Arama

Çevgan oyunu nedir? Asırlık ata sporu çevgan hakkında bilinmesi gerekenler

Asırlık ata sporumuz çevgan, sultanların, emirler ve askerlerin her an savaşa hazırlıklı olabilmek için oynadıkları oyunlardan biriydi. Özellikle Selçuklu döneminde oldukça rağbet edilen çevgan, at üzerinde ucu kıvrık değneklerle ortada bulunan topa vurularak oynanırdı. Halkın oldukça rağbet ettiği bu spor edebiyatta da yansıdı. Şairler tarafından seçkinliği, kahramanlığı ve yiğitliği simgeleyen bir oyun olduğundan bahsedildi. Çevgan, Babürler vasıtasıyla Hindistan'a yayıldı ve İngilizlerin burayı işgal etmesinden sonra polo ismiyle tanındı. İşte Türklerin dünyaya armağan ettiği çevgan oyunu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Uygurlar ile Çin'e kadar ulaşan çevgan, burada saray ve çevresinde yüksek tabakadaki kişilerin oynadığı spor olarak icra edildi. Bu oyun, Araplarda ise ilk kez İslam öncesi Lahmîler devletinde görüldü. Emevîler devrinde Birinci Yezid'in saray eğlenceleri arasına giren oyun, Abbasiler'de Harun Reşid'in sevgisine de mazhar oldu. Memluk devrinde çevgan oyununa büyük bir ilgi vardı. Sultan Baybars sıkı bir çevgan hayranıydı ve bulduğu her fırsatta oyunu icra ederdi. Öyle ki Kahire'ye oyun için büyük bir alan yaptırdı.

  • 5
  • 14
Çevgan nasıl oynananır?
Çevgan nasıl oynananır?

Çevgan, dörder kişilik iki takımdan oluşan ve dört köşeli sahada oynanan bir oyundur. Sahanın büyüklüğüne göre oyuncu sayısı artırılabilir. Oyuncular, at üzerinde iki takım halinde ellerindeki çevgan ile sürdükleri guyu, karşı tarafın iki direk arasındaki kalesinden geçirmeye çalışırlardı. Takımların galip gelebilmeleri için yedi kez topu kaleden geçirmeleri gerekliydi.

Avrupa'da hikayesi Osmanlı'ya uzanan ay yıldızlı spor kulübü

Oyunda kullanılan ve "guy" ismi verilen top, 10-15 santimetre çapında olup söğüt veya akça ağaç budağından yapılırdı. Bunun yanında küçük bir çakıl taşının çevresine pirinç samanı sarılarak üzeri deri ile kaplanmış toplar da kullanılırdı. Diğer oyun aracı olan ve "çevgan" isimli sopa ise yaklaşık olarak bir buçuk metre uzunluğundaydı. Çevgan oyuncularına çevgânbaz, değnekle topa vurana çevgânzen denirdi. At üzerinde oynanan bir oyun olan çevgânda en az oyuncular kadar önemli olan bir unsur da attı. Atlar, bu oyun için henüz tay iken özenle eğitilirdi.

  • 7
  • 14
Çevgan oynayan sultanlar
Çevgan oynayan sultanlar

Çevgan, Selçuklular döneminde özellikle de sultanların zevkle oynadıkları ata sporlardan biriydi. Öyle ki hükümdarın çevganını taşıyan ve saray hizmetlileri arasında yer alan çevgandar isimli resmî bir görevli dahi bulunurdu.

Büyük Selçuklu Devleti'ne en parlak dönemini yaşatan Sultan Melikşah, Tuğrul Bey ve Sultan Alp Arslan da çevgan oynardı. Melikşah, çevgan oyununda ve at binicilikte hem çevik hem de atikti. Tarihi kaynaklarda ilk Bağdat ziyaretinde burada çevgân oynadığı belirtilir.

Osmanlı'da kurulan spor kulüpleri

Büyük Selçuklu Devleti'nin son hükümdarı Sultan Sencer de çevgân oynardı. Çevgân oynadığı bir gün, atının sürçmesi üzerine düştü. Bu hadise üzerine dönemin şairlerinden Mu'izzî rubaî söyledi.

"Ey Şâh, senin süngün ile dünya düzene girdi. Kılıcın kırk yıl boyunca düşmandan intikam aldı. Eğer kem göz değdiyse bu kazara olmuştur. Değişmeyip bir halde kalan sadece Allah'tır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN