Müslüman alimlerin geometri keşifleri
İslam dünyasında Müslümanlar, tarih boyunca inşa ettikleri pek çok yapıda karmaşık ve zarif geometrik süslemeler kullandılar ve büyüleyici güzellikteki bu eserlerle dünyada ün saldılar. Bu muhteşem motifler, nokta, çizgi ve açılarla oluşturulan iki ve üç boyutlu şekillerin ölçümleri ve özelliklerini ihtiva eden geometri bilimindeki atılımlar olmadan ortaya çıkamazdı. Müslüman alimler, düzgün beşgen, yedigen gibi yüzyıllar boyunca keşfedilememiş geometrik şekilleri çizebilmişler, "altın oran" konusunu ve insan vücudunun bu ölçülere göre yaratıldığını tespit etmişlerdi.
Giriş Tarihi: 20.12.2019
17:19
Güncelleme Tarihi: 09.11.2021
10:01
GEOMETRİK YAPILAR GÜNEŞ SAATİ TEORİSİNDE KULLANILIYORDU
Yunan ve İslam dünyasına ait geometrik yapıların çoğu, bir konik kesitler teorisi çerçevesinde birleştirilmişti.
Bu teori, geometrik yapılar, ışığı odaklayan ayna tasarımı ve güneş saati teorisi gibi farklı alanlarda kullanılıyordu. İçi dolu çift koninin yüzeyi, bir dairenin çevresinden (taban) çıkarak, taban düzleminde yer almayan sabit bir noktadan (tepe noktası) geçen düz çizgilerden (üreteç) oluşur.
ELİPS, PARABOL VE HİPERBOL NASIL OLUŞUYORDU?
Konik kesitler ise çift koninin üreteçlerle kesişen bir düzlem ile kesilmesi sonucundan elde edilir. Kalan düzlem kesitinin şekli, düzlem ile üreteçler arasındaki açıya göre belirlenir.
Apollonios, daire haricinde elips, parabol ve hiperbol olmak üzere yalnızca üç tür konik kesit üretebileceğini iddia ediyordu ki bu iddiasında haklıydı.
KONİK KESİTLER TEORİSİNİ KULLANAN EBU SEHL KÛHÎ
Ebu Sehl Kûhî, konik kesitler teorisini kullanarak yedi kenarlı düz çokgen, yani bir yedigen oluşturmak için fevkalade bir izlek geliştirmişti.
Ebu Sehl Kûhî, Bağdat'ın nüfuz sahibi Buyid ailesinin önde gelenlerinin himayesinde İslam dünyasının doğu kesiminden toplanan bir grup yetenekli bilim insanından bir tanesiydi.
ARŞİMET’İN ÇALIŞMALARINA İLGİ DUYUYORDU
Hazar Denizi'nin güneyindeki dağlık bölgede doğan ve Bağdat'ın pazaryerinde cam şişelerle jonglör gösterileri yapan Ebu Sehl Kûhî, sonradan bilime yöneldi. Arşimet'in çalışmalarına ilgi duyan Kûhî, Küre ve Silindir Üzerine İkinci Kitap adlı esere bir şerh yazdı.
Daha çok konik kesitlere ve bunların karmaşık geometrik nesnelerin yapımında karşılaşılan sorunların çözümünde kullanımına odaklandı.
DÜZGÜN BEŞGENİN NASIL OLUŞTURULACAĞINI ANLATTI
Örnek vermek gerekirse, bir kürenin segmentine benzer segmente sahip ve ikinci bir kürenin segmentine eşit yüzey alanına sahip olan bir kürenin konik kesitler kullanılarak nasıl oluşturulabileceğini açıklamıştı. Konik kesitler çizmekte kullanılacak, "tam pergel" adını verdiği yeni bir araçtan bahsediyordu.
Ancak Ebu Sehl Kûhî gözünü daha büyük hedeflere dikmişti: Düzgün beşgenin oluşturulmasına ilişkin ayrıntılı yönergeler.
Arşimet, daire içerisine çizilecek bir düzgün beşgen hakkında bir ispat sunarak beşgen oluşturmanın mümkün olması gerektiğinden bahsetmişti, ancak bu açıklama ortaya gerçek bir izlek koymaktan çok uzaktı.