Aşiret Mektebi nedir? Aşiret Mektebi neden kuruldu?
Osmanlı, aşiret çocuklarını İstanbul terbiyesiyle yetiştirmeyi istemiş; bu nedenle de Aşiret Mektebi'ni kurmuştu. Bu sayede mahalli dili konuşan memurlar olarak memleketlerine dönüşte halifeye sadakatle hizmet edecekler, propagandalara aldanmayacaklardı. İlk zamanlarda Arap Aşiretlerinin çocuklarına eğitim veren okul, daha sonra diğer aşiret reislerinin isteğiyle Doğu Anadolu ve Arnavutluk bölgelerini de kapsamıştı. Peki, Aşiret Mektebi açılış amacını gerçekleştirebildi mi?
Aşiret Mektebi, Osmanlı Devleti içerisindeki Arap Aşiretlerine mensup çocukların eğitimi ve devlete bağlılığını güçlendirmek için tesis edilen, direkt saraya bağlı özel bir eğitim kurumuydu.
Başlangıçta sadece Arap Aşiretlerine bağlı çocuklara eğitim veren kurum daha sonra, farklı milletlere ait aşiret çocuklarına da eğitim verdi.
Aşiret Mektebi'nde, aşiret reislerinin çocuklarına Türkçe öğretmek, hilafete, saltanata ve Osmanlı Devleti'ne sadakatlerini artırarak, bulundukları coğrafyaya döndüklerinde, devlet için hizmette bulunmaları amaçlanmıştı.
Sultan II. Abdülhamid'in bu mektepler özel ilgilendiği, gazeteler vasıtasıyla talebelere selam gönderdiği bilinir.
Aşiret Mektebi'nin kuruluş amacına bakıldığında, Fransız İhtilali sonrası Avrupa devletlerinin Osmanlı'yı parçalamak için farklı milletlere mensup Müslüman unsurları tahrik etmesi ve devlet aleyhinde kullanma isteğine karşı tedbir amacıyla bir bağ tesis olduğu görülüyordu.
Aşiret reisleriyle saray arasında oluşturulması amaçlanan bu bağın Aşiret Mektebi vasıtasıyla kurulabileceği, mektepte okuyacak çocukların Türkçe öğrenerek Osmanlı kültürüyle daha yakından temasa geçecekleri ve kendilerinde Osmanlılık, Osmanlı birliği şuurunun gelişeceği düşünülmüştür.