II. Murad kimdir? II. Murad tahtı niçin bıraktı?
Bizans'ın kışkırtmasına kapılarak isyan eden şehzadeler, Osmanlı'nın ikiye ayrılmasına neden oluyordu. Fakat II. Murad'ın akıllıca hamleleriyle bu durumun önüne geçildi. Saltanatı savaşlarla geçen Sultan, aynı zamanda sanat ve edebiyat alanında hamiliği ile tanındı. Peki, Sultan II. Murad, tahtı neden oğlu II. Mehmed'e bıraktı? II. Mehmed'in babasına yazdığı mektup neydi? Sizler için sorular eşliğinde Sultan II. Murad'ın hayatını derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
II. Murad savaşçı bir kişiliğe sahip olmamasına rağmen hükümdarlık dönemi devamlı savaşlarla geçmişti. 1434-1442 yılları arasındaki hükümdarlık döneminde şiddetli fetih siyaseti takip etmek isteyenler, Divan-ı Hümayun'da etkili olmuşlardı. 1440'a kadar Sırbistan ve Eflak hâkimiyeti için Macaristan'la yapılan savaşlarda büyük başarılar kazanıldı. Ancak 1440'ta Belgrad kuşatmalarındaki başarısızlıktan sonra arka arkaya mağlubiyetler alındı.
Haçlı kuvvetleri Hunyadi idaresinde kazandıkları başarılarla Edirne'yi tehdit edecek duruma geldiler. II. Murad istila ordusunu Balkan geçitlerinde 24 Kasım 1443'teki Zlatica Savaşı'yla zorla durdurabildi. Durumun kötüye gittiğini gören padişah, bu tarihten itibaren barış siyasetine geri döndü.
Bu tarihlerde büyük oğlu Alaeddin'in ölümü II. Murad'ı bunalıma soktu. Kapıkulları ile Türk beyleri arasında devlet makamlarına ve siyasetine hâkim olma mücadelesi de hükümdarı yıpratmıştı.
Ömrünün son yıllarını savaştan uzak geçirmek ve hayattaki tek oğlu Mehmet'in hükümdarlığını garantiye almak için Karaman Beyliği ile Balkanlar'daki devletlere bazı toprak tavizleri vererek tahtı 12 yaşındaki oğluna bıraktı. Kendisi de Manisa'ya çekildi.
12 yaşında olan II. Mehmet'in tahta geçmesi Haçlıları cesaretlendirdi. Haçlılar barış antlaşmasını bozup, Osmanlı ülkesine doğru yürüyüşe geçtiler. Osmanlılar ile Haçlılar arasındaki Segedin Antlaşması'nın bozulmamasına Kardinal Çezarini ile Bizans sebep oldu. Kardinal Çezarini, Macar Kralı'nı "Papanın onayı alınmadan Müslümanlarla yapılan hiçbir antlaşmanın muteber sayılamayacağını ve onlara karşı edilen yemine bağlı kalınmayacağını" söyleyerek antlaşmayı bozdu.
Haçlıların Edirne'ye doğru harekete geçmeleri, Osmanlı İmparatorluğu'nu bir buhrana soktu. Tahtta 12 yaşında bir padişahın bulunması Haçlılara cesaret verdi. Bu sırada II. Mehmet'in babasına "Hükümdarsan gel ordunun başına geç, yok eğer ben hükümdarsam emrediyorum gelip ordunun başına geç" dediği anlatılır.
Macar, Leh, Papalık, Venedik ve Balkanlar'daki çeşitli milletlerden oluşan Haçlı ordusu ilerlerken donanmaları da Çanakkale Boğazı'na kontrol ediyordu. Çandarlı ve diğer devlet ileri gelenlerinin çağrısıyla harekete geçerek, yanındaki Anadolu askerleriyle İstanbul Boğazı'na gelen II. Murad, asker başına bir düka altını vererek Ceneviz gemileriyle Rumeli'ye geçti. Edirne'ye yaklaştığında halk ve devlet adamları tarafından sevinçle karşılandı. Şehre girmeyen II. Murad ordusunun komutanlığını üzerine aldı ve oğlu II. Mehmet ile Veziriazam Çandarlı Halil Paşa'yı, Edirne'nin muhafazası için bırakıp Tuna'yı geçtikten sonra Varna'ya doğru ilerleyen Haçlıları karşılamak üzere hareket etti.
İki ordu bir burun üzerine kurulmuş Varna şehrinin önlerinde karşılaştılar. Sultan Murad'ın bulunduğu yerin önündeki hendeğin kenarına bir mızrak dikilmiş ve ucuna da Haçlıların bozduğu Segedin Antlaşması asılmıştı.
Osmanlı tarihinin en önemli savaşlarından biri olan Varna Savaşı, 10 Kasım 1444'te meydana geldi. Şiddetli geçen savaş sırasında Osmanlı dağılma emareleri gösterdiği sırada zaferi Hundayi'ye bırakmak istemeyen Macar Kralı yerini bırakarak savaşa katıldı. Bu sırada Osmanlı ordusu merkeze saldıran düşmanı içeri çekmek için yanlara doğru açıldı.
Araya giren düşman askerleri şiddetli saldırılarla yok edildi. Bu sırada tedbirsizce Osmanlı ordusunun içlerine giren Macar Kralı, Koca Hızır isimli bir yeniçeri tarafından öldürüldü. Kralın ölümü üzerine Haçlıların çok az bir kısmı kaçarak canlarını kurtarabildi.