Mağrib mimarisine özgü İslami eserler
Müslümanların yönetimindeki İspanya ve Sicilya'da başlayan mimari gelişmeler, bin yıl sonra Avrupa'nın geri kalan kısmına da yayıldı. Bu yayılmayı Müslüman topraklarından geçen gezginler ve bilim insanları sağladı. İspanya, Kuzey Afrika ve Portekiz'in bazı bölgelerinde gelişen İslami üsluba Mağrip mimarisi denildi. Özenli taş işçiliği, arabesk tarzdaki mozaik ve tasarımların göze çarptığı bu üslupta önemli eserler inşa edildi. İşte Mağrib mimarisine özgü gelişen İslami eserler...
Önceki Resimler için Tıklayınız
Tunus'taki ünlü Zeytune Camisi, okunan siyer ve hadis kitaplarıyla yüzyıllara dayanan ilim halkaları geleneğini sürdürüyor. Kuzey Afrika'daki en önemli İslami ilim merkezlerinden biri olan Tunus'taki Zeytune Camisi, Buhari, Müslim ve Kadı İyaz'ın Şifa eserinin okutulduğu derslerle, Hazreti Muhammed'in hayatına dair bilgileri aktarma geleneğini yüzyıllardır sürdürüyor.
Üç Kapılı Cami
Kayrevan şehrinde bulunan ve Muhammed b. Hayrûn el-Meâfirî adlı bir Endülüslü tarafından inşa ettirilen caminin iç teşkilâtı 15. yüzyıldaki tamirat esnasında değiştirilmişse de binanın giriş cephesi tertip ve tezyinatıyla esas şeklini önemli ölçüde korumuştur.
Murâbıt devri eseri olan Fas'taki Karaviyyin Camii, Fas'ın olduğu kadar bütün Mağrib'in en güzide eserlerinden biridir. Dinî ilimlerin tahsil edildiği bir medrese olması bakımından da ayrıca bir önem taşır.
Karaviyyin Üniversitesi hakkında 5 bilgi...
Mehdiye Ulucamii
Mehdiye Ulucamii, 916'da tamamlanmış olup bölgenin en dikkat çekici eserlerinden biridir. Ana hatlarıyla Kayrevan Ulucamii'nin plan özelliklerini sürdüren Mehdiye Ulucamii'nin en belirgin özelliği, dışarıya doğru çıkıntı yapan bir zafer takı görüntüsüne sahip cümle kapısı ve bu kapının bulunduğu dış cephenin iki köşesinde yer alan minareleridir.
Fas'ın Merakeş şehrinde 12. yüzyıla ait camidir. Revaklarındaki kitapçı dükkânlarından veya yakınındaki kitapçılar çarşısından dolayı Mescidü'l-Kütübiyyîn veya Mescidü'l-Kütübiyye adının verildiği söylenir. Mağrib sanatının geleneklerine büyük ölçüde bağlı kalan Muvahhidler'in yaptırdıkları eserler arasında Kütübiyye Camii önemli bir konumda yer alır.