Arama

Çocuklarda dijital bağımlılık

Yirminci yüzyılla beraber teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Özellikle akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanım yaşı her geçen gün düşüyor. Bu durum ister istemez birtakım sorunların da ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Özellikle ergenlik çağındaki çocukların elinde kontrolsüz kullanıma açık olan internet, gençlerin sanal dünyanın karanlık yüzüne sürüklenmesine sebep oluyor. Peki bu noktada ailelere hangi görevler düşüyor?

  • 2
  • 9
TEKNOLOJİNİN OLUMSUZ YÖNLERİ
TEKNOLOJİNİN OLUMSUZ YÖNLERİ

💠Teknoloji bağımlılığının etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

◽ Kaygı
◽ Depresyon
◽ Sinir
◽ Kendini toplumdan izole etmek
◽ Kendini gerçek dünyadan uzaklaştırma
◽ Aile ilişkilerinin zedelenmesi
◽ İletişim sorunlarının oluşması

💠 İnternet erişimi olmadığı durumlarda veya telefonunun şarjı bittiğinde bağımlı olan kişi huzursuzluk hisseder ve kaygı duyar. Günlük yaşantısının her anından sürekli sosyal paylaşım ağlarındaki hesaplarını kontrol etme ihtiyacı hisseder.

💠Teknoloji bağımlılığı, parkta, sokakta koşturarak arkadaşlarıyla oynaması gereken çocukların oturarak ellerindeki ekranlardaki sanal arkadaşlarıyla oynayıp asosyal olmalarına ve gerçek dünyayı keşfedememelerine neden olur. Bu durum çocukların bedensel, ruhsal, sosyal gelişimleri açısından oldukça sıkıntılılıdır.

  • 3
  • 9
"BEDENSEL SORUNLAR VE UYKU PROBLEMLERİ GÖRÜLÜR"
BEDENSEL SORUNLAR VE UYKU PROBLEMLERİ GÖRÜLÜR

💠 Çocukların teknoloji bağımlılığından nasıl korunacağı konusunda bilgilerin verildiği VAV TV'de yayınlanan, Kendini Bilmek programında Uzman Klinik Psikolog Ayşenur Bayraktar, bağımlılığın belirtileri hakkında şöyle konuştu:

"Teknoloji bizim için bir güç aslında. Ama bu gücün yanlış kullanılması bağımlılığa gidebiliyor. Teknoloji bağımlılarında fiziksel ve duygusal birçok belirti yaşıyor. Fiziksel açıdan boyun tutulması, gözlerin kanlanması halsizlik gibi sürekli oturmaktan ve ekrana bakmaktan kaynaklı bedensel sorunlar yaşarlar. Sosyal açıdan da okulu aksatma, uyku problemleri ve bunun yol açtığı sorunlar, arkadaşlarıyla olan planlarını istememe ya da sanal ortamdaki arkadaşlıklara daha fazla değer verme gibi sıkıntılar meydana gelir. İnterneti kullanım saatleri ile ilgili yalanlar söylerler. Aslında kendileri de çok fazla internet kullandığı konusunda suçluluk duyar ancak bir yandan da bundan kendini alamazlar."

Programın tamamını izlemek için tıklayın

  • 4
  • 9
"2 SAATİ AŞAN KULLANIM BAĞIMLILIK"
2 SAATİ AŞAN KULLANIM BAĞIMLILIK

💠 Çocukların ekran karşısında geçirmesi gereken zaman dilimini anlatan Psikolog Ayşenur Bayraktar; "3-6 yaş arasındaki çocuklar 20-30 dakika arası ekrana bakabilir. 6-9 yaş gurubu günde 40-50 dakika, 12 yaş üzerine ise 120 dakika ekran karşısında durabilir. Ancak günde 2 saati aşan kullanıma biz teknoloji bağımlılığı diyoruz. Örneğin; kafede arkadaşlarla otururken çocuklarının önüne tablet koyuyorlar ve 3-4 saat boyunca çocuğun önünde o ekran duruyor. Ebeveynler olarak bizim en büyük handikabımız çocuğu susturmak, oyalamak için verdiğimiz tablet ve telefonlar sonra bize teknoloji bağımlılığı olarak geri dönüyor" dedi.

Programın tamamını izlemek için tıklayın

  • 5
  • 9
DİJİTAL BAĞIMLILIKLA MÜCADELE
DİJİTAL BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

💠 Günümüzde çocukların vakitlerinin çoğunu internet, televizyon, bilgisayar, akıllı telefonlar ve diğer elektronik aletler gibi çeşitli eğlence mecraları karşısında geçirdiklerini görürüz. Çocukların muhatap oldukları medyalar karşısında akıllıca tercihler yapabilmelerine yardımcı olabilmek için ebeveynlerin çocuklarının medya alışkanlıklarını takip etmeleri gerekir. Ebeveynlerin bu süreçte teknolojik cihazları tamamen yasaklamaları değil belirli bir kısıtlama getirmeleri uygun görülür.

💠 Uzman Psikolog Ayşenur Bayraktar konuyla ilgili; "İnternet bağlantısını keseceksiniz, tableti sınırlandıracaksınız. Bazı çocuklar ben ders araştırıyorum diyor. Ders için kullandığı bunun biraz daha dışında kalıyor. Ama benim kastettiğim video izleme, arkadaşlarıyla konuşma, oyun oynama gibi süreçler. Burada biz kısıtlayacağız" ifadelerini kullanıyor.

Programın tamamını izlemek için tıklayın

  • 6
  • 9
DOZUNDA TEKNOLOJİ KULLANIMI
DOZUNDA TEKNOLOJİ KULLANIMI

💠 Teknolojiyi dozunda kullanmak oldukça önemlidir. Dijital bilincin oluşması için dijital okuryazarlık büyük önem arz eder. Bu teknolojiyi yetkin bir biçimde kullanmak, anlamak ve farkındalık oluşturmak oldukça mühimdir. Çocuklar, akranlarıyla gerçek ortamda buluşmalı, farklı etkinliklerde bulunmalıdır. Bu noktada dijital detoks yapılabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN