Arama

Kur'an-ı Kerim'de geçen deprem ayetleri

Fayların içindeki enerjinin ortaya çıkması sonucunda oluşan deprem, tarih boyunca doğal afetlerin en yıkıcılarından biri oldu. Hidayet rehberimiz Kur'an-ı Kerim'de de geçen bu kavram tefsir alimleri tarafından; kıyamet, azap ve zorluk gibi hususları ile ilişkilendirildi. Sizler için Kur'an-ı Kerim'de bulunan deprem ayetlerini mealleri ve tefsirleri ile bir araya getirdik.

"Bunlardan öncekiler de tuzak kurmuşlar, ama Allah da onların evlerini temellerinden sökmüş, üstlerindeki tavan tepelerine inmiş, böylece hiç farkında olmadıkları bir yerden kendilerine ceza ansızın gelmişti."

Nahl Suresi 26. Ayet

Nahl Suresi 26. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Nahl Suresi 26. Ayet Tefsiri

◾ "Bunlardan öncekiler" ifadesiyle kimlerin kastedildiği hususunda farklı görüşler ileri sürülmüştür (Taberî, XIV, 96-97). Ancak Râzî'nin de belirttiği gibi (XX, 19-20) âyeti, doğru yolda gidenlere zarar vermek için entrikalar peşinde olan ve bunun cezasını gören bütün bâtıl taraftarlarının kastedildiği yönünde yorumlamak daha isabetli görünmektedir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

"Şimdi şu kötülükleri planlayanlar, Allah'ın onları yerin dibine geçirmeyeceğinden veya hiç bilemeyecekleri bir yerden kendilerine azabın gelmeyeceğinden ya da onlar işe güce dalmışken Allah'ın kendilerini kıskıvrak yakalamayacağından emin mi oldular? Onların bunu engelleme güçleri de yoktur."

Nahl Suresi 45-46. Ayetler

Nahl Suresi 45-46. Ayetleri dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Nahl Suresi 45-46. Ayetler Tefsiri

◾ İnsanların inançta gerçeğe, yaşayışta iyilik ve doğruluğa yönelmelerini, böylece inkâr ve kötülükleri yüzünden dünyada ve âhirette belâ ve musibete uğramaktan kurtulmalarını murat eden yüce Allah (CC), rahmetinin sonucu olarak bu âyetlerde de bir uyarıda bulunmaktadır. Yukarıdaki âyetlerde belirtildiği gibi Mekke putperestleri bâtıl inançlara sapmakla kalmıyor, Kur'an'a "eskilerin masalları" diyor, insanların önünü keserek onların Peygamber'le görüşmesini engelliyor ve genel olarak İslâm'a, onun peygamberine ve kutsal kitabına karşı ısrarlı bir savaş yürütüyorlardı.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

"Peki O'nun sizi karada yerin dibine geçirmeyeceğinden yahut başınıza taş yağdırmayacağından emin misiniz? Sonra kendinize bir koruyucu da bulamazsınız."

İsrâ Suresi 68. Ayet

İsrâ Suresi 68. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

İsrâ Suresi 68. Ayet Tefsiri

◾ İnsanoğlu tabiatın türlü felâketleriyle karşı karşıya kalabilir ve kalmaktadır. Bu sebeple esenlik zamanlarında da sıkıntılı zamanlarda da Allah ile olmak gerekir. Güvenliğimiz ve bütünüyle hayatımız geçicidir; Allah'tan (CC)başka "vekilimiz", güvenip dayanacağımız biri yoktur; sonunda varacağımız yer O'nun huzurudur. Bu sebeple samimi, dürüst ve gerçekten akıllı kula yaraşan odur ki hayattayken de, güven içindeyken de Allah (CC) ile olsun; şeytana aldanıp Allah'ın (CC) yolunu terk etmesin.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

"Yeryüzüne onları sarsmasın diye sağlam dağlar yerleştirdik; kolayca yollarını bulabilsinler diye orada vadiler,
yollar açtık."

Enbiyâ Suresi 31. Ayet

Enbiyâ Suresi 31. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Enbiyâ Suresi 31. Ayet Tefsiri

◾ Yeryüzüne onları sarsmasın diye sağlam dağlar yerleştirdik; kolayca yollarını bulabilsinler diye orada vadiler, yollar açtık.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

"Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Kıyamet sarsıntısı gerçekten büyük bir olaydır. Onu göreceğiniz gün, her emzikli kadın emzirdiği çocuğu unutacak, her gebe kadın karnındaki çocuğu düşürecektir. Ve insanları sarhoş olmadıkları halde sarhoş gibi göreceksin; çünkü Allah'ın (CC) azabı (kıyametin dehşeti) çok çetindir!"

Hac Suresi 1-2. Ayetler

Hac Suresi 1-2. Ayetleri dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

Hac Suresi 1-2. Ayetler Tefsiri

◾ Bütün insanlara hitap edilerek Allah şuurunun canlı tutulması, O'na saygısızlık etmekten sakınılması istenirken Allah'ın "yaratıcılık,yöneticilik, sahiplik ve terbiye edicilik" özelliklerine vurgu yapan rab ismi kullanılmıştır. Bu çağrının hemen ardından kıyamet ve âhiret gerçeği hatırlatılmış, bu gerçeğin iyi kavranması için de somut bir tasvire yer verilmiştir. Kıyamet sarsıntısının sıradan bir olay olmadığı ifade edildikten sonra herkesin o ana ait sahneleri gözünde canlandırmasına imkân verecek örneklere değinilmektedir: Emzikli kadınların çocuklarını emzirmeyi dahi akıllarından çıkaran bir dehşete kapılmaları, hamile kadınların düşük yapmalarına yol açan bir şok yaşamaları, insanların gerçekte sarhoş olmadıkları halde sarhoş gibi davranmaları veya görünmeleri. İlk iki örnekte "her" kaydının bulunması ("her emzikli kadın", "her hamile kadın" denmiş olması), üçüncü örnekte de bütün insanları kapsar bir ifade kullanılmış bulunması, bu olayın sıra dışılığını açıkça ortaya koymaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN