Matrakçı Nasuh'un kaleminden Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi
Kanuni Sultan Süleyman'ın en yakın isimlerinden biri olan Matrakçı Nasuh, Osmanlı'nın önemli alimlerinden biriydi. Tarihçi, hattat ve minyatür ustası olan Matrakçı Nasuh, Osmanlı tarihinin bu en uzun ve büyük askerî seferinde yer almış, Kanuni'nin geçtiği yollar hakkında önemli bilgiler sunmuştu. Peki, Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı'nın en önemli seferlerinden biri olan İran Seferi'nde nerelerden geçmişti?
Önceki Resimler için Tıklayınız
Tebriz
🔸 Anadolu'dan geçerek İran'a giden yollar hakkında önemli bilgiler sunan minyatürlerin; şehirler, kasabalar, kaleler, köyler, harabeler, durak yerleri, hanlar, derbentler, dağlar, geçitler, önemli akarsular, köprüler, çöller, stepler ve bahçelerin adlarını ve stilize haldeki resimlerini ve hatta bitki örtüsünü ve hayvanları bile resmederek önemli bir coğrafya atlası olarak da değerlendirilebilir.
Bitlis- Güzelcedere Köprü- Güzelcedere
🔸Irakeyn Seferi'nin anlatıldığı bu eser dönemin şartlarını ortaya koyan en önemli belgelerden biridir.
🔸Minyatürlerde, evlerin yanında camiler, kervansaraylar, hamamlar ve pazarlar da açıkça tespit edilebilir.
Enhâre Kalesi- Zül-Kifl Nebi
🔸 Osmanlı ile Safevi Devleti arasındaki münasebetler esasen Çaldıran Savaşı'ndan sonra hiç düzelmemiş, Şah İsmail her daim el altından Anadolu'da yaptığı propaganda nedeniyle barış yapılamamıştı.
Tetimme-i İmam-ı Ali (Necef)- İmam-ı Ali
🔸 Osmanlı ordusunun doğuya yönelik en büyük ve en uzun süreli askerî harekatlarından biri olan bu sefer, kuzeybatı İran kesimiyle Bağdat ve yöresine girilmesi sebebiyle Irakeyn (iki Irak) Seferi olarak adlandırıldı.
🔸 Bu sefer sadece sınırları muhafaza altına almak amacıyla değil aynı zamanda Safevilerin Osmanlı'ya olan saldırılarını tamamen bertaraf etmek amacıyla yapıldı.
Hille şehri
🔸 İran seferi için hazırlıkları başlatan Kanuni Sultan Süleyman, geniş yetkiler verdiği veziriazamı İbrahim Paşa'yı önden İran'a gönderdi.
🔸 Şah Tahmasb'ın Horasan'da olmasından istifade eden İbrahim Paşa, Tebriz'e yönelerek, küçük bir çarpışmanın ardından boşaltılmış olan bölgeye kolayca girdi.