Matrakçı Nasuh'un kaleminden Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi
Kanuni Sultan Süleyman'ın en yakın isimlerinden biri olan Matrakçı Nasuh, Osmanlı'nın önemli alimlerinden biriydi. Tarihçi, hattat ve minyatür ustası olan Matrakçı Nasuh, Osmanlı tarihinin bu en uzun ve büyük askerî seferinde yer almış, Kanuni'nin geçtiği yollar hakkında önemli bilgiler sunmuştu. Peki, Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı'nın en önemli seferlerinden biri olan İran Seferi'nde nerelerden geçmişti?
Önceki Resimler için Tıklayınız
Şeyh Mezid- Türbe-i Leyla
🔸 Gerçek adı Nasuh Bin Karagöz El-Bosnavi'dir. Labutu andıran sopalarla oynanan matrak oyununu keşfetmesinden dolayı matrakçı lakabı verildi. II. Bayezid'in son döneminde Enderun'da eğitim gördü.
Antakya- Asi Suyu Köprüsü
🔸Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde eserler verdi. Çizimleri bugün hem estetik hem de geçmişe ait çok ayrıntılı bilgiler içermesi nedeniyle şaheser olarak tanımlanır. Ayrıca tarih, matematik, savaş sanatları gibi alanlarla yakından ilgilenmiş ve bu konularda önemli eserler verdi.
Şems-i Alemdar-Oluk Yaylağı- Râzver Suyu Hz. Veysel Karâni- Mâideş
🔸 Matrakçı Nasuh topografik tasviri oluşturdu. Nasuh'un topografik tasvirlerinde insan figürlerine rastlanmamakta birlikte mekan, bitki örtüsü, burada yaşayan hayvanlar, yapılar ve meydanlar ayrıntılarıyla gösterilerek kendi bütünlüğü içinde yer alır.
Karatepe- Kaplaniye
🔸 940 (1534) yılında Kanûnî Sultan Süleyman'ın çıktığı ilk İran seferine katılan Matrakçı Nasuh İstanbul'dan Tebriz'e, oradan Bağdat'a ve Bağdat'tan yine Tebriz üzerinden İstanbul'a kadar konup göçülen menzillerin minyatürlerini hazırladı.
Altun Köprü (Bağdat'tan Tebriz'e dönüş yolu)
Matematik
Cemâlü'l-Küttâb ve Kemâli'l-Hüssâb
Umdetü'l-Hisâb
Tarih
Mecmuatü't-Tevârih
Süleymannâme
Fetihname-i Karabuğdan
Beyan-ı Menazil-i Seferu'l-Irakeyn
Savaş sanatları
Tuhfetu'l-Guzat