Arama

Orta oyununun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü kimdir?

Orta oyununun son temsilcilerinden olan İsmail Hakkı Dümbüllü, önemli bir tuluat sanatçısı idi. Babası II. Abdülhamid'in silahtarlarından Zeynel Abidin Efendi'ydi. 76 yaşında hayata veda eden İsmail Dümbüllü, 30 Ekim 1973 tarihinde açılan Boğaziçi Köprüsü üzerinden geçirilen ilk kişi oldu. Geleneksel tiyatromuzun son temsilcisi Dümbüllü İsmail ve orta oyunu hakkında bilgileri derledik.

Dümbüllü 1946'dan sonra, film çekmeye başladı. İlk kez 1947'de "Memiş", 1948'de "Dümbüllü Macera Peşinde" ve "Keloğlan" filmlerinde başrol oynadı.

Bir geleneksel Türk gölge oyunu

76 yaşında hayata veda eden İsmail Dümbüllü, 30 Ekim 1973 tarihinde açılan Boğaziçi Köprüsü üzerinden geçirilen ilk kişi oldu. Geleneksel Türk Tiyatrosunun son temsilcisi, Dümbüllü'nün mezarı Karacaahmet Mezarlığı'ndadır.

  • 10
  • 12
Tiyatronun nişanesi "Dümbüllü kavuğu"
Tiyatronun nişanesi Dümbüllü kavuğu

Dümbüllü'nün takkesi yıllar boyunca Türk tiyatro oyuncuları arasında geleneksel bir törende devredildi. Türk tiyatro oyunculuğu mirasını temsil eden bu gelenekte Dümbüllü kavuğunu, ustası Kel Hasan'dan devraldı. 1968' de ise takkesini ilk olarak 'Kanlı Nigar' piyesinde Kavuklu' rolünde izlediği Münir Özkul'a devretti.

  • 11
  • 12

Münir Özkul da 1989'da Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu'nun kurucusu Ferhan Şensoy'a devretti. İsmail Dümbüllü'nün Münir Özkul'a devrettiği Hasan Efendi'nin takkesini Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin'e devretti. Bu zamana kadar devredilenin takke değil kavuk olduğu söylenegeldi ancak Dümbüllü'nün kızı İpek Çıngay bu konuda Sabah'a bazı açıklamalar yapmıştı.

Çıngay, babasının kavuğunun bir banka kasasında olduğunu belirtti. Babası İsmail Dümbüllü'nün 'Kanlı Nigar' oyunundan sonra Münir Özkul'a kavuğunu değil takkesini verdiğini ve şu anda takkenin Ferhan Şensoy'da olduğunu söyledi.

  • 12
  • 12

Kavuk geleneğini başlatan Kel Hasan Efendi'den İsmail Hakkı Dümbüllü'ye geçen kavuğun hiçbir tiyatrocuya verilmediğini belirten Çıngay, babasının kavuğunun komik ceketi ile birlikte bir bankanın kasasında sakladığını açıklayarak şöyle der: "Kavuk, Dümbüllü'nün hatırası olarak ailesindedir ve bugüne kadar hiçbir sanatçıya verilmemiştir. Aksini iddia edenlere en büyük kanıtım 1973 yılında babamın cenazesi sırasında kendi vasiyeti üzerine tabutunun üstüne konan kavuğudur. Babam 1968 yılında Arena Tiyatrosu'nda yapılan "Kanlı Nigar" oyununun prömiyerinde Münir Özkul'a çıraklığın nişanı anlamında takkesini hediye etti, kavuğunu değil."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN