanma imkânı da var. Bunların bazılarını sayabiliriz. Örneğin blokzincirin bilim, sanat, sağlık, eğitim, iletişim, yönetim ve denetim alanlarındaki sağladığı yenilikler, akıllı yönetim, akıllı ulaşım, akıllı yaşam, doğal kaynakların akıllı kullanımı ve akıllı ekonomi gibi birçok uygulamayı içeren akıllı kent projeleri, yapay zekâ ve algoritmayla yakından ilişkisi olan diğer uygulamalar, makinelerin haberleşmesi gibi yapay zekâ alanlarında, endüstri 4.0 ve otonom sistemlerde yeni imkanlar ve de dijital kimlik, bankacılık, siber güvenlik ve elektronik tıbbi kayıt sistemlerinde kullanımı gibi yeni nesil örnekler bunlardan bazılarıdır. İşte kripto paralar da esasında bu sistemin çok küçük bir parçasıdır."
Şimşek, alandaki çalışmaların fıkhi açıdan henüz yeterli olmadığına, bu konunun çok yönlü ve katmanlı olarak ele alınması, her paranın fıkhi açıdan ayrı değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor:
🔸 "Bu konu daha 10 küsur yıllık bir geçmişe sahip olduğu için bu alandaki fıkhi çalışmalar henüz yeterli değildir. Yapılmış araştırmalar ve fetvalar yok değildir ancak mesele tam olarak kavranmadan acele kararların verildiği de görülmektedir. Fıkıh tabiriyle söylemek gerekirse bu meselede tafsil vardır. Yani meseleyi çok yönlü ve katmanlı olarak ele almak, her bir uygulama ve belki de her bir parayı ayrı değerlendirmek gerekecektir. Çünkü her bir şirketin finans, para politikası birbirinden farklı olabilmektedir.
Kripto paralara yatırım şartları da yine bu çerçevede düşünülmelidir. Tabii burada İslam dünyası bu küresel olayda bir figüran olarak kalacak mı, yoksa bir aktör olarak bu teknolojiyi kullanıp kendi değer sistemi içerisinde alternatifler gerçekleştirebilecek mi? Önce bunu cevaplamalıyız.
İslam ekonomisinin alternatif uygulamalarında olduğu gibi bu alanda daha paylaşımcı, daha ahlaki, hatta daha insani bir ekonomik düzene yönelik aktif rol alabilecek mi? Esas üzerinde durmamız gerek husus bu olmalı sanırım."