Leonardo da Vinci'nin en ünlü 7 eseri
Rönesans döneminin dahisi olarak anılan Leonardo da Vinci, gök vidasıyla ilgili yazılarını dünyanın ilk helikopteri olan VS-300'ün havalanmasından tam 450 yıl önce yazdı. O, sanatın her alanıyla ilgilenip yapıtlar tasarladı, matematik, botanik, anatomi, mühendislik, mimarlık alanlarında da araştırmalar ve icatlar yaptı. Sanat kadar bilime de eğilimi olan Leonardo, insan vücudunu tanımak, kemiklerin ve kasların çalışma şeklini öğrenmek ve insan anatomisine tamamen hakim olmak istedi. İşte Leonardo da Vinci'nin en ünlü eserleri...
Giriş Tarihi: 14.05.2020
09:36
''Sakladığımı, bakmasını bilen insanlar görebilir.''
Saatte ortalama 1.500 kişinin ziyaret ettiği , insanlık tarihinin en başarılı tablosu olarak kabul edilen Mona Lisa, Leonardo da Vinci'nin "atmosferik perspektif" uygulayarak çizdiği tablolarından biridir. Leonardo, ressam, astronom, matematikçi, mimar, mühendis, heykeltıraş ve müzisyen gibi birçok yeteneğe sahip bir dehaydı. Aynı anda birçok iş ile meşgul olduğundan, elindeki işlerin yarısı eksiktir. Mona Lisa'da rivayetlere göre hala yarım olduğu söyleniyor.
Tabloda ellerini birbirine bağlamış bir kadın resmedilmiştir. Leonardo'nun çizdiği kadın bir piramiti oluşturuyor ve ellerin kıvrımı aslında piramitin köşesidir. İtalya Kültürel Miras Komitesi'ne göre; eserdeki kadının, sağ göz bebeğine "L" ve "V", sol göz bebeğinde ise "C" ve "B" harfleri gizli. "L" ve "V" harflerinin, Leonardo da Vinci'nin baş harfleri olduğu düşünülüyor.
Kim bu kadın?
Kimliği konusunda birçok rivayet olsa da, bunlardan "Fransız bir tüccarın eşinin portresi" olduğu ya da ölen çocuğunu kaybetmiş bir annenin yüz ifadesi en popüler söylemlerdendir. Meryem Ana'nın (Madonna) kısaltması olan "Mona" ile modellik yapan kişinin, Francesco del Giocondo'nun karısı Lisa ile adının birleşiminin, esere ismini verdiği yönündedir.
Rönesans'ın hakim olduğu bu dönemde, kadınların kaşlarını tamamen alma modası vardı. Chuck Palahniuk'a göre ise aslında tablo ilk çizildiğinde kadının kaşları vardı. Ancak temizliği sırasında yanlış bir malzeme ile kaşların silinmesine sebep oldu. Başka bir hikayeye göre ise Mona Lisa resmin yapıldığı dönemde genç kadınların geçirdiği bir hastalık, kaş ve kirpik dökülmesine sebep oluyordu.
Sanat tarihine damga vurmuş 10 tablonun hikayesi
Biliyor muydunuz? Da Vinci, bir eliyle yazı yazarken diğer eliyle resim çizebilme yeteneğine sahipti.
Da Vinci Milan Dükü Ludovico Sforza için çalışırken, son model bir zırhlı tank tasarladı. İlkin gücü öküzlerin ve atların sağlaması tasarlanmıştı ama aracın içindeki yer kısıtlıydı. Zırhlı araba kağıt üstünde iyi bir gibi dursa da bir dizi sorunu yüzünden hayata geçemedi.
Ressamlıkta gizlenen bilim: Leonardo Da Vinci
LEONARDO BİLEREK HATA MI YAPTI?
8 adamın kas gücüyle ilerleyen tank, 36 silahıyla kaplumbağaya benziyordu. Bu sayede 8 kişinin sürdüğü dışı zırhlı tank yürüme hızıyla savaşta ilerleyebilirdi.
Da Vinci'nin tasarımları incelediğinde ön tekerlerin yanlış yöne gittiğine dair birtakım hatalar içeriyor. Kısacası tank üretime geçilse bile hareket edemeyecekti. Usta mucidin bu hatayı bilerek yapmadığını, tasarımlarının düşman eline geçmesini istemediğinden kasıtlı olarak yaptığı düşünülüyor.
1478'de Leonardo, tomrukları hızla kesmek için bir mekanik testere tasarımı planladı. Bu testere, tomrukları yarıp kereste haline getirmek için bir su değirmeninin gücünden faydalanıyordu.
Özetle su kuvvetinin bir sistemi beslemesi yoluyla çalışan hidrolik testere, hem ağaç kütüğünü hizar üstünde ilerletiyor hem de kütüğü diklemesine dört testereyle beş parçaya bölüyordu.