Arama

Kenya'da padişah şehri: Sultan Hamud

Osmanlı Hanedanlığı 600 yılı aşkın bir süre, üç ayrı kıta üzerinde hükümranlık kurmuş güçlü bir imparatorluktu. Asya'dan Avrupa'ya, Balkanlar'dan Afrika'ya kadar emarelerini her yerde görmekteyiz. Bu izlerden biri de Kenya'da bulunan Sultan Hamud şehri. İşte, bir zamanlar köy olan bu mekanın Sultan II. Abdülhamid'in adını alarak şehre dönüşme hikayesi...

  • 1
  • 10
OSMANLININ AFRİKA'DAKİ TOPRAKLARI
OSMANLININ AFRİKA’DAKİ TOPRAKLARI

◼ Osmanlı Hanedanı, 600 yılı aşkın bir süre dünyanın birçok yerinde adından fazlasıyla söz ettiren bir imparatorluğun üyeleri idi. Afrika'da; Mısır, Libya, Cezayir, Tunus, Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Fas, Nijer, Çad, Kenya, Uganya gibi ülkeleri belli dönemler hakimiyeti altına aldılar.

◼ Günümüzde bu saydığımız yerlerde Osmanlı'dan yadigar pek çok cami bulunur. Fakat öyle bir yer var ki burası, Sultan II. Abdülhamid'in adını taşımaktadır.

Sultan II. Abdülhamid kimdir?

Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı, 113. İslam halifesidir.

Fransızların katlettiği Afrika mimarisi

  • 2
  • 10
SULTAN HAMUD NEREDE?
SULTAN HAMUD NEREDE?

Sultan Hamud şehrinin ismini, Osmanlı Devleti'inde zekasıyla adeta bir çığır açan Sultan Abdülhamid'den aldığı bilinmekte. Bu kent, Kenya'nın Makueni İlçesinin Kasikeu bölümünde yer alan bir kasaba.

◼ Daha önce burası, Doğu Eyaleti'ne bağlı eski Nzaui Bölgesi olarak geçmekte. Günümüzde kasaba, Nzai İlçe Meclisi ve Kilome Seçim Bölgesi'nin bir parçası.

  • 3
  • 10
MOMBASA ŞEHRİ
MOMBASA ŞEHRİ

◼ Peki, Afrika'nın tam ortasında kalan bu yer, "Nasıl oldu da sultanlar sultanı II. Abdülhamid'in adını aldı?" Evet bunun cevabı Gazeteci Hikmet Feridun Es'in Kenya gezisinde saklı.

1960'lı yıllarda Gazeteci Es'in yolu, Kenya'nın Mombasa şehrine düşer. Orada derlediği bilgilere göre bu şehirde bulunan Sultan Hamud kasabası adını, II. Abdülhamid'den almaktadır.

Mombasa şehri nerede?

Mombasa, Kenya'nın ortasında bulunan, Hint Okyanusu kıyısındaki bir körfezde yer alan mercan adasının üzerinde kurulu bir liman kentidir.

  • 4
  • 10
HAMUD'DAKİ CAMİ
HAMUD’DAKİ CAMİ

◼ Yine anlatılanlara göre, bir dönem İngilizler Mombasa-Nairobi arasında bir demir yolu inşasına başlar. Bu demir yolu ile birlikte güzergahta bulunan bir köyün de önemi oldukça artar. Şöyle bir detay vardır, bu köyde inşaatta çalışanların çoğu Müslüman'dır.

◼ Dönemin sultanı, II. Abdülhamid bölgeye bir heyet gönderir. Fermanda Müslüman nüfusun fazla olduğu bu köye bir cami inşa ettireceğini söyler.

Güney Afrika'nın tarihi: Ümit Kalesi

  • 5
  • 10
SULTAN HAMUD ŞEHRİ
SULTAN HAMUD ŞEHRİ

◼ Cami inşası tamamlandıktan sonra Sultan Abdülhamid bölgeye; çok kıymetli hat levhaları, istifade edilmesi için kitaplar ve türlü türlü hediyeler gönderilmesini emreder.

◼ Yaşanan gelişmelerin ardından köy, Sultan Hamud olarak anılmaya başlar. Artık burası bir köy, kasaba değil adeta bir şehre dönüşmüştür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN