Osmanlı çeşme mimarisinin 5 eşsiz örneği
Osmanlı şehirlerinin meydanlarını süsleyen çeşmeler, adeta birer sanat abidesidir. Osmanlı döneminde yerleşim yerlerinin içinde yapılan ve hepsi de hayrat olan çeşmeleri şadırvan, sütun, meydan ve iskele çeşmeleri, duvar çeşmeleri şeklinde ayırmak mümkündür. Her dönemin sanat üslubunun özelliklerini taşıyan, mütevazi veya iddialı olabilen bu küçük sanat eserlerinin çoğu kitabeli olmakla beraber kitabesiz olanları da vardır. Sizler için, Osmanlı çeşme mimarisine dair 5 örneği derledik.
Giriş Tarihi: 07.04.2020
14:06
Güncelleme Tarihi: 07.04.2020
14:33
Sultan I. Mahmut tarafından yaptırılan İstanbul'un üçüncü büyük çeşmesinin belki her gün önünden geçiyorsunuz fakat tarihine dair hangi detayları biliyorsunuz?
Galata'dan Dolmabahçe'ye giden caddenin Boğazkesen'den denize doğru inen yolu amuden (dik olarak, dikine) kestiği noktada abidevi bir çeşme yükselir. Bu, Birinci Mahmut tarafından 1732'de kendi namına yaptırılmış bulunan Tophane çeşmesidir ve milli abidelerimizden birçoğu gibi banisinin ismi ile değil, kâin bulunduğu semtin adı ile yâd edilmektedir.
Tophane Çeşmesi, İstanbul çeşmelerinin en yükseği ve en büyüklerinden biridir. En son 2006 yılında restore edilen bu çeşme, kitabesinden duvar süslemelerine, kabartmalar ve oymalarla bezeli saçaklarına kadar her ayrıntısı ile eşsiz bir anıt gibidir. Tophane Çeşmesi İstanbul'un Tophane Meydanı'nda yer alan Sultan I. Mahmut tarafından 1732 yılında yaptırılmış, bir meydan çeşmesidir. İstanbul'un üçüncü büyük çeşmesidir ve şehirdeki en yüksek duvarlı çeşmedir. Tarih kitabesi şair Nafihi'ye aittir.
Türk rokokosu tarzında inşa edilen çeşmenin mimarı, Mehmet Ağa'dır. Şehrin en yüksek duvarlı çeşmesinin dört yanı da mimari olarak aynıdır. Çeşmenin tarih kitabesi, şair Nafihi'ye aittir. Kitabe, Yahya Fahreddin (ö.1756 ) tarafından celî sülüsle yazılmıştır, üstte de Sultan I. Mahmud'un tuğrası mevcuttur. Tophane Çeşmesi bir geçiş dönemi eseridir. Öyle ki; 1700'lerin başında meydanlara geniş saçaklı anıtsal çeşmeler yaptırılmış, klasik üsluptan Batı üslubuna ince bir geçiş yaşanmıştır.
Bitki motifleri ile bezenmiş olan çeşmenin taş süslemelerinde saksı içindeki meyve ağaçları, vazoda çiçek görüntüleri vardır. Motifler sanki bir inci dizi gibi sıralanmışlardır ve bunlar birbirlerinden farklı kompozisyonlarda birer natürmorttur.
Mihrimah Sultan’ın çeşmeleri
Saray kadınlarının yaptırdığı çeşmeler arasında ikincisinin Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın kızları olan Mihrimah Sultan tarafından yaptırıldığını biliyor muydunuz?
Saray kadınların yaptırdığı çeşmeler arasında ikincisi Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın kızları olan Mihrimah Sultan'ın yaptırdığı Edirnekapı'da kendi adını taşıyan çeşmedir. Mimar Sinan'ın eseri Mihrimah Sultan Camii yakınında bulunan çeşmenin tam yapılış tarihi belli değildir ancak şu an üzerinde bulunan kitabeden çeşmenin doğal afetlerden etkilendiği ve 1729-1730 arasında Cağalzade İbrahim Bey tarafından yeniden yaptırıldığı anlaşılır. Ayrıca sultanın Arafat Dağı'ndan Mekke'ye döşettiği suyolu da bulunur.
İstanbul'un gerdanındaki inciler: Kadın çeşmeleri
Üsküdar'daki örneği klasik bir yapıda inşa edilen çeşme ise renkli taşların kullanıldığı bir kemer ile hareketlendirilmeye çalışılmıştır. Çeşmenin en üstünde yer alan korniş ve kemeri çevreleyen palmetler oldukça etkileyici bir görüntü meydana getirmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın adına Sultan IV. Mehmed döneminde vakıf gelirleri ile yaptırılan çeşme, Üsküdar Meydanı'nda yer alan Mihrimah Sultan Camii önünde yer alır. Çeşmeyi lotus-palmet desenli bir korniş dolanmaktadır. Klasik üslupta inşa edilen çeşmenin sivri kemeri iki renkli taştan inşa edilmiştir. Sivri kemerin en üst noktasında sağ ve sol yanında rozetler yer almaktadır.
İyi bir nişancı olan III . Ahmed'in , seksen beş adımdan tek atışta bir altın dinarı tüfekle vurduğunu, dokuz yüz geze (arşın) ok atıp Okmeydanı'nda adına taş diktirdiğini biliyor muydunuz? Peki, Topkapı Sarayı'nın Bab-ı Hümayun kapısının karşısında, bir Lale Devri eseri olarak yer alan İstanbul'un ünlü çeşmelerinden birini yaptırdığını?
III. Ahmed Çeşmesi, Topkapı Sarayı'nın Bab-ı Hümayun kapısının karşısında, bir Lale Devri eseri olarak yer alır. Zarafetiyle görülmesi gereken bir çeşmedir. Topkapı Sarayı'nın giriş kapısı ile Ayasofya Müzesi arasında yer alan, İstanbul'un ünlü çeşmelerinden biridir. Bu çeşme, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın önerisiyle III. Ahmed tarafından Perayton isimli bir Bizans çeşmesinin yerine, Türk rokoko tarzının en güzel örneklerinden biri olarak 1729'da inşa ettirilmiştir. Eser, Mimar Ahmed Ağa tarafından yapılmıştır.