Eyüpsultan’da kabri bulunan sahabeler
Bundan asırlar önce yaşamış, Peygamber Efendimizi bizzat görme şerefine nail olmuş ve birçok mücadeleyi onunla omuz omuza vermişlerdi sahabeler… Resul-i Ekrem'in hadisine mazhar olmak amacıyla İstanbul'un fethi için sefere çıkmış, üç kez kuşatılan İstanbul'da birçoğu şehit düşmüştü. Peki, ismini bu semtte metfun olan sahabe Ebu Eyyub el-Ensari'den alan Eyüpsultan'da hangi sahabelerin kabirleri bulunuyor?
Önceki Resimler için Tıklayınız
Ebû Şeybe el-Hudrî, Peygamberimizin İstanbul'un fethine dair hadisine mazhar olabilmek için, 85-90 yaşlarında sefere katılmış sahabelerdendi.
Surların önünde vefat etmiş ve oraya defnedilmişti. Kabri, İstanbul'un fethi sonrasında Akşemseddin tarafından bulundu.
Cabir bin Muhammed el Ensari, Ayvansaray'da Cabir Camii içerisinde medfun bulunan ve Sahabe-i kiramdan olan Cabir bin Abdullah'ın oğludur. Annesi Daye Hatun da, Kocamustafapaşa Camii bahçesinde metfundur. İstanbul'a fetih için ailece geldikleri anlaşılır.
Cabir bin Muhammed el Ensari'nin makam-ı şerifi ise, Eyüp'te Düğmeciler Camii'ndedir. Bu cami, 1589'da vefat eden Dökmecizâde Kazasker Mehmet Bakır Efendi tarafından Mimar Sinan'a 1565 tarihinde inşa ettirilmiştir.
Cahiliye döneminde Abdullah İbn-i Revaha ile kardeşlik kurmuş; İslam'ın geldiğini duyan İbn-i Revaha Müslüman olmuş; Ebu'd-Derda ise İslam'ı kabulde biraz gecikmişti.
Abdullah İbn-i Revaha vasıtasıyla Müslüman olan Ebu'd-Derda, kaçırdığı güzelliklere ve ömrünün geçen kısmına daima pişman olmuştu. Bu nedenle kendini tamamen ilme vererek Allah'a yönelmiş, tüccarlığı bırakıp ilim meclislerine katılmıştı.