Bin pencereli Osmanlı şehri Berat
Osmanlı'nın Arnavutluk'ta bulunan en güzel şehirlerinden biri olan Berat, tüm güzelliği ile asırlardır ayakta. İlk görüldüğünde insanları etkilediği gibi Anadolu'nun bir şehri izlenimi veren Berat, asırlar boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmış bir ticaret kentiydi. Anadolu'daki pek çok yapıyı bünyesinde bulunduran Berat, ecdadımızın Avrupa'daki en güzel simgelerinden biri olmayı sürdürüyor.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Berat'ta bulunan Osmanlı ibadethaneleri
◾ Bekarlar Camii
↪ 18. yüzyılda inşa edilen Bekar Camii, Enver Hoca döneminde ibadete kapatılmıştı.
◾ Kurşunlu Camii
↪ 1554 yılında ibadete açılan Kurşunlu Camii, 2014 yılında restore edildi. Camii günümüzde Berat şehri için bir simge olarak kabul edilmekte.
◾ Sultan Camii
↪ Şehri ziyaret eden Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan cami, Arnavutluk tarafından milli kültür simgesi olarak kabul edilmişti. Caminin etrafında bir halveti tekkesi ve kervansaray da bulunmakta.
◾ Beyaz Camii
↪ Arnavutluk'un en eski camilerinden biri olan Beyaz Camii'nin namazgahı ve cemaat yeri Enver Hoca döneminde futbol sahası olarak kullanıldı.
◾ Kızıl Camii
↪ Berat'ın ilk fethinin ardından kale içine inşa edilmişti. 1417'de inşa edilen camiden günümüze sadece minaresinin bir kısmı kaldı.
◾ Telelka Camii
↪ 18. yüzyılın sonlarında İbrahim Paşa tarafından inşa edilen cami, 1852 yılında tekrar inşa edilmişti. 1967'de kasıtlı olarak yıkılan cami fabrikaya dönüştürüldü.
◾ Berat'ı tamamlayan en önemli nesnelerden birisi de köprü. Şehri birbirine bağlayan Berat köprüsü ırmağın sol kıyısında kalan gayrimüslim nüfus ile sağ tarafındaki Müslüman mahallesini birleştirmekte.
◾ Osmanlı'nın sadeliğe gizlenmiş azametini tüm güzelliği ile gösteren Berat, ecdadımızın tevazu ve mimari yeteneklerini ortaya serdiği gibi unutulmayan maziyi anımsatmakta.