Avrupa’da hikayesi Osmanlı’ya uzanan ay yıldızlı spor kulübü
19'uncu yüzyılda, İngiliz sömürgesi olan İrlanda'da yaşanan kıtlığın, bir milyon insanın ölümüne yol açtığını biliyor muydunuz? Peki ya, Sultan Abdülmecid'in kilometrelerce uzağa göndermek istediği yardımı, İngiltere kraliçesinin neden engellemek istediğini? Avrupa'da hikayesi Osmanlı'ya uzanan ay yıldızlı Drogheda United Spor Kulübü'nün tarihini sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 11.06.2019
12:48
Güncelleme Tarihi: 11.06.2019
12:51
1800'lü yılların hemen başlarında Britanya Adası'nda büyük bir kıtlık ortaya çıktı. Bu felaketten en çok etkilenen yerlerden biri ise İrlanda'nın Drogheda şehriydi.
19'uncu yüzyıl ortalarında İngiliz sömürgesi olan İrlanda'nın en önemli geçim kaynağı patatesti. Öyle ki, çiftçi halkın büyük çoğunluğu, karnını bu sebze ile doyuruyordu.
1845 itibariyle zehirli bir mantar olan Phytophtera Infestans'ın patatesleri çürütmesiyle başlayan altı yıllık bir kıtlık dönemi hüküm sürdü.
BİR MİLYONA YAKIN İRLANDALI HAYATINI KAYBETTİ
Bu afette bir milyona yakın İrlandalı hayatını kaybetti ve yaklaşık iki milyon insan göç etmek zorunda kaldı. Kıtlık sürecinden önce, nüfusu sekiz milyon olan İrlanda, 1851'de afet bittiğinde, nüfusunun dörtte birinden fazlasını kaybetmişti.
Bu facia Katolik İrlanda'nın, Protestan Kraliyet ailesinden bağımsızlığını kazanacağı sürecin mihenk taşını oluşturdu.
KRALİÇE OSMANLI YARDIMINA İZİN VERMEDİ
Dünyada geniş yankı bulan ve toplamda bir milyon kişinin yaşamını yitirdiği bu kıtlığa, Osmanlı Devleti de kayıtsız kalamadı.
Sultan Abdülmecid, konuyu öğrenince İrlanda halkına beş bin poundluk yardımda bulunmak istedi. Ancak Kraliçe Victoria, İngiltere ablukasında olan tebaası İrlanda halkına, kendisi dahi iki bin poundluk göstermelik bir yardımda bulunduğundan, buna izin verilemeyeceği ve miktarın düşmesi gerektiğini bildirdi.
ABDÜLMECİD'DEN İRLANDA'YA YARDIM ELİ
Hayatta kalanlara yardım etmek bir yana, sömürge anlayışıyla bir deri bir kemik kalmış insanları, düşük ücretlerle kanal ve yol yapımı gibi işlerde çalıştırdı.
Bunun üzerine Abdülmecid, çareyi bin poundluk nakdi ve üç gemi dolusu gıda ve tohum yardımı yapmakta buldu.
GEMİLERİN LİMANA YANAŞMALARINA İZİN VERİLMEDİ
Krallık, bu yardımı engellemek için elinden geleni yaptı. Üç büyük erzak gemisi, aylar süren yolculuğun ardından Dublin'e ulaşsa da, limana yanaşmalarına izin verilmedi.
Bunun üzerine Osmanlı gemileri, Dublin'e yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Drogheda Limanı'na yanaştılar. İrlanda'da kıtlık ve hastalıklardan en çok etkilenen şehir, hiç şüphesiz Drogheda idi.