Sanat Zehirlenmesi: Stendhal Sendromu
Uzun yıllar insanoğlunun en büyük motivasyon kaynağı ve duygularını en iyi ifade etme yolu olan sanat, kendisine ilgi duyan bazı insanları büyük tesiri altına alır. Yaşanan derin etki, 19. yüzyılda farklı bir boyut kazanır ve sanatseverleri Stendhal Sendromu'na sürükler. Peki, bu sendrom nasıl ortaya çıktı?
Giriş Tarihi: 07.01.2024
14:01
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024
09:13
SANAT, İNSANIN İÇİNİ GÖREN BİR AYNADIR
◾ Sanat , uzun yıllar insanoğlunun en büyük motivasyon kaynağı olarak var olur. Duyguları en iyi ifade etme şekli ve yaşamın en cezbedici yanı sanat, sevenlerini çoğu zaman büyük bir etki altına alır.
◾ Bunun nedeni insanların baktıkları bir tabloda , dinledikleri müzik notasında , fırça izinde veyahut izlediği filmin başkahramanında kendisini görmesidir. Çünkü insan, aşina olduğu hayatın akislerinde derin bağlar kurar.
Tahtalar üzerine inşa edilen bir ada: Koh Panyi
SANAT ZEHİRLENMESİ
◾ Sanatın bize yaşattığı bu eşsiz hisler, bazen çok güzel olsa aşırıya kaçıldığı durumlarda insanları zehirleyebilmektedir. Kulağa ne kadar tuhaf gelse de böyle bir hal mümkün dür.
◾ Bir kişinin, eserlerin güzelliği karşısında yaşadığı büyük ve bir o kadar yoğun etkilenme fiziksel ve duygusal bazı semptomlara neden olmaktadır. İşte buna, sanat zehirlenmesi yani Stendhal Sendromu adı verilir.
FLORANSA SENDROMU
◾ Bir psikosomatik bozukluk olan Stendhal Sendromu, herhangi bir eserin karşısında aniden artan nabza, baş dönmesine ve hatta baygınlıklara sebebiyet verir.
◾ İtalyan Rönesans'ın başkenti Floransa 'yı gezen sanatseverlerin saydığımız belirtileri yaşadıkları ve hastanelik oldukları bilinir. Bundan ötürü bu rahatsızlık "Floransa Sendromu" ismiyle de anılır.
Floransa nerede?
İtalyanın büyüleyici bir şehri olan Floransa, ülkenin batısında yer alır. Kuzey İtalya'daki Toskana Bölgesi'nin başkentidir.
Rönesans ne demek?
Rönesans ifadesi, Orta Çağ Avrupasının 15. ve 16. yüzyıllar arasındaki tarihsel dönemini temsil eder.
Sanatın İslam ile buluşması
AŞIRI DUYGULANMA VE TATLI YORGUNLUK
◾ Yaşanan bu değişik hal, İtalyan Sanat Araştırmaları Merkezi 'nin de dikkatini çeker. Bir psikolog ve teknik uzmanlarla bu sendrom araştırılmaya başlanır. Öncelikle Floransa'daki Medici Riccardi Sarayı 'nı ziyaret eden kişiler gözlemlenir.
◾ Saraya gelenlerin yüz kasları gevşer, göz bebekleri küçülür, kalp atışları ile nefes alıp vermelerinde ciddi bir artış meydana gelir. Gördükleri fresk ve tablolarla adeta büyülenen insanlar yaşadıklarını "aşırı duygulanma ve tatlı yorgunluk" olarak yorumlar.
Medici Riccardi Sarayı nerede?
İtalyanın Floransa şehrine bulunan Medici Riccardi Sarayı, bir Rönesans eseridir. Saray, Michelozzo di Bartolomeo tarafından tasarlanır ve Medici ailesinin, Cosimo de' Medici için 1445 ve 1460 yılları arasında inşa edilir.
STENDHAL ADIYLA ANILMASI
◾ Fransız yazar Stendhal'in sanat zehirlenmesine yakalanmasıyla birlikte sendrom, bu isimle anılmaya başlanır. Olay, 19. yüzyılın başlarında Floransa'da bulunan Uffizi Galerisi 'nde gerçekleşir.
◾ Fransız yazar, galerideki eserler karşısında o kadar büyük estetik ve duygusal deneyim yaşamıştır ki kalp atışları artmış, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar göstermiştir.
Uffizi Galerisi
İtalya'nın en önemli ve en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olmanın yanı sıra dünyanın en büyük ve en ünlü müzelerinden biri Uffizi Galerisi'dir. Bilhassa İtalyan Rönesansı dönemine ait önemli eserler burada sergilenir.
Küçük Albert Deneyi ve Davranışsal Psikolojinin Temelleri