Arama

Balkan Harbi zamanında Kurban Bayramı

İslam dininin iki bayramından biri olan Kurban Bayramı, Osmanlı'nın dini ve kültürel hayatında önemli bir yer tutardı. Bayram sevinci, gerek halk gerekse saray çevresinde coşkuyla kutlanırdı. Fakat Balkan Harbi sırasında devletin içine düştüğü zor koşullar bayram sevinci yerine, ülkenin selameti için birtakım kararlar alınmasını zorunlu kıldı. Bu kararlar toplumda kurban kesmenin mi yoksa kurban bedelinin orduya bağışlanmasının mı daha doğru olacağına dair tartışmaların bir sonucuydu. İşte Osmanlı'nın zor dönemlerden geçtiği yıllarda milletin ince ve nazik düşüncesini gösteren Kurban Bayramı örneği…

  • 1
  • 9
OSMANLI'DA KURBAN BAYRAMI COŞKUSU
OSMANLI’DA KURBAN BAYRAMI COŞKUSU

💠 Osmanlı döneminde Kurban Bayramı sevinci, Arife günü atılan top atışlarıyla başlar, son günün ikindi vaktinde atılan top atışlarıyla da biterdi.

💠 Bayram namazının yaklaşmasıyla birlikte ev halkının erkekleri bayramlıklarını giyerek en yakındaki camiye giderlerdi. Bayramları mutlaka ailecek komşu ve kabristan ziyaretleri yapılırdı.

Osmanlı'da Kurban Bayramı nasıl idrak edilirdi?

💠 Osmanlı'da devletin ileri gelenlerinin (ekâbir) konaklarında Kurban Bayramı merasimleri kapsamında Zilhicce ayı (kurbanın kesildiği ay) yaklaşınca, hane sahibinin kendisine olduğu kadar eşi, çocukları, vefat etmiş anne ve babası için güçlü ve büyük birer koyun alırdı.

💠 Osmanlı'nın son yıllarına kadar gerek halk gerekse devlet ricali tarafından Kurban Bayramları coşkulu bir şekilde kutlanırdı.

Kurban Bayramının önemi nedir?

  • 3
  • 9
DEVLETİN ZOR GÜNLERİNDE KURBAN BAYRAMI
DEVLETİN ZOR GÜNLERİNDE KURBAN BAYRAMI

💠 Fakat Osmanlı halkı için çok önemli bir ibadet olan kurban kesimi, İmparatorluğun son yıllarında yaşanan savaşlar ve onun getirdiği olumsuzluklar sebebiyle birtakım tartışmalara yol açtı.

💠 Özellikle Balkan Harbi'nin yaşandığı dönemde (1910-1912) toplumda kurban kesmenin mi yoksa kurban bedelinin orduya bağışlanmasının mı daha doğru olacağına dair tartışmalar çıktı.

💠 Ordu uzun süren savaşlardan dolayı zor durumdaydı, bu vesile ile orduya bağışlanan her bir yardım ülkenin selameti adına yapılıyordu.

10 soruda kurban hakkında bilinmesi gerekenler

  • 4
  • 9
FARZIN VACİP KARŞISINDAKİ ÜSTÜNLÜĞÜ İLE ALINAN KARAR
FARZIN VACİP KARŞISINDAKİ ÜSTÜNLÜĞÜ İLE ALINAN KARAR

💠 Bu ve benzer sebeplerle toplumda ikileme yol açan bu konuda ağırlık kazanan görüş, kurban için ayrılan paraların orduya sadaka ve yardım olarak verilmesi hususunda oldu.

💠 Çünkü Osmanlı toplumunun ekseriyetinin düşüncesine göre dinimizde cihad etmek farzdı. Farzın vacib karşısındaki önceliği hesaba katılarak bu karar alınmış oldu. Zira kurban kesmek vaciptir.

Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in büyük imtihanı; Hz. İsmail kurban ediliş hikayesi

💠 Aynı şekilde bu dönemde kurban derileri de cephede yaralanan askerlerin tedavisinde ve göçmenlerin ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılmak üzere devlet tarafından toplandı.

Kurban ile ilgili ayet ve hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN