Kanuni Dönemi Hanım Sultanları: Hürrem ve Mihrimah
Osmanlı tarihinin en güçlü isimlerinin bulunduğu, siyasi gücün zirveye ulaştığı, pek çok yerin fethedildiği dönem Yavuz Sultan Selim'in evladı olan Kanuni Sultan Süleyman'ın iktidar sürecidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan ve kızları Mihrimah Sultan da bu devrin her alandaki önemli isimlerindendir. Güzelliği, zekası, insanlık için çabası ile tarihe mühür vuran Hürrem Sultan ve o mührün en önemli temsilcisi Mihrimah Sultan'ı araştırdık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔸 Kırım'daki Han'a, Osmanlı askerlerinin akın yapması sonucu pek çok kişi esir alınır. Bunlardan biri de Rossa adıyla bilinen Hürrem Sultan'dır. Kırım sarayında birkaç sene din üzerine eğitim alır; ardından Osmanlı'ya gelir. Saray'a girdiği sırada zaten Müslüman olmuş ve İslam'ı benimsemiştir. Saray'a geldikten sonra kendisine Hürrem adı verilir. Hürrem isminin manası, güler yüzlü, neşelidir. Kendisinin adı gibi güler yüzlü olduğu yönünde rivayetler bulunur.
🔸 Alpgüvenç, Hürrem Sultan'ın karakteristik özelliklerinden şöyle bahsediyor:
"Çok güzel olduğu söylenmiyor Hürrem'in, ama çok alımlı bir hanım. Şirin, güzel konuşan, güler yüzlüdür."
EDEBİ YÖNÜ VE HAYRATLARI
🔸 Güler yüzlülüğünün yanı sıra oldukça zeki bir hanım olan Hürrem Sultan'ın kaleminin de kuvvetli olduğu söylenir. Siyasi meselelerde söz sahibi olan Hürrem Sultan, Lehistan kralına, tahta geçtiği sırada hayırlı olsun mektubu dahi gönderir.
Alpgüvenç:"1548'lerde Polonya Kralı Sigismund ölür ve onun yerine oğlu Sigismund Augustus geçer. Sigismund'da Kanuni'nin mektupları vardır. Bu mektupların sayısı yüzün üzerindedir. Osmanlı ile Lehistan münasebetleri çok derindir. Hürrem Sultan Sigismund ölünce, ikinci Sigismund'a iki tane mektup yazar. 'Hayırlı olsun saltanatınız. İnşallah adil olursunuz." gibi dini terimler kullanır. Mektuplar çok düzgündür. İyi kaleme alınmış ciddi mektuplardır."
🔸 Hayırsever hanımlardan olan Hürrem Sultan; Mekke, Medine ve Kudüs'e çok fazla eser yaptırır. Döneminde Hürrem Sultan'a; "Efendimizin (sav) doğduğu Hz. Amine'nin evi, insanlar tarafından ziyaret ediliyor" diye bir haber gelir. Hürrem Sultan bunun üzerine Kanuni'ye, "O ev Peygamber'in (sav) doğduğu evdir. Öyle alelade herkes girmesin. O evi mescid yapalım, gelen iki rekat namaz kılsın." der. Böylece ev onarılır ve mescid yapılır.
MİHRİMAH SULTAN EVLİLİĞİ
🔸 Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kızı olan Mihrimah Sultan, Rüstem Paşa ile evlidir. Bir padişah ablası ve halası olan Mihrimah, Osmanlı tarihinin en güçlü isimlerinin olduğu ortamda büyür. Saray'ın içerisinde yetişen Sultan, oldukça zeki bir hanımdır. Anne-babası gibi Leh kralına mektuplar yazmış, siyasette söz sahibi olmuştur. Hürrem Sultan, eşi ile arasında çözemediği meselelerde veya bir talebi olduğu zaman Mihrimah Sultanı aracı olarak kullanmıştır. Alpgüvenç, bu durumu şöyle açıklıyor:
"Sultan Süleyman'ın Mihrimah Sultan'ı çok sevmesinin bir sebebi de sahib-ül hayrat vel-hasenat olmasıdır deniyor. Çünkü Sultan Süleyman hayratı seven bir padişah. Onun böyle hayırlar yapması, hayır işlemesini çok sevdiği için kızına o cehitten de büyük sevgi besliyor."
VAKFİYELERİ
🔸 Mihrimah Sultan'ın iki büyük eseri bulunur. Bunlardan bir tanesi halk arasında İskele Camii olarak da bilinen Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Cami'dir. Mihrimah Sultan'ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından yapılan ilk eser olan camii, 1548 yılında tamamlanır.
Alpgüvenç camiyi; "Orası inşa edildiği zaman lebiderya yani denizin kenarıymış. Sultan Süleyman caminin açılışında kayığından inmiş, şöyle bir buçuk metre yürüdükten sonra camiye çıkmış." sözleriyle anlatır.
🔸 Mihrimah Sultan'ın ikinci büyük vakfiyesi ise Edirne'yi İstanbul'a bağlayan Sultan Yolu'nun Edirnekapısı girişindeki külliyesidir. Bu yapı cami, şadırvan, medrese, sıbyan mektebi, namazgâh, çifte hamam ve küçük bir arastayı kapsar.
Siyasete yön veren Akkoyun ve Karakoyun hatunları