Değersizlik duygusu ile baş etmek
Değersizlik duygusu, insanların günlük hayatta çok sık karşılaştığı bir durumdur. Bu bazen katlanılamaz bir hal aldığında kişi buhrana kapılır. Kişiyi, önce psikolojik olarak etkiler ardından çeşitli sağlık problemlerinin doğmasına neden olur. Zamanla evrilen değersizlik duygusu, kişiyi özgüven eksikliği yaşayan bireye dönüştürür. Peki değersizlik duygusunun belirtileri ve sebepleri nedir? Değersizlik duygusu nasıl aşılır?
Önceki Resimler için Tıklayınız
◻ Tabi birçok birey bu ölçüye göre yaşamıyor. Ancak insanların büyük bir kısmının değersiz hissettiği anlar olmuştur. Değersizlik duygusu, çok doğal ve herkesin hayatı boyunca mutlaka bir kez de olsa yaşadığı bir durumdur.
◻ Bu olay kişinin hayatında sürekli ve baskın hal almaya başladıysa, hem psikolojik hem de duygusal sağlığını olumsuz manada etkileyebilmektedir.
◻ Değersizlik duygusu, kişinin öz saygını yitirmesine yol açar. İnsan, kendine karşı olan inancını kaybetmeye başladığında olumsuz düşüncelerin tesiri altında kalır.
◻ Kendini değersiz hisseden insan aynı zamanda güvensiz de hisseder. Kişi, güven konusunda sıkıntılar yaşamaya başladığında sosyal ortamlara girmekten kaçınır.
◻ Değersizlik hissi depresyon, sosyal fobi, öz saygı eksikliği, özgüven eksikliği, kişisel bakımı ihmal etme, intihar girişimleri gibi sorunlara sebep olmaktadır.
◻ Değersizlik duygusunu hisseden bireyler yukarıda saydığımız rahatsızlıklara kapılabilir. Kendilerini, hayatta bir hedefleri yokmuş gibi hissederler. Bu hedefsizlik ise bireylerin hayat kalitelerinin düşmesine, yaşamdan zevk almalarına engel olmaktadır.
◻ Değersizlik hissi, her bireyde çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Kendini değersiz hisseden bireylerin sergilediği davranışların en belirgini, kendisi ile ilgili olumsuz düşüncelere kapılmasıdır.
◻ Değersizlik hissi, birçok bireyde farklı şekilde kendini göstermektedir. Peki, kendini değersiz hisseden kişiler hangi davranışları sergiler?
◻ Kendini değersiz hisseden kişiler genellikle; kendisiyle ilgili sürekli olumsuz düşünme, mutsuzluk, umutsuzluk, sık sık ağlama, amaçsızlık, hedefsizlik, sosyal ortamlardan uzaklaşma, kendisiyle ilgili olumlu düşünceleri ve davranışları reddetme, yakıştıramama gibi hallerin içinde olurlar.
◻ İşte, bu tarz ruh halleri içinde olan kişilerin, yaşadıkları buhranın şiddeti artmadan profesyonel bir destek almasında fayda olacaktır.