Arama

Leonardo Da Vinci ve Michelangelo Osmanlı’ya ne teklif etti?

İstanbul, asırlar boyunca tüm dünyayı kendine hayran bırakan doğal bir güzelliği içinde barındırdı. Masmavi sularıyla büyüleyen Boğaz'a açılan Haliç, İstanbul'un tarihi semtleri Eminönü ile Karaköy'ü birbirinden ayırıyordu. Haliç'in iki yakasını bir araya getirmek ise Osmanlı sultanı II. Bayezid'in hayallerinden yalnızca biriydi. Avrupa'da yetenekleri her geçen gün biraz daha ün kazanan Leonardo Da Vinci ve Michelangelo ise sultanın bu isteğini gerçekleştirmeye taliplerdi. Peki, bu iki ünlü dâhinin teklifleri Osmanlı tarafından neden reddedildi?

  • 5
  • 12
‘GEREKTİĞİNDE AÇILIR KAPANIR BİR KÖPRÜ İNŞA EDEBİLİRİM’
‘GEREKTİĞİNDE AÇILIR KAPANIR BİR KÖPRÜ İNŞA EDEBİLİRİM’

Efendimiz Hazretleri irade buyururlarsa, Anadolu sahiline kadar uzayacak, gerektiğinde açılır kapanır bir köprü dahi inşa edebilirim. Burada su daima hareket halinde olduğundan kenarların aşınmaması için bir çare düşündüm. Bununla su akıntısı dirsek ve kenarlara zarar vermeyecektir. İnşallah Sultan Hazretleri, bu aciz kulunun sözlerine inancını bağışlar da onu her zaman hizmetlerinde görmeyi arzular ve cevap vermek lütuflarını esirgemezler."

Belgenin sonunda "Bu mektup temmuz ayının üçünde yazılmış ve yazılış tarihinden dört ay sonra ele geçmiştir" kaydı bulunuyor.

  • 6
  • 12
GEMİLERİN GEÇECEĞİ BÜYÜK BİR KEMER BULUNUYOR
GEMİLERİN GEÇECEĞİ BÜYÜK BİR KEMER BULUNUYOR

Paris Institut de France kütüphanesinde bulunan "Leonardo Kodeksi"nde sanatkârın el yazısını içeren bir köprü taslağı yer alıyor.

Bu taslağın, Galata ile İstanbul arasına yapılması planlanan köprüye ait olduğu tahmin ediliyor. Taslağın tarihi, kodekste 1502-1503 olarak gösterilmiş olduğundan, mektubun da Osmanlı Sarayı'na bu tarihlerde gönderilmiş olduğu düşünülüyor.

Taslakta yer alan bilgilere göre, köprünün genişliği 25 metreden fazla. Su seviyesinden yüksekliği 41 metreyi geçiyor; uzunluğu ise, 350 metreyi buluyor. Köprünün altında gemilerin geçmesi için bir de büyük bir kemer yer alıyor.

  • 7
  • 12
DA VINCI BOĞAZİÇİ İÇİN DE BİR KÖPRÜ KURMAYI ÖNERDİ
DA VINCI BOĞAZİÇİ İÇİN DE BİR KÖPRÜ KURMAYI ÖNERDİ

Mektupta, Da Vinci'nin sadece Haliç'e köprü planıyla yetinmediği, Boğaz'a da açılıp kapanan bir köprü kurmayı önerdiği görülüyor.

Bu plan, Boğaziçi için düşünülmüş, tarihteki ilk köprü tasarımı olabilir. Bu mektuba, herhangi bir cevap verilip verilmediği de bilinmiyor; ancak Leonardo'nun tekliflerinin olumlu karşılanmadığı da bir gerçek.

  • 8
  • 12
DA VINCI’NIN TEKLİFİ NEDEN REDDEDİLDİ?
DA VINCI’NIN TEKLİFİ NEDEN REDDEDİLDİ?

İSTANBUL'A KÖPRÜ YAPMAYA MICHELANGELO DA TALİPTİ

  • 9
  • 12
İSTANBUL’A KÖPRÜ YAPMAYA MICHELANGELO DA TALİPTİ
İSTANBUL’A KÖPRÜ YAPMAYA MICHELANGELO DA TALİPTİ

İtalyan Rönesans döneminin ünlü ressam, heykeltıraş, mimar ve şairi Michelangelo da İstanbul'a köprü yapmak isteyen bir diğer isimdi.

16. yüzyılın başlarında Papa ile arası açılınca Roma'dan kaçmış ve Papa'nın ulaşamayacağı tek yer olan Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmayı düşünmüştü. Michelangelo da Leonardo da Vinci gibi, Galata Köprüsü'nü yapmaya talipti.

Ancak Michelangelo'nun dostları, Papa'yla arasını bulunca, ünlü sanatkâr İstanbul'a gelmekten vazgeçti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN